Hükümetin 2022-2024 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Ekonomik Planı (OVP) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla 5 Eylül’de Resmî Gazetede yayınlandı. Buna göre 2021 sonunda yüzde 9 olarak tahmin edilen büyüme 2022’de yüzde 5, 2023 ve 2024’te yüzde 5,5 olarak tahmin ediliyor. Ayrıntılarını bu bağlantıdan okuyabileceğiniz OVP uyarınca enflasyon, işsizlik ve bütçe açığının azalacağı, Erdoğan tarafından azaldığı kabul edilen milli gelir ve kişi başına milli gelirin ise artacağı öngörülüyor.
Programdaki hedefleri sorgulayan iktisatçı Selva Demiralp, Twitter hesabından “Enflasyon önümüzdeki üç senede OVP’de öngörülen şekilde 10 puana yakın düşecekse büyüme nasıl yüzde 5’lerde kalabilecek?” diye sordu. Demiralp’in bir başka sorusu da “Büyüme potansiyelden 1.5-2 puan yüksek olacaksa enflasyon nasıl düşecek? Oldu.
Tam seçim dönemi
OVP dönem itibarıyla 2023’de yapılması öngörülen seçimlerin de ortasına denk geliyor. Peki seçimlerde AK Parti iktidarının değişmesi veya değişmemesi ekonomiyi nasıl etkileyecek?
Ekonomi yorumcusu Uğur Gürses şunları yazdı:
• “Bu senaryonun (OVP), 2023’te seçimle iktidarı devralan yeni hükümetin hayata geçireceği gibi hınzırca ve örtülü bir varsayımı varsa oldukça anlamlı olur. Çünkü mevcut hükümetin tüm cephaneyi tüketmiş hali ile OVP’de çizilen bu tabloya erişmesi mümkün görünmüyor.
• “Ancak güveni tesis eden, siyasi normalleşmeye, hukuka, temel hak ve özgürlükleri, liyakati, kurum ve kuralları tesisi eden yeni bir iktidarın OVP’de resmedilen yere getirmesi hiç de zor değil.
• “Bu bakımdan, 2023 ve 2024 tahminleri, siyasi değişim varsayımı ile konulmuşsa oldukça gerçekçi görünüyor.”
Gürses’in ayrıntılı analizini “Ekonomi Alla Turca” sayfasında okuyabilirsiniz.