Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Türkiye siyasi gündem araştırmasında İmamoğlu ve Bayraktar sürprizi

Yazar: YetkinReport / 02 Ocak 2025, Perşembe / Oda: Siyaset

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün 1.500 kişiyle gerçekleştirdiği son araştırma, Türkiye’de seçmenin yüzde 62,9’unun ülkenin “kötü” ve “çok kötü” yönetildiğini düşündüğünü ortaya koydu. Araştırmada İmamoğlu ve Bayraktar ile ilgili cevaplar dikkat çekti.

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün 1.500 kişiyle gerçekleştirdiği son araştırma, Türkiye’de seçmenin yüzde 62,9’unun ülkenin “kötü” ve “çok kötü” yönetildiğini düşündüğünü ortaya koydu. Seçmen iktidarın Suriye politikasını destekliyor ancak bu başarı algısı ekonomik memnuniyetsizliği gölgeleyemiyor. Araştırmada dikkat çeken iki isim ise Selçuk Bayraktar ve Ekrem İmamoğlu oldu.

Toplum Çalışmaları Enstitüsü Aralık Ayı “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması” raporunu yayınladı.

27-28 Aralık tarihlerinde 1,500 kişiyle yapılan araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 62’si ülkenin çok kötü veya kötü yönetildiğini düşünüyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 37,1’i ülkenin iyi yönetildiği görüşünde.

Araştırmaya göre bu oran üç ay öncesine göre 5 puan artış gösterdi. Dikkat çekici şekilde, AK Parti seçmeninin yüzde 28,9’u, MHP seçmeninin ise yüzde 40,7’si ülkenin kötü yönetildiğini düşünüyor.

Suriye politikası dengeleyemedi

Aralık ayında Suriye’de Esad rejiminin devrilmesiyle başlayan diplomatik sürecin AK Parti’nin hanesine olumlu bir gelişme olarak yazılması bekleniyordu.

AK Parti’nin Suriye politikası parti seçmeni nezdinde güçlü bir destek gördü. Parti seçmenlerinin yüzde 77,4’ü politikayı başarılı bulurken, bu oran MHP seçmenlerinde yüzed 73,2’ye ulaştı.

Muhalefet seçmenlerinde ise bu oran çok daha düşük. CHP seçmenlerinin yüzde 40’ı, İYİ Parti seçmenlerinin yüzde 52’si, Zafert Partisi seçmenlerinin yüzde 46,6’sı bu görüşte. Bütün seçmenlerde ise destekleyenlerin oranı yüzde 44, başarısız bulanların oranı ise yüzde 40.

 

Ancak bu başarı algısı ekonomik memnuniyetsizliği gölgeleyemedi.

2025 yılı için belirlenen 22.104 liralık asgari ücret konusunda seçmenlerin yüzde 85,4’ü “yetersiz” görüşünde. Bu oran AK Parti seçmenlerinde dahi yüzde 77,9’a ulaşıyor.

Selçuk Bayraktar süprizi

Araştırmanın ilgi çekici sonuçlarından biri Selçuk Bayraktar’ın üç adaylı cumhurbaşkanlığı senaryosundaki performansı oldu.

Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu ve Bayraktar’ın cumhurbaşkanı adayı olduğu senaryoda Bayraktar yüzde 34,3 oy alırken, Mansur Yavaş yüzde 29,5, Ekrem İmamoğlu ise yüzde 27,8 oy oranına ulaşıyor.

Bayraktar’ın AK Parti seçmeninden yüzde 62,4, MHP’lilerden yüzde 65,1 ve Yeniden Refah Partililerin yüzde 39,9’unun desteğini alması dikkat çekiyor.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yer aldığı senaryoda ise sonuçlar Erdoğan yüzde 34,2, Yavaş yüzde 30,3, İmamoğlu yüzde 28,3 şeklinde oluşuyor.

Hakan Fidan’lı senaryoda ise Fidan yüzde 36,3 ile en yüksek oyu alıyor. Bu senaryoda Mansur Yavaş yüzde 28,9, Ekrem İmamoğlu ise yüzde 26,9 oy alıyor. Fidan’ın farklı seçmen gruplarından da destek aldığı gözlemleniyor.

Ekrem İmamoğlu’na toplumsal destek

Parti oyları açısından bakıldığında, kararsızlar dağıtıldığında CHP yüzde 31,3 ile ilk sırada yer alırken, AK Parti yüzde 30,8 ile ikinci sırada bulunuyor. Bu partileri MHP (yüzde 10,9), Dem Parti (yüzde 8,4), Zafer Partisi ve İYİ Parti (yüzde 4’er), Yeniden Refah Partisi (yüzde 3,4) takip ediyor.

Araştırmada CHP ile ilgili de ilginç bir soru soruldu. CHP lideri Özgür Özel’in genel başkanlığını başarılı bulan CHP seçmen oranı yüzde 65. Özel’i başarısız bulan CHP seçmen oranı ise yüzde 29. Her üç CHP seçmeninden biri Özel’i başarısız buluyor.

Araştırmanın bir başka çarpıcı sonucu ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na açılan davaların sonuçları ile ilgili.

Seçmenlerin üçte ikisi İmamoğlu’na siyasi yasak getirilmemesi gerektiği görüşünde. Bu soruya cevap verenlerin yüzde 22’si İmamoğlu’na siyasi yasak getirilmeli, yüzde 66,5’i ise siyasi yasak getirilmemeli cevabını verdi. AK Parti seçmeninin yüzde 43’ü İmamoğlu’na siyasi yasak getirilmemesi gerektiğini düşünüyor. Bu oran MHP’de daha yüksek: yüzde 51.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: araştırma, bayraktar, İmamoğlu, Suriye

OKUMAYA DEVAM EDİN

Biden’ın gelişinden çok Trump’ın gidişi kutlanıyor
Erdoğan’a halef kim? Albayrak mı, Soylu mu, başkası mı?
#MilliHesaplarNerede? Yeşil noktanın perde arkası
  • Rusya-Ukrayna: 15 Mayıs İstanbul hala kesinleşmedi. Putin ne yapacak?13 Mayıs 2025
  • PKK’nın fesih kararı ve hükümetin yanıtlaması gereken sorular13 Mayıs 2025
  • Toplum Terörsüz Türkiye sürecinden habersiz: Araştırma12 Mayıs 2025
  • PKK kendini fesih ve silahlı mücadeleye son kararı açıkladı12 Mayıs 2025
  • Özel: Silah bırakılmasını bekliyoruz. Erdoğan: Müjdeleri alacaksınız10 Mayıs 2025
  • Yasakla koruyup baskıyla şekillendirerek yönetmeye çalışmak10 Mayıs 2025
  • Kürt sorununa PKK’nın silahsızlandırılması yoluyla çözüm kapısındayız9 Mayıs 2025
  • Avrupa Birliği ile Türkiye’nin yeni ilişki dinamiği: güvenlik9 Mayıs 2025
  • 9 Mayıs Avrupa Günü mü, Zafer Günü mü?9 Mayıs 2025
  • Özel “Hürriyet kavgası” dedi. İmamoğlu’na yasak, Yavaş’tan cevap geldi8 Mayıs 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP