Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Siyasi deprem: İstanbul Üniversitesi İmamoğlu’nun diplomasını iptal etti

Yazar: YetkinReport / 18 Mart 2025, Salı / Oda: Siyaset

“Bu kararı alanların tarih ve adalet önünde hesap verecekleri günler yakındır.” İstanbul Üniversitesinin diplomasını iptal kararı almasına İmamoğlu’nun ilk tepkisi bu oldu. Karar siyasette deprem etkisine yol açtı.

İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu 18 Mart’ta yaptığı toplantıyla İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal etti. Bu karar mahkeme tarafından da onanırsa, İmamoğlu gelecek seçimlerde CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olamayacak. Anayasaya göre Cumhurbaşkanı adaylarının üniversite mezunu olması gerekiyor.
Karar bu nedenle siyasette depreme yol açacak, yeni tartışmalar başlatacak şiddette.
İmamoğlu’nun ilk tepkisi “Karar hukuksuzdur. Bu kararı alanların tarih ve adalet önünde hesap verecekleri günler yakındır Adalete, hukuka ve demokrasiye inanmış milletimizin durdurulamayacak” oldu.
CHP aday adaylarından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, gelişme üzerine “Cumhurbaşkanlığı adaylığımı değerlendirme kararımı İmamoğlu hukuksuzluğu ortadan kalkana kadar askıya alıyorum” dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel kararın İstanbul Üniversitesi tarihinde “kara bir leke olacağını söyleyerek kararın yargıdan döneceğine inandıklarını söyledi. Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamada “Ama kimse enseyi karartmasın” diyen Özel “Sonuçta bu bir idari işlem ve ne baskılarla bu kararın aldığını biliyoruz. Yargıdan döneceğine inanıyoruz (…) Bizi bu organize kötülük çetesi yenemeyecek” şeklinde konuştu.

Siyasi kampanyaya dönüşmüştü

İmamoğlu’nun Kıbrıs’taki Girne Amerikan Üniversitesinden İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesine geçişte denklik sorunu bulunduğu yönünde yapılan itirazlar AK Parti iktidarına yakın medya organlarında siyasi kampanyaya dönüşmüştü.
İmamoğlu son haftalardaki konuşmalarında açıklamalarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında aday olmasını engellemek için her “gayri meşru” işler içinde olduğunu, hatta “hapse attırma” planı yaptığını söylemişti.
Yüksek Öğretim Kurulu daha önce yazdığı raporda yatay geçiş usulsüzlüğü olsa bile sorumluluğun öğrenciye değil üniversiteye ait olduğunu, diplomanın iptal edilemeyeceğini söylemişti. Anayasa Mehekemsi de 2023 yılında aldığı bir kararla “hile ve açık hata” durumu dışında diplomanın 60 gün geçtikten sonra iptal edilemeyeceğini belirlemişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığını inceleme yazısına olumsuz yanıt veren İşletme Fakültesi dekanının istifaya zorlandığı öne sürülmüş, Başsavcılık yeniden yazı göndermişti. Böyle durumlarda yetki aslında Fakülte Yönetim Kurulunda olması gerekirken Üniversite Yönetim Kurulu toplanarak bu kararı almıştı.

Zorlama iptal kararı

İstanbul Üniversitesinin yazılı açıklaması şöyle:
“Üniversitemiz Yönetim Kurulu’nun 18 Mart 2025 tarih ve 61. toplantısında alınan 3 sayılı karar ile; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 24.02.2025 tarih ve 2025/44681 soruşturma sayılı ve ekinde yer alan Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı’nın 17.02.2025 tarih ve E-68918934-663.08[2024/519-04-R]-12 sayılı “Araştırma Raporu”nda yer alan tespitler çerçevesinde Üniversitemizde görevlendirilen İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan rapor uyarınca, Yükseköğretim Kurulu kararlarına ve mevzuatın aradığı şartlara aykırı olarak 1990 yılında Üniversitemiz İşletme Fakültesi İngilizce programına usulsüz yatay geçiş yapan 38 kişiden kaydı silinen 10 kişinin yatay geçiş kararlarının; geri kalan ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı’nın “Araştırma Raporu”nda adı geçen kişi dahil mezun olan 28 kişinin yatay geçiş kararlarının ve bu kararlara dayalı olarak bu kişilerin elde ettikleri mezuniyetlerin ve diplomaların “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle geri alınmak suretiyle iptal edilmesine; Üniversitemizin tüm fakültelerinde yapılmış olan yatay geçişlerle ilgili inceleme ve araştırmalara devam edilmesine ve akabinde gerekli iş ve işlemlerin tesis edilmesine karar verilmiştir. Alınan karar ve bu karara dayanak teşkil eden bütün bilgi ve belgeler İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) ivedilikle gönderilecektir.”

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: diploma, Ekrem İmamoğlu, iptal, İstanbul Üniversitesi, Mansur Yavaş

OKUMAYA DEVAM EDİN

Münih manevrası: Rusya’dan ABD’ye dönen Suriye rüzgârı
Prigojin Vakası: suikast mıydı, Putin’in bilgisi dışında mıydı?
Pohpohlamaktan tehdide Trump’ın iş bitirme yöntemi
  • ABD İran’ı Vuracak mı? Rejim Değişecek mi?26 Ocak 2026
  • Miçotakis Erdoğan’la Görüşmeye Gelirken Casus Belli mi?26 Ocak 2026
  • Bahçeli’nin Sonuç Vermesi Mümkün Ahmet Özer Tepkisi ve İmamoğlu Açısı26 Ocak 2026
  • Suriye, SDG’ye Verdiği Süreyi, IŞİD Nakli Nedeniyle 15 Gün Uzattı25 Ocak 2026
  • Bahçeli, Erdoğan’la Emekli Maaşını Konuşmadıysa Ne Konuştu?23 Ocak 2026
  • Üç Yıllık Lisans Modeli: Yoğunlaştırılmış mı, Sıkıştırılmış mı?23 Ocak 2026
  • İki Kukla Değişken Ortadoğu Matrisinden Çıkarılıyor: IŞİD ve SDG23 Ocak 2026
  • ABD, IŞİD’cileri Irak’a taşıyor: Erdoğan-Trump görüşmesinde gündemdeydi22 Ocak 2026
  • Trump’la Konuşan Erdoğan: Gazze’de ABD’yle hareket Edeceğiz21 Ocak 2026
  • Trump Öncesi Davos Görünümleri: ABD-dışı Batıyı Gelecek Korkusu Sardı21 Ocak 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP