Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

İsrail yalnızlaşıyor. Trump, Erdoğan dahil Müslüman liderlerle buluşuyor

Yazar: YetkinReport / 23 Eylül 2025, Salı / Oda: Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu’nda “Filistin ve İki Devletli Çözüm” gündemli toplantıda konuştu. (Foto: RTErdoğan X hesabı)

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump’ın 23 Eylül’de (bugün) Birleşmiş Milletler Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde bazı “Müslüman çoğunluğa sahip” ülke lider ve yetkilileriyle “çok taraflı” görüşmeler yapacağını duyurdu. Beyaz Saray kaynaklarına göre, Türkiye saatiyle 21.30’da başlaması beklenen buluşmada Trump’ın görüşeceği liderler arasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Suudi Arabistan, BAE, Katar, Mısır, Ürdün, Endonezya ve Pakistan liderleri  de bulunacak.

Neden Müslüman liderlerle?

Bu gelişme, BM’nin kuruluşunun 80’inci yılında, tam da Yahudi yeni yılı Roş Haşana günlerinde İsrail’in uluslararası planda görülmemiş ölçüde dışlanıp yalnızlaşmasıyla bağlantılı görülüyor. 21 Eylül’de Filistin Devletini tanıyan İngiltere, Kanada, Avustralya ve Portekiz’den sonra 22 Eylül’de de Fransa, Belçika, Malta, Lüksemburg ve Monaco da Filistin’i tanıdı. Henüz Filistin’i tanımayan İtalya’da sokaklar genel grevle sarsıldı. Almanya da henüz Filistin’i tanımayan ülkelerden.

Reuters haber ajansı, Trump’ın 23 Eylül toplantısında Müslüman nüfuslu ülke liderlerine, BM gözetiminde Müslüman ülke askerlerinden oluşacak bir gücün savaş sonrasında Gazze’nin https://www.reuters.com/world/us/trump-meet-officials-muslim-majority-countries-discuss-gaza-2025-09-23/ kontrolünü sağlaması dahil kendi barış planına ikna etmeye çalışacağını duyurdu. Bu planda Hamas’a yer olmadığı bildiriliyor.

BM Genel Kurulundaki “Filistin ve İki Devletli Çözüm” oturumunda konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise, savaşın durması için Hamas’ın elindeki silahları Filistin Yönetimine devretmesini önerdi.

Erdoğan’ın konuşması kesilince

Aynı oturumda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin’i tanıyan devletleri tebrik etti ve bu adımların iki devletli çözümü hayata geçirmesi çağrısında bulundu.

Erdoğan’ın konuşması sırasında mikrofonun kesilmesi ilk anda kasıt olabileceği iddialarına yol açtı. Ancak Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu durumun her devlet başkanına verilen 5 dakikalık sürenin aşılması https://x.com/iletisim/status/1970231134920257650 nedeniyle sesin kendiliğinden kesilmesinden kaynaklandığı, Cumhurbaşkanının sesin açılması ardından konuşmasını tamamladığı, örneğin Endonezya Cumhurbaşkanının da benzeri durumla karşılaştığı bildirildi.

“İsrail soykırım yapıyor”

Cumhurbaşkanı, Fox TV mülakatında da “İsrail’in yaptığını soykırım olarak mı niteliyorsunuz?” sorusu üzerine “Başka türlü bunun izahı mümkün değil. Bu dört dörtlük bir soykırımdır. Bu soykırımın faili Netanyahu’dur” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 23 Eylül’de Gazze konulu görüşmede Trump’tan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Filistin ve Filistinlileri imha politikasından vazgeçmesi için etkisini kullanmaya çağırması bekleniyor. Trump’ın Müslüman liderlerle yapacağı görüşmelerin, Erdoğan’ın 25 Eylül’de Beyaz Saray’da yapacağı görüşmeyi nasıl etkileyeceği henüz bilinmiyor. Ama Beyaz Saray’daki görüşme üzerinde Gazze ağırlığını hafifletebilir.

Kritik bir zamanda gerçekleşmesi beklenen 25 Eylül Beyaz Saray görüşmesinde Erdoğan’ın gündeminde F-35 ve F-16 uçak alımı ve Suriye/PKK/SDG ilişkileri, ticaret ve enerji anlaşmaları var. Erdoğan bu görüşme öncesinde ABD ürünlerine uygulanan ek vergileri kaldırmıştı. https://yetkinreport.com/2025/09/22/erdogan-trumpa-eli-bos-gitmiyor-abd-urunlerine-ek-vergiyi-kaldirdi/ Trump ise Türkiye’ye “çok miktarda” Boeing yolcu uçağı satmak isteğini duyurmuştu.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: BM, Erdoğan, Filistin, Filistin ve İki Devletli Çözüm, iki devletli çözüm, İsrail, müslüman, Netanyahu, soykırım, Trump

OKUMAYA DEVAM EDİN

‘Uzaya gidelim derken Ege’de burnumuzu çıkaramayacağız’
Akşener ve Altılı Masada hava durumu: denizler dalgalı
ABD, S-400 baskısını artırıyor: şimdi de “son tarih” verilmesi konuşuluyor
  • Trump, İran Savaşından Çıkış Aramaya Başladı; İsrail’le Sorun Var11 Mart 2026
  • NATO Malatya’ya ABD Patriot Sistemi Gönderiyor: İran Füzeleri Uyandırdı10 Mart 2026
  • ABD-Halkbank Davasında Anlaşma Sağlandı: İran Savaşı Etkisi10 Mart 2026
  • Petrol 100 Doları Aşarken: Eşel Mobil, Tavan Fiyat ve Küresel Müdahale10 Mart 2026
  • Varan 2: Yine İran Füzesi. Yine NATO Durdurdu. Parçası Gaziantep’e Düştü9 Mart 2026
  • Türkiye, 6 F-16’yı Kıbrıs’a gönderdi: Yunanistan’ın Hamlesine Yanıt9 Mart 2026
  • İkinci Hamaney Döneminde İran ve Ortadoğu’da Yayılan Savaş9 Mart 2026
  • İran Savaşı Kaybederse Bir de Tazminat Ödemek Zorunda Kalabilir mi?9 Mart 2026
  • 8 Mart Mesajları, Savaşın Görünmeyen Cephesi ve Kadınlar8 Mart 2026
  • İmamoğlu Davası Gerilimle Başladı: Yargıçlar İzleyicileri Çıkarttı8 Mart 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP