Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Sinem Dedetaş da gözaltında: varan 38

Yazar: YetkinReport / 29 Temmuz 2026, Çarşamba / Oda: Siyaset

Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş 1994’ten beri önce Refah, sonra AK Parti’nin elindeki belediyeyi 20 yıl sonra CHP’ye kazandırmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve 5 kişinin 29 Temmuz sabahı gözaltına alındığını duyurdu.

Başsavcılık açıklamasında, Dedetaş’ın yanı sıra, “Belediye Başkan Yardımcısı F.D., Başkan Danışmanı U.M., Özel Kalem Müdürü A.K., Kent A.Ş. Genel Müdürü N.A. ve ilgili birim personelinin yapı ruhsatı ile iskân ruhsatı verilmesi sürecinde usulsüzlük yaptığı yönündeki ihbarlar, mağdur beyanları ve etkin pişmanlıktan yararlanan şüphelilerin ifadeleri üzerine soruşturma başlatıldığı”  bildirildi.
Dedetaş, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde 30 yıl aradan sonra Üsküdar’da (önce Refah, sonra) AK Parti’yi geçerek seçim kazanan ilk CHP’li belediye başkanı olmuştu.

Dedetaş’a  yönelik suçlamalar

Başsavcılığın açıklamasında, “yapı ruhsatı verilmesinde yetkisi bulunmayan Kent A.Ş. (…) ile müteahhitler arasında toplam bedeli 1 milyar 78 milyon 870 bin 833 TL olan çok sayıda ‘danışmanlık hizmeti’ sözleşmesi imzalandığı, bu kapsamda bugüne kadar 361 milyon 392 bin 264 TL tahsil edildiğinin MASAK verileri ve diğer delillerle tespit edildiği” iddia edildi.

Başsavcılık Üsküdar Belediyesiyle bağlantılı olarak Kent A.Ş. soruşturması çerçevesinde 7 Nisan 2026’da 20 kişiyi gözaltına almıştı.

Dedetaş’tan önce belediye başkanları gözaltına alınıp tutuklanan ilçe belediye başkanları arasında Ankara, Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güler ve İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet de bulunuyor.

Belediye soruşturma ve davalarına paralel olarak yürüyen CHP’nin 2023 Kurultayı’nı tümden hükümsüz, mutlak butlan sayma davası sonuçlanmış, mahkeme Özel’i görevden alıp yerine Kemal Kılıçdaroğlu’nu atamış, gelişmeler sonucu CHP milletvekillerinin çoğu istifa ederek Özel liderliğinde Yeni Parti’yi kurmuştu.

Kılıçdaroğlu yönetimi “CHP’yi arındırma” iddiası çerçevesinde belediyelere yönelik operasyonlarda suçlananların “aklanıp gelmesinden” yana. Özel ise seçilmiş belediye başkanlarına sahip çıkma yanlısı.

Varan 38

Dedetaş’ın da gözaltına alınmasıyla 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP’nin kazandığı 4’ü büyükşehir, 3’ü il, 25’i ilçe olmak üzere polis operasyonuyla gözaltına alınan belediye başkanı sayısı 38’e yükseldi.

Operasyonlar 30 Ekim 2024’te İstanbul, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’le başladı. 19 Mart 2025’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla gelişmeler ulusal düzeyde siyasi bir boyuta erişti. CHP’nin o zamanki lideri Özgür Özel Türkiye sathında yüzden fazla mitingle konuyu gündemde tutarken, operasyonlar devam etti. Adana, Antalya, Bursa’nın CHP’den seçilmiş büyükşehir belediye başkanları, Adıyaman, Uşak, Bolu illerinin belediye başkanları gözaltına alındı, tutuklandı, haklarında dava açıldı. Şimdiye dek büyükşehir ve il belediye başkanlarından sadece Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere tahliye edildi.

Bunun yanı sıra, büyükşehir belediye başkanlarına doğrudan operasyon yapılmasa da Ankara ve İzmir büyükşehir belediyelerine yönelik açılan inceleme ve soruşturmalar bulunuyor.

Soruşturmaya konu belediyelerin sorumluluk alanında Türkiye’deki toplam seçmenin yüzde 45’e yakını yaşıyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Kent A.Ş., mutlak butlan, Sinem Dedetaş, Yolsuzluk

OKUMAYA DEVAM EDİN

Devlet yönetiminde iki hukukluluğa doğru
Libya ikinci Suriye olmamalı
İstanbul’da AK Parti seçim çalışmasına silahlı saldırı: 17 gözaltı
  • Sinem Dedetaş da gözaltında: varan 3829 Temmuz 2026
  • “Terörsüz Türkiye”: Barışı Yönetmek, Yeni Ortadoğu Düzenini de Yönetmektir29 Temmuz 2026
  • Yeni Parti Programında Yolsuzluk, Yargı ve Yönetim Konuları28 Temmuz 2026
  • Kardeşlik Söylemi Yetmez: Barış Sürecinin Asıl İhtiyacı Güvendir28 Temmuz 2026
  • Öcalan “Üniter devlet” çağrısı yapar mı? 31 Temmuz Cuma’yı bir görelim27 Temmuz 2026
  • Karadeniz’den Hazar’a, Türkiye’nin Etrafındaki Ateş Çemberi Yayılıyor27 Temmuz 2026
  • Filenin Sultanları ikinci kez dünyanın en büyüğü26 Temmuz 2026
  • İstanbul çıkarması fiyaskoya dönüştü: Kılıçdaroğlu kimlere emanet?26 Temmuz 2026
  • Özel, Yeni Parti’yi kurdu: siyasette yeni bir dönem24 Temmuz 2026
  • CHP seçmeni gözü kapalı ‘Evet’ mührünü Altı Ok’a basar mı?24 Temmuz 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP