Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

AKP adım adım İstanbul’u ele geçiriyor. İzmir ise adeta ikram ediliyor

Yazar: Murat Yetkin / 05 Ekim 2026, Pazartesi / Oda: Siyaset

AK Parti 2024’te seçmenden alamadığı desteği, şimdi seçilmişleri yanına çekerek almaya çalışıyor. İstanbul’da belediye meclislerindeki oy dengesi soruşturmaları, bazısı tehdit altındaki zorlamalarla değişirken, İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın gönüllü olarak AK Parti’ye geçeceği iddia ediliyor.

AK Parti bir yandan fon kriziyle başa çıkmaya çalışırken, diğer yandan belediyeler operasyonuna olanca hızıyla devam ediyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İzmir’in altın anahtarını Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın adeta gümüş tepside ikramıyla almaya hazırlanırken, asıl hedefin İstanbul olduğu görülüyor.

Salam taktiğiyle, İstanbul seçmeninin 2019 ve 2024’te AK Parti’ye vermediği İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni, 2024’te CHP’den seçilenlerin verdiği iradeleriyle adım adım hedefine ilerliyor AK Parti.

Seçmeni kazanamadıysan, seçilmiş olanı devşir.

Hazırlıklar, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na siyaset yasağı getirecek bir mahkûmiyet kararının, tercihan Cumhurbaşkanı seçimlerinden önce kesinleşmesi üzerine yapılıyor.

Bu bağlamdaki en yakın dava, hâlen Yargıtay 4’üncü Ceza Dairesi’nde karar bekleyen “Ahmak davası”. İmamoğlu bu davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyaset yasağı cezasına çarptırıldı. Yargıtay bu cezayı onaylamazsa, daha yeniden görülecek, onaylarsa İmamoğlu’na siyaset yasağı konulacak, belediye başkanlığı düşürülecek, vali 10 gün içinde İBB Meclisi’ni toplayacak ve en geç 15 gün içinde yeni başkan seçilecek.

Ataşehir: İstanbul’a adım adım

Bu durum, son olarak Ataşehir örneğinde görüldü.

Daha önce yolsuzluk gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklanan Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in yerine başkanvekili seçilen Murat Güneş 3 Ekim’de, iki meclis üyesi dahil 13 kişiyle birlikte gözaltına alındı.

Ataşehir’de zaten (biri aynı zamanda İBB Meclis üyesi olan) 6 ilçe meclis üyesi 29 Eylül’de AK Parti’ye geçmişti. Böylelikle ilçe meclisinde oy dengesi 18-18 olmuştu. Güneş ve iki üyenin oy kullanamaması, yeni başkanvekilinin AK Parti’den seçilmesiyle sonuçlanabilir. Düşünün ki 2024’te Ataşehir Belediyesi’ni, o zaman Özgür Özel yönetimindeki CHP, AK Parti’nin yüzde 35’ine karşı yüzde 59 ile kazanmıştı.

Ataşehir, İstanbul Büyükşehir yönetimine uzanan zincirde bir halka.

İzlenen ele geçirme yöntemi

Daha önce Çekmeköy, Beykoz, Tuzla, Üsküdar ve Adalar belediye başkanvekilleri AK Parti’ye transfer edilmişlerdi; Esenyurt’un ve Şişli’nin başında zaten kayyım var.

2024’te İstanbul’un 39 ilçesinden 23’ünü CHP, 16’sını AK Parti kazanmıştı. Şimdiyse soruşturmalar ve transferlerle çoğunluk AK Parti’de. İBB Meclisi’nde denge 6-7 üyenin daha AK Parti lehine dönmesiyle değişir.

İstanbul’da izlenen yöntem aynı:

  • Yolsuzluk soruşturması açılıyor, başkan tutuklanıyor,
  • Başkanvekili seçiliyor,
  • Meclis üyesi transferleriyle çoğunluk azaltılıyor,
  • Başkanvekili ve CHP’li (ya da Yeni Partili) üyeler gözaltına alınıyor,
  • Yeni vekil seçiminde artık meclis çoğunluğuna sahip AK Parti adayı kazanıyor.

İzmir’de durum farklı.

“Seçeni kazanamıyorsan, seçileni kazanmaya bak” kuralı, İstanbul’da olduğu gibi, İzmir’de de farklı gelişiyor.

İzmir’in hesabını seçmene kim verecek?

AK Parti’ye geçeceği söylentileri daha 2025 yılında, önceki Belediye Başkanı Tunç Soyer’in hapse atılmasından sonra çıkmaya başlayan Cemil Tugay her defasında bunu yalanladı.

Yargının Mayıs 2026’daki mutlak butlan kararından sonra ise CHP’den istifa etti, Yeni Parti’ye de katılmadı, bağımsız kaldı.

Ancak geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret edince bu söylentiler yeniden alevlendi. Atatürkçü Düşünce Derneği’nden istifa edince yoğunlaştı. Şimdi ya bir TBMM grup toplantısında ya da 3 Kasım’da AK Parti’nin 2002’de iktidara gelmesinin yıl dönümünde geçeceği söyleniyor.

Tugay’ın “Asıl olan İzmir’e hizmet” klişesini isteyen istediği yere çekebilir.

Bu saatten sonra Tugay AK Parti’ye geçse de geçmese de İzmir’deki muhalif seçmen açısından fark eden bir şey olmayacağı kanısındayım.

İstanbul seçmeni gibi İzmir seçmeni de ne yapacağını bilir.

Aday listelerine son onayı Özgür Özel vermiş, sonradan kararını savunmuştu.

Tugay AK Parti’ye geçerse Özel, aslında iş işten geçmiş olsa da özeleştiri yapacak mı?

İzmir’e Cemil Tugay’ı aday yapmanın hesabını muhalif seçmene kim verecek?

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Ataşehir, Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir, siyasi transferler, Tunç Soyer

OKUMAYA DEVAM EDİN

Erdoğan, Gaye Erkan’a savunup protokole aldı ama Reisi elini sıkmadı
Türkiye, İran-ABD geriliminde aktif diplomatik rol üstlenmeye hazır
Liste maratonu sona erdi, 26 parti milletvekili listesini teslim etti
  • Ege’de silahlanma, yeni eksenler, Megali İdea ve tarihin uzun gölgesi5 Ekim 2026
  • AKP adım adım İstanbul’u ele geçiriyor. İzmir ise adeta ikram ediliyor5 Ekim 2026
  • Fon krizinden Kıbrıs ve ABD’ye dek jeopolitik ve jeoekonomik zorluklar4 Ekim 2026
  • Hocaların hocası filozofu yitirdik: İoanna Kuçuradi’nin mirası3 Ekim 2026
  • Bu kez Eyüpsultan. Özel’den Erdoğan’a: böyle mi alacaksın İstanbul’u?2 Ekim 2026
  • Muhalif belediyeler birer birer: Mersin’de de Vahap Seçer de gözaltında1 Ekim 2026
  • Meclis yüklü gündemle açılırken AK Partinin başı borsa kriziyle dertte1 Ekim 2026
  • İzmir Belediye Başkanı Cemil Tugay da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çıktı30 Eylül 2026
  • T24’e kapatma kararı: medya dünyasında şok30 Eylül 2026
  • Karadeniz doğal gazı, Osman Gazi üretim gemisi ve Filyos’un geleceği30 Eylül 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP