Ekonomist Uğur Gürses, Ekonomi Alla Turca adlı kişisel blogunda, Türkiye ekonomisinin güncel durumunu yazdı. Gürses yazısında, dolar kuru rekor seviyelere ulaşırken Merkez Bankası’nın faiz politikalarına odaklanmanın doğru olmayacağını ifade etti. Moody’s tarafından Haziran 2014’te kredi görünümümüzün negatife çekildiğini hatırlattı: işaretler verilmişti.
Ekonomi sorunları, “algı operasyonu”
Not indirimi geldiğinde, Ankara’da iktidarı ekonomi bakanlarından daha fazla temsil eden dönemin Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Moody’s’in not indirimi hakkında “vız gelir tırıs gider” diyordu. Albayrak, “Birileri not indirmiş, kaldırmış umurumuzda olmayacak. Ülke olarak büyümeye, dik duruşumuza devam edeceğiz. Bu oyunun farkındayız elhamdülillah. Maşallah ekonomimizi her geçen gün daha iyiye gidiyor. Algı operasyonunun farkındayız.”
Bugüne kadar da bu sürdü; birtakım güçler algı operasyonu yapıyor ama yönetimin sorumluları da seyrediyorlardı. Ama bu söylem devam etti.
“Vız gelir tırıs gider”
Bakan Albayrak “Vız gelir tırıs gider” dedikten sonra 4 yılda gelen 4 not indiriminin son 3’ünde, ekonomiden sorumlu bakan idi.
Moody’s’in son indirimi kredi dereceleme ölçeğinde dibe yakın olduğumuzu söylüyor. Türkiye iki basamak daha düşerse notu “C” grubuna girecek. Ki bunun kategorisi “önemli risk” olarak adlandırılıyor. D ise “default”un D’si.
Moody’s’in not indirimleri, negatif görünüm değişiklikleri ciddiye alınsaydı bugün “dış güçlerin oyunu” diye halka anlatılan düşüşün içinde olmayabilirdi ülke.
Moody’s’in son not indiriminde en çarpıcı gerekçelerden biri “Türkiye’nin kredi profilindeki riskler yükselirken, ülkenin kurumlarının bu sorunları etkili biçimde çözme konusunda isteksiz veya yapamayacak durumda görünmesi” saptaması. Tam da ekonomiden sorumlu bakanın ilk not indirimi geldiğinde söylediği gibi; “vız gelir tırıs gider” bakışının diplomatik dille ifadesi bu.