Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Takım elbise giyip kravat takmadan da eşit olunur

Yazar: Filiz Pehlivan / 05 Mayıs 2021, Çarşamba / Oda: Hayat

Ursula von der Leyen kadın haklarına saygının Türkiye ile yeniden ilişki kurmak ve ortak gündemi genişletmek için önemli bir önkoşul olduğunu belirtti. (Fotoğraf: AB Konseyi),

Başkan Ursula von der Leyen’in 26 Nisan’da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı izlerken endişeliydim. Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleşen toplantının sonucu hakkında konuşacaktı. İçeriğinden çok, uğradığı protokol haksızlığı nedeniyle manşet olan bir görüşmenin ana aktörü olan kadının o güne yönelik eleştirilerini dinleyeceğimizden hiç kuşkum yoktu. Öyle de oldu.

Ursula von der Leyen, Avrupa Komisyonu’nun ilk kadın Başkanı olduğunu söyleyerek başladı konuşmasına. Biz kadınların hala “ilk” olabilmek için çaba göstermemiz gereken nice makamlar olduğu gerçeği bir kenarda dursun, böyle bir makama gelebilmiş bir kadın, kendisine Türkiye ziyaretinde bir Komisyon Başkanı gibi davranılmadığını söyledi. Bunun gerekçesini ise kadın oluşuna bağladı. “Takım elbise giyip, kravat taksaydım bu olur muydu? Önceki toplantı resimlerinde sandalye sıkıntısı görmedim ama o resimlerde hiç kadın da görmedim” diyerek bir gerçeğe ayna tuttu, erkek egemen yönetim yapısına.

Hem bir kadın hem de bir Avrupalı olarak kendisini incinmiş ve yalnız kalmış hissetmişti. Aslında mesele ettiği şey oturma düzeninin ötesinde olayın özüne olan bir itirazdı. Kadınların erkeklerle eşitliğine giden yolda daha alınacak uzun mesafe olduğunu dile getiren bir itiraz.

Ursula von der Leyen kimdir?

Time dergisinin “2020 Yılının En Etkili 100 Kişisi” listesine dahil edilmiş olan Ursula von der Leyen kimdir diye bakma gereği duydum, hangi kariyer yolundan geçerek gelmişti bu makama. İki üniversiteden ekonomi eğitimi almış, bu arada London School of Economics bitirmiş ve ardından tıp okumak istemiş. Kadın hastalıkları doktoru olmuş ve halk sağlığı konusunda da yüksek lisansı olan bir kadın.

1999’dan beri aktif olarak siyaset yapmakta. Bakanlık görevlerinde bulundu, Almanya’nın ilk kadın savunma bakanı oldu.  Avrupa Zirvesi tarafından gelecekteki Avrupa Komisyonu Başkanı olarak önerildi. 16 Temmuz 2019’daki Avrupa Parlamentosu’ndaki seçimde 383 oy alarak salt çoğunluğu sağladı, 1 Aralık 2019’da Avrupa Komisyonu Başkanlığı görevine başladı.

Kameralar önünde yaşadıkları ile dünya çapında manşet olan ve uğradığı haksızlığı dillendirebilen bu güçlü kadın, gezegenimizin her köşesinde her gün incinen ve sesini duyuramayan kadınları hatırlattı. Birçoğu çok daha ciddi olaya maruz kalan, göz ardı edilen, görülmeyen, duyulmayan kadınları.

Ve İstanbul Sözleşmesi   

Ve bu noktada kadın örgütlerimizin en önemli mücadele alanlarından biri olan ve bütün çabalara rağmen bir gece yarısı kararnamesi ile Türkiye’nin ayrılma kararı duyurulan İstanbul Sözleşmesi’ne getirdi konuyu. İstanbul Sözleşmesi’nin kadınların sesini duyurabilmesi için çok önemli bir araç olduğunu söyledi.

Mayıs ayında, bu sözleşmenin imzalanmasının üzerinden on yıl geçmiş olacağını, çığır açan bir yasal metin ve ilham verici bir belge olduğunu, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetle mücadelede geniş bir yaklaşım benimseyen ilk uluslararası bağlayıcı belge olduğunu, psikolojik şiddeti, cinsel tacizi ve aile içi şiddeti yasakladığını ve bu sözleşmenin tam da salgın zamanında öneminin arttığını anlattı ve şöyle dedi:

“Ankara’daki toplantıyı, Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesi konusundaki derin endişelerimi yinelemek için kullandım. Avrupa Konseyi’nin kurucu üyelerinden birinin geri çekilmesi korkunç bir sinyal.”

Konuşmasında başarılı bir Türk kadınını örnek gösterdi. Dr. Özlem Türeci’yi. Ve onu şöyle tanıttı:

“Belçika’nın Puurs kentindeki Pfizer fabrikasını ziyaret ettim. Orada Dr. Özlem Türeci ile tanıştım. Covid-19’a karşı ilk onaylı RNA bazlı aşıyı geliştiren BioNTech’in kurucu ortağı ve Baş Tıbbi Sorumlusu. Özlem Türeci, küçük bir kızken, büyükanne ve büyükbabasıyla İstanbul’da büyüdü. Daha sonra tıp okuduğu Almanya’ya geldi.”

“Kadınların aynı fırsatlara sahip olması sağlandığında ve yeteneklerine saygı duyulduğunda hangi büyük güçlerin açığa çıktığını anlatan öyküsüyle Özlem Türeci’ye teşekkürler. Bu, liderlik rollerinde neden daha fazla kadına ihtiyacımız olduğunu gösteren bir hikaye.”

Bir Türk kadınının başarısını, Türkiye’de incinmiş Avrupalı bir kadının konuşmasının içerisinde dinlemek gurur vericiydi ve önemli mesajlar içeriyordu.

Başkan Ursula von der Leyen kadın haklarına saygının Türkiye ile yeniden ilişki kurmak ve ortak gündemi genişletmek için önemli bir önkoşul olduğunu belirtti. Türkiye ile ekonomik işbirliğini hızlandırmak, iklim değişikliği, halk sağlığı ve bölgesel sorunlar gibi konularda üst düzey diyalog başlatmak için önemli bir koşul.

2021’de hala bu tür konulardan bahsetmek zorunda kalmakla ilgili ise şaşkındı. Avrupa’daki insanların eşit haklara ve eşit fırsatlara sahip olması gerektiğini hala vurgulamak zorunda kalmak onu şaşırtıyordu.

Bir zamanlar yönetenlerimiz, Avrupa Birliği direktiflerine uyum sağlamanın özgürlükler ve demokrasi için zaten gerekli olduğundan, AB’ye kabul edilme sürecinden bağımsız olarak bu direktifleri yerine getireceklerinden bahsederdi. Özgürlüklere yönelik diğer konular bir yanda, kadın haklarına saygının AB ile ilişkilerin geliştirilmesinde ön koşullardan biri haline gelmesi gidişatın nereye doğru olduğuna bariz bir işaret olsa gerek.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu, BioNTech, Charles Michel, covid-19, Filiz Pehlivan, İstanbul Sözleşmesi, Özlem Türeci, Pfizer, RNA, Ursula von der Leyen

OKUMAYA DEVAM EDİN

Türeci ve Şahin: İşin Sırrı Merak, Sabır ve Bilime Destekte
Yıldırım, Erdoğan’ın konuşmasına 4 yıl önce nasıl ulaştı?
Yönetim anlayışları değişmezse iklim felaketi kaçınılmaz
  • Azerbaycan-Suriye enerji anlaşması, Türkiye’nin rolü ve yeni jeopolitik15 Temmuz 2025
  • Eşzamanlı operasyonlar: Türkiye-PKK, Suriye-İsrail, Azerbaycan ve ABD15 Temmuz 2025
  • Müthiş bir dezenformasyon operasyonundan CHP’ye dersler14 Temmuz 2025
  • DEM uyardı, AK Parti “Üçlü ittifakı” düzeltti, CHP topa sert girdi13 Temmuz 2025
  • Türkiye hava gücünü akıllı güce dönüştürebilir mi?13 Temmuz 2025
  • Erdoğan’ın AKP, MHP, DEM üçlüsü sözleri resmi metinlerden niye çıktı?12 Temmuz 2025
  • İlk somut adım: PKK silah bırakmaya başladı. Devamı nasıl gelecek?11 Temmuz 2025
  • Öcalan ne demek istedi, Erdoğan ne diyecek?10 Temmuz 2025
  • Türkiye İçin Enerjide Megavatın Ötesinde Megastrateji Zamanı10 Temmuz 2025
  • “Seçmeni yanıltmadım” diyen Serap Yazıcı Özbudun’a bir hafıza notu10 Temmuz 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP