TEMA Vakfı’nın iki yıl süren titiz çalışması, ülke topraklarının büyük bir bölümünün madencilik faaliyetlerine ayrıldığını ortaya koydu.
Gazete Oksijen’den Öge Demirkan’ın TEMA Vakfı’nın 15 ile odaklanan raporunu değerlendiren habere göre, bu illerin yüzölçümlerinin yüzde 60’ını kapsayan topraklar için maden arama ya da işletme ruhsatı verilmiş durumda. TEMA’ya göre, bu 15 pilot ilin durumu Türkiye’nin de geneli için de bir fikir veriyor. Ormanlık alanların, hatta milli parkların da her ilde maden planlamasına dahil edildiğini gösteren rapora bakıldığında ruhsatlandırmada hiçbir çevre kriterinin göze alınmadığı görülüyor.
“Taşı toprağı ruhsat” başlıklı habere göre, ruhsatların en yoğun olduğu bölge yüzde 79 ile Kaz Dağları. Çanakkale ve Balıkesir sınırları içinde toplam 1.634 maden ruhsatı düzenlenmiş durumda. Artvin, Eskişehir, Zonguldak, Bartın, Ordu ruhsat oranının yüzde 70’in üstünde olduğu kentler.
Bugünkü Ordu belediye başkanının, 2009 yılına kadar yedi yıla yakın süre enerji bakanlığı yapan metalurji mühendisi Hilmi Güler olması ise dikkat çekici bir detay.
Milli parklar
Milli parklardaki madencilik faaliyetlerine özel bir bölüm ayıran haberde “Doğal nitelikleri ve nadir canlı türleri ile milli park ilan edilen alanların da yüzde 51’i maden sahası olarak işlenmiş durumda. İl bazında örnek vermek gerekirse Zonguldak ve Tekirdağ-Kırklareli’ndeki milli parkların yüzde 97’si, Muğla’dakilerin yüzde 85’i, Artvin’dekilerin de yüzde 84’ü madenlere ruhsatlı” deniyor.
Türkiye’de maden alanları bilgisi devlet tarafından ücret karşılığı satıldığından TEMA Vakfı 15 il belirleyerek bu bilgileri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Maden ve Petrol Arama İşleri Genel Müdürlüğü’nden (MAPEG) satın almış, yani ihaleye girecek bir şirket gibi davranmış. 15 ildeki maden alanı faaliyetlerinin koordinatları için vakfın kasasından 200 bin liranın üzerinde ödeme yapılmış.
Haberin detayları ve il il madencilik faaliyetleri ile haritaları için tıklayabilirsiniz.