Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Ankara, Kahire ile İhvan-Fethullahçı takasını doğrulamıyor

Yazar: YetkinReport / 20 Eylül 2021, Pazartesi / Oda: Siyaset
BAE kaynaklı iddialar, Bakan Yardımcıları Sedat Önal ve Hamdi Loza başkanlığında Ankara’da yapılan Türkiye-Mısır görüşmeleri ardından ortaya atılmıştı. (Foto: Twitter/Dışişleri)

Türkiye’nin Mısır’la yumuşama çerçevesinde Mısır’da aranan 20 militanı sınır dışı edeceği buna karşı Mısır’ın da Fethullah Gülen örgütünün ülkedeki faaliyetlerini durduracağı iddiası Ankara tarafından doğrulanmıyor. İddia Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli “The National” sitesinde, Kahire kaynaklı olarak ortaya atılmıştı. İddiaya göre, Türkiye’nin Mısır tarafından silahlı eylem dahil terörizm suçlamasıyla aranan Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) üyesi militanları sınır dışı etmesi karşılığında, Mısır da Fethullah Gülen yanlılarında Kahire’de işletilen Türkçe televizyon kanalı, yayınevleri ve öğrenci faaliyetlerini engelleyici adımlar atacaktı. Mısır tarafından Türkiye’den iadesi istenen militanlar arasında 2015 yılında Başsavcı Hesham Barakat’ın öldürülmesi eylemine karıştığı iddiasıyla gıyaplarında hapse mahkûm edilen Yahya Moussa ve Alaa al-Samahy’nin de bulunduğu öne sürülüyor.
YetkinReport’un sorusunu isim ve makam belirtmeden yanıtlayan Ankara’daki kaynaklar, böyle bir takas iddiasının doğru olmadığını, haberde adı geçen kişiler için başlatılmış bir sınır dışı işleminin de bulunmadığını söylediler. Bir kaynak, Ankara’nın bu gibi konularda BAE kaynaklı iddialara özel dikkat gösterdiklerini söyledi.

Mısır ile yumuşama, İhvan ve BAE

Ankara-Kahire yumuşaması, Libya iç savaşı sırasında istihbarat örgütleri MİT ve GMA (El Muhaberat) arasında başlamıştı. Devamında Türkiye, İstanbul’dan yayın yapan, Müslüman Kardeşler dahil Mısır örgütleri çizgisindeki televizyon istasyonlarının Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sisi aleyhine yayınlarını kısıtlamış, El-Şark televizyonun keskin muhalif gazetecisi Mutaz Matar’ın programı kaldırılmış, şahsi sosyal medya yayınları da durdurulmuştu. Bu gelişmenin hemen ardından BAE, ülkede yaşayan Sedat Peker’den YouTube yayınlarını durdurmasını, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı hedef almamasını istemiş, öyle de olmuştu. Neticede Müslüman Kardeşler örgütünden Mısır kadar BAE (ve Suriye) rejimleri de rahatsızdı.
Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkiler Sisi’nin 2013’te Genelkurmay Başkanı görevindeyken bir darbeyle seçilmiş İhvan üyesi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirip yerine geçmesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kesilmişti. Mısır ile yumuşama ve Peker’in susturulmasını takiben, BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahyoun bin Zayed al Nahyan Ankara’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmiş bu da iki ülke arasında uzun süredir yaşanan hasmâne ilişkilerde ilk kırılma olarak görülmüştü.
Ankara’daki kaynaklar takas iddiasının 7-8 Eylül’de Ankara’da yapılan üst düzey Türkiye-Mısır görüşmeleri ardından yayınlanmış olmasına da dikkat çekiyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: BAE, El Muhaberat, Fethullah Gülen, FETÖ, GMA, Hesham Barakat, İhvan, Kahire, Libya, MİT, Mursi, Müslüman Kardeşler, Sedat Peker, Sisi

OKUMAYA DEVAM EDİN

Trump, Harris ya da başkası: Türkiye açısından ne değişecek?
F-16’lar gelse de Türkiye’nin Eurofighter arayışı bitmedi. İşte nedeni
Film Gibi Bir İranlı Ajan Hikayesi
  • İranlı kadınların hikayesi: direniş hiç durmadı23 Haziran 2025
  • Türkiye ABD’yi neden kınamadı? Perde arkasında neler oluyor?23 Haziran 2025
  • ABD’nin İran saldırısı bölgede ve Türkiye’de neleri tetikleyebilir?22 Haziran 2025
  • Gazeteci Fatih Altaylı tutuklandı: Cumhurbaşkanını tehditle suçlanıyor22 Haziran 2025
  • Savaş, Orta Doğu haritası ve Avrupa’nın sınırları22 Haziran 2025
  • ABD İran’ı vurdu. Trump dünyaya meydan okudu: ne yapabileceğimiz görüldü22 Haziran 2025
  • Kömürün, piyasanın, savaşın baskısı altında zeytin ağacını savunmak21 Haziran 2025
  • Leyla Alaton AK Parti Grubunu neden izledi, Erdoğan’la ne konuştu?21 Haziran 2025
  • Savcılığın özel algoritması devrede: İmamoğlu’nun avukatı örneği20 Haziran 2025
  • İran’da rejim değişir mi? Değişirse ne olur? Türkiye ne yapmalı?20 Haziran 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP