Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’nın iki başkan yardımcısını ve bir Para Politikası Kurulu üyesini bir gece yarısı kararnamesiyle görevden aldı. Karar Erdoğan’ın akşam saatlerinde Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile yaptığı görüşme sonrasında Resmî Gazetede yayınlandı. Kararın yayınlanmasıyla birlikte Türk lirasının değeri daha da düştü. Bir gün önce Cumhurbaşkanının Suriye’de yeni askeri operasyon sinyaliyle 9 liranın üzerine çıkan 1 Amerikan doları, 9,10 düzeyinin üzerine tırmandı, bir ara 9,18 düzeyini gördü. Avro ise 10,63 liraya yükseldi. Bunlar Türk lirasının şimdiye dek gördüğü en düşük değerler olarak kayda geçti.
Görevden alınan iki Başkan Yardımcısı, Kavcıoğlu’nun 7 Ekim’de yatırımcılarla yaptığı videokonferansa katılmayan Uğur Namık Küçük ve Semih Tümen. T24 yazarı Barış Soydan, iki başkan yardımcısının Kavcıoğlu’nun yanında durmamış olmasının yatırımcıların dikkatini çektiğini yazmıştı. Görevden alınan PPK üyesi ise Abdullah Yavaş. Erdoğan iki başkan yardımcısı yerine bir kişiyi, BBDK Başkan Yardımcısı Taha Çakmak’ı, PPK üyeliğine ise Yusuf Tuna’yı atadı.
Değer kaybu durdurulamıyor
Cumhurbaşkanının Merkez Bankasına müdahalesindeki son zincirleme operasyon dalgası 7 Kasım 2020’de, damadı Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığını bırakmasından bir gün önce başkanlığa Murat Uysal’ın yerine Naci Ağbal’ı getirmesiyle başlamıştı. Erdoğan dört ay sonra Ağbal’ın yerine Kavcıoğlu’nu getirmişti. Bu arada yönetim kademelerinde de değişiklikler durmamıştı. Örneğin görevden alınan Semih Tümen, daha Mayıs ayında TCMB Başkan Yardımcılığına getirilmişti.
Türk lirasının ABD dolarına göre değer kaybı bu son operasyon ile birlikte Eylül başına göre, yani 45 gün içinde yüzde 10 düzeyine tırmandı. Kavcıoğlu’nun Mart 2021’de ayında Merkez Bankası Başkanlığını devralmasından bu yana Türk lirasının dolar karşısında değer kaybı ise yüzde 28 düzeyinde. Liranın değer kaybında son başlayan düşüş ise Erdoğan’ın faiz indimi istemesi ardından Kavcıoğlu’nun enflasyon hesaplamasında tüketici enflasyonu yerine “çekirdek enflasyona” ağırlık verileceğini söylemesi ve TCMB’nin faizleri yüzde 19’dan yüzde 18’e düşürmesiyle başlamıştı. Kavcıoğlu 11 Ekim’de TBMM’de yaptığı sunumda faiz indirimiyle dolardaki yükselişin ilgisi olmadığını söyleyince hareketlilik başlamış, aynı gün Erdoğan’ın Suriye’ye askeri harekat imasıyla ilk defa 9 liranın üzerine çıkmıştı.