Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Dolmabahçe’de iş dünyasının kadın temsilcileri ile bir toplantı yaptı. Toplantıya aralarında Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) ve MÜSİAD üyesi kadın girişimcilerin bulunduğu 50 iş kadını katıldı.
KAGİDER Başkanı Emine Erdem, Türkiye ekonomisinin yaklaşık %8’ini temsil eden kadın girişimcilerin sorun ve taleplerini Bakan Nebati’ye aktardı. Erdem, Covid-19 salgını etkilerinin yaşandığı 2020 yılında kadın girişimcilerin yüzde 76’sının zorlandığını, yüzde 68’inin iş hacimlerinin azaldığını; yüzde 60’ının ciro kaybı yaşadığını ve yüzde 37’sinin 2020’yi zararla kapattığını söyledi.
Erdem’in ilettiği talepler arasında, kadın girişimcilerin pandemi sonrasında tekrar büyümeye geçebilmesi için devletten faizsiz uzun vadeli kredi ile, yüzde 30’dan daha fazla ciro kaybına uğrayan işletmelere özel destek paketlerinin açıklanması da bulunuyor. Bunun yanı sıra, kurumlar vergisi oranı ve KDV oranlarının indirilmesini, işveren SGK payında farklı indirim uygulanması beklentisi de var. KAGİDER ayrıca kamu ihalelerinden daha fazla pay almak için hazırladığı bir yasa taslağını da Bakan’a sundu.
Kadın girişimcilerin istekleri: Enflasyon ve pozitif ayrımcılık
Kadın girişimcilerin bir şikâyeti de Merkez Bankası tarafından yüzde 14 olarak açıklanan kur faizinin reel sektöre yansımaması oldu. Erdem büyümenin sürdürülebilirliğini ve kalitesini sağlamak için yüksek enflasyon-faiz-kur sarmalından bir an önce kurtularak, yatırım, üretim, istihdam ve katma değerli ihracata odaklanmamız gerekiyor dedi.
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Nebati’nin 2022’de enflasyonla mücadeleye de ağırlık vereceğini söylediğini aktardı.
KAGİDER Başkanı Erdem kadın girişimcilerin, geçtiğimiz günlerde açıklanan düzenleme ile, ihracat gelirlerinin yüzde 25’inin TL’ye çevrilerek Merkez Bankasına satılması konusunda kaygılı olduklarını, ithalata dayalı üretim yapanların ödeme planlarında sıkıntı yaratacağını, bu noktada korumacı tedbirler alınmasını beklediklerini dile getirdi.
Erdem, Ekim 2021’de Resmî Gazetede yayınlanan 2022- 2024 Orta Vadeli programda, KOBİ’lerin, kadın ve genç girişimcilerin ihracatını artırmaya yönelik özel programlar uygulanacağının belirtildiğini buna uygun olarak kadın ihracatçıların özellikle desteklenmesinin beklendiğini aktardı.
Nebati, daha sonra kendi Twitter hesabından yaptığı açıklamada da “Üst düzey yönetimlerde kadın yönetici oranlarındaki artışı önemsemekle birlikte kadınlarımızın istihdamdaki payını artırmak amacıyla istişare odaklı katılımcı bir anlayışa” devam edeceklerini söyledi.