Anayasa Mahkemesi (AYM) Fiyat İstikrarı Komitesi’nin kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini Anayasaya aykırılık gerekçesiyle iptal etti.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Fiyat İstikrarı Komitesinin kurulması için yayınlanan 29 Haziran 2021 tarihli kararnamenin iptali için yaptığı başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, kararnamenin tümünü oy çokluğuyla anayasaya aykırı buldu.
18 Ağustos’ta Resmi Gazetede yayımlanan AYM kararında yetki gaspı gerekçe gösterilerek Cumhurbaşkanı Kararı ya da Kararnamesinin komite kurmakta yetkisi olmadığı belirtildi.
Kararda Anayasa’nın “kanunla düzenlenmesi gereken konularda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılamaz” hükmüne atıf yapıldı.
Fiyat istikrarını sağlama görevi Merkez Bankasının
Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararında öncelikle Cumhurbaşkanı Kararının bakanlık ve bakanlık teşkilatlarını düzenleyebileceği ancak Fiyat İstikrarı Komitesinin herhangi bir bakanlık teşkilatı içinde yer almadığı ve bir kamu tüzel kişiliği olmadığı belirtildi.
Kararda ayrıca komitenin kuruluş ve görevlerinin cumhurbaşkanı kararı ile düzenlenemeyeceği gibi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kanunun 4. Maddesine göre fiyat istikrarını sağlama görevinin TCMB’de olduğu, “Bankanın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını doğrudan belirlemeye ve uygulamaya yetkili kılındığı” belirtildi.
Anayasa Mahkemesi, Fiyat İstikrarı Komitesine verilen görev ve yetkilerin Merkez Bankasının bağımsızlığını ortadan kaldırdığına ve dolayısıyla anayasanın 2, 104 ve 167. Maddelerine aykırı olduğuna hükmetti.
Ekonomik Reform Paketinin devamı olarak kurulmuştu
Mart 2021’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik Reform Paketi‘nin ardından Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu getirilmiş; Fiyat İstikrarı Komitesi de Para Politikası Kurulu’nun politika faizini düşürmesiyle başlayan kur krizine bir can simidi olarak kurulmuştu. PPK’nın faizi düşük tutumasının ardından kur krizi tırmanmış, hükümet 2021 Aralığında yeni bir paket ile Kur Korumalı Mevduat hesabını yürürlüğe koymuştu.
Hazine ve Maliye Bakanlığının koordinasyonunda, Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Strateji ve Bütçe Başkanı ile Merkez Bankası Başkanı’ndan oluşan komite bugüne kadar 6 toplantı gerçekleştirdi.