Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

İsveç, Türkiye’yi vaatlerle NATO’ya ikna edebilir mi?

Yazar: Murat Yetkin / 08 Kasım 2022, Salı / Oda: Siyaset

Vaatler yetecek mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ülkesinin NATO’ya üyeliğine ikna edebilmek için Türkiye’ye gelen İsveç Başbakanı Kristersson (solda), onun kararını bekleyen Finlandiya Başbakanı Marin ile ortak basın toplantısında. (Foto: Twitter/Kristersson)

Finlandiya NATO üyeliği için çoktan Türkiye ne isterse yapmaya ikna olmuş görünüyor; PKK’lı iadesinden silah sanayi desteğine kadar. Mesele, İsveç’in yeni Başbakanı Ulf Kristersson’un Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı NATO’ya üyelik onayı için ikna edip edemeyeceği.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçtiğimiz hafta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le görüşmesi ardından “Finlandiya ile çok ciddi bir sorun olmadığını” ve sürecin “iki ülkenin üyelik başvurusunun birlikte ele alınması talebi nedeniyle” yavaş ilerlediğini söylemişti. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’in talihsizliği ülkesinin NATO’ya üyelik kaderinin İsveç ile birleşmiş olması.
Önceki İsveç azınlık hükümeti bir farkla güvenoyu için PKK sempatizanı olduğu bilinen Kürt asıllı Milletvekili Aminah Kakabaveh’a muhtaçtı.  Kristersson’un en azından böyle bir engeli yok. O da bunu vurguluyor, işin içine YPG’yi de katarak PKK ile ilişkileri olamayacağını söylüyor. Stoltenberg de Türkiye’den döndükten sonra “Tamam işte artık NATO’ya üyelik onayı verebilir Türkiye” diye işi oldubittiye getirmeye çalışıyor.
İsveç’in vaatleri Türkiye’yi ikna edebilecek mi?

PKK İsveç hükümetini tehdit ediyor

Türkiye’nin taleplerini, en açık ve özet halde geçenlerde İsveç ve Finlandiya parlamento başkanlarıyla toplantısı ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop “PKK ve FETÖ suçlu ve zanlılarının iadesi yetmez, oradaki faaliyetleri de engellenmeli” ifadesiyle dile getirmişti. Kristersson PKK’yı da YPG’yi de terörist saydığı, temas kurulmayacağı vaatlerine ek olarak Türkiye’nin arananlar listesindeki kişileri iade kararı alabilecek mi?
PKK, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak’ta yasaklı kimyasal silah kullandığı iddialarını İsveç Başbakanının Türkiye’ye gideceğini açıkladığı günlerde gündeme taşıdı. PKK adeta Kristersson’a “ülkeni karıştırırız” diye tehdit ediyor. İsveç Başbakanının gelmesi arifesinde HDP de bu yönde protestolara katılmaya başladı.  Bu gösteriler İsveç sokaklarında tekrarlanmasının Ankara’nın Stokholm’e (ve onunla birlikte Helsinki’ye) NATO’ya üyelik vizesi vermesi kolay değil.
Ukrayna savaşı ardından Rusya korkusuyla yıllarca tarafsızlık görüntüsüyle uzak durduğu NATO’ya girmek isteyen İsveç ve Finlandiya şimdi bir ikilem karşısında. NATO’ya giriş için Türkiye’nin isteklerini yerine getirip PKK’ya karşı polis gücü kullanacak, ya da NATO’ya giremeyip halkın Rusya endişesini göğüslemeye devam edecek.

NATO’ya giriş ve ABD

İsveç Başbakanının gelişi öncesi, 7 Kasım’da Ankara’da Türkiye-ABD Üst Düzey Savunma Grubu toplantısı yapıldı.
Bugün ABD’de Kongre Ara Seçimler yapılıyor; Türkiye saatiyle yarın, 9 Kasım’da sonuçlar belli olur.
ABD Başkanı Joe Biden’ın Demokrat Partisinin en azından Senato’da çoğunluğu kaybedeceği, belki Temsilciler Meclisinde de kaybedeceği yorumları yapılıyor. Bu durumun son zamanlarda çıkıştan çok inişli Türkiye-ABD ilişkilerine ne getireceği belirsiz.
Stoltenberg’e, her halde bu ülkenin nasıl kurulduğunu göstermek için bir Gelibolu, Çanakkale Şehitliği turu yaptıran Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Türkiye’nin NATO’ya yükümlülüklerini yerine getirdiğini, karşılığını da beklediğini ifade etti. Bu İsveç’in PKK açmazını da ABD’nin Suriye’deki PKK/YPG açmazını da Yunanistan ipoteği altındaki F-16 açmazını da içeriyor.
Türkiye-ABD askeri görüşmeleri artık 2023’e kaldı. ABD’den gelen haberler 2023 seçimleri öncesi F-16 konusunda iyi haber gelmeyeceği yönünde; en azından şimdilik böyle.
Bakalım Kristersson, Erdoğan’ı ziyaretinden gerekli koşulları yerine getirmeden sadece vaatlerle istediğini alıp dönebilecek mi? Bekleyip görelim.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: 2023 seçimi, ABD seçimleri, F-16, FETÖ, Finlandiya, İsveç, Jens Stoltenberg, NATO, PKK, Recep Tayyip Erdoğan, Sanna Marin, Ulf Kristersson

OKUMAYA DEVAM EDİN

İYİP Kurultayı: CHP’yle gemiler gerçekten yakıldı mı?
Hamas lideri Haniye’den MİT Başkanı Kalın’a: top İsrail’in sahasında
Gelin farklı bir Joe Biden hikayesi anlatalım
  • Avrupa Değişiyor — Türkiye İzliyor mu?14 Şubat 2026
  • İş Görüşmesinden Casusluk İcat Ediliyor: Necati Özkan’dan Mektup Var14 Şubat 2026
  • Savunma Sanayii: Kimlik İnşa Eden Bir Siyasal Teknoloji13 Şubat 2026
  • Şi’den Çin Ordusunda Büyük Tasfiye: Yolsuzluk, Tayvan ve Lidere Sadakat13 Şubat 2026
  • Erdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde13 Şubat 2026
  • Erdoğan, Miçotakis’le Ege konuşurken, Libya’yla Petrol Anlaşması Yapıldı12 Şubat 2026
  • DEM Parti–Erdoğan Görüşmesi: Süreç Kurumsallaşıyor mu?12 Şubat 2026
  • Akın Gürlek Ataması Meclis’i Karıştırdı: İlk Skandal, İlk Kavga11 Şubat 2026
  • Erdoğan’ın Adalet ve İçişleri’ne İki Şahini Ataması Ne Anlama Geliyor?11 Şubat 2026
  • İstinaf Mahkemeleri Savunma Hakkını Kısıtlamamalı11 Şubat 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP