Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 2,88 arttı, TÜFE’deki yıllık yüzde 84,39 oldu. Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise 2022 Kasım ayında yüzde 0,74 artarak yıllık yüzde 136 olarak gerçekleşti.
TÜİK verilerine her ay alternatif olarak yayınlanan bağımsız enflasyon izleme grubu ENAG’ın hesaplamalarına göre TÜFE’de aylık yüzde 4,24, yıllık yüzde 170,70 artış gerçekleşti.
TÜFE’deki artış Ekim ayında yüzde 85 olarak gerçekleşmişti, Ekim ayındaki yüzde 3,54 artış yüzde 2,84’e geriledi ve yıllık yüzde 84 olarak gerçekleşti.
Baz etkisi
Ekonomistler, bu gerilemenin “baz etkisi” olduğunun altını çiziyor. Baz etkisi, iki farklı dönemde yaşanan aşırı yükselme veya düşüşün diğer dönemin sonuçları üzerinde yarattığı etkiye verilen isim. Buna göre, yüzde 2’lik artış, bir önceki aya göre baz etkisi ile gerilemiş görünse bile aslında artıyor.
Ekonomistlere göre enflasyondaki artış hızı azalacak ancak artış devam edecek. Ekonomist Fatih Özatay YetkinReport’taki yazısında artışı şöyle ifade ediyor: “Mayıs ayı gibi yüzde 50 civarına da düşse, enflasyon yine çok yüksek olacak: On iki ay önce 100 liraya aldığımız bir malı Mayıs 2023’te 150 liraya alıyor olacağız.”
En yüksek artış ulaştırmada
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 35,87 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 107,03 ile ulaştırma oldu.
Asgari ücret belirleme komisyonu çalışmalara başlayacak
Yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç 7 Aralık’taki ilk toplantıyla başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında TÜİK’in enflasyon verilerinin yanı sıra açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalar masada olacak. İşçi sendikaları temsilcilerinin ücretler üzerindeki gelir vergisi yüküyle ilgili taleplerini de sunması bekleniyor.