Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

TÜİK açıkladı: Enflasyon yüzde 84

Yazar: YetkinReport / 05 Aralık 2022, Pazartesi / Oda: Ekonomi

Enflasyon artışını sürdürüyor. Kasım ayında TÜFE yüzde 2,88 arttı, ÜFE ise yüzde 0,74 artış gösterdi. ENAG verilerine göre aylık TÜFE artışı yüzde 4,24, yıllık artış ise yüzde 170.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 2,88 arttı, TÜFE’deki yıllık yüzde 84,39 oldu. Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise 2022 Kasım ayında yüzde 0,74 artarak yıllık yüzde 136 olarak gerçekleşti.

TÜİK verilerine her ay alternatif olarak yayınlanan bağımsız enflasyon izleme grubu ENAG’ın hesaplamalarına göre TÜFE’de aylık yüzde 4,24, yıllık yüzde 170,70 artış gerçekleşti.

TÜFE yıllık değişim oranları Kasım 2022 (Kaynak: TÜİK)

TÜFE’deki artış Ekim ayında yüzde 85 olarak gerçekleşmişti, Ekim ayındaki yüzde 3,54 artış yüzde 2,84’e geriledi ve yıllık yüzde 84 olarak gerçekleşti.

Baz etkisi

Ekonomistler, bu gerilemenin “baz etkisi” olduğunun altını çiziyor. Baz etkisi, iki farklı dönemde yaşanan aşırı yükselme veya düşüşün diğer dönemin sonuçları üzerinde yarattığı etkiye verilen isim. Buna göre, yüzde 2’lik artış, bir önceki aya göre baz etkisi ile gerilemiş görünse bile aslında artıyor.

Ekonomistlere göre enflasyondaki artış hızı azalacak ancak artış devam edecek. Ekonomist Fatih Özatay YetkinReport’taki yazısında artışı şöyle ifade ediyor: “Mayıs ayı gibi yüzde 50 civarına da düşse, enflasyon yine çok yüksek olacak: On iki ay önce 100 liraya aldığımız bir malı Mayıs 2023’te 150 liraya alıyor olacağız.”

En yüksek artış ulaştırmada

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 35,87 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 107,03 ile ulaştırma oldu.

Asgari ücret belirleme komisyonu çalışmalara başlayacak

Yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç 7 Aralık’taki ilk toplantıyla başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapılacak  Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında TÜİK’in enflasyon verilerinin yanı sıra açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalar masada olacak. İşçi sendikaları temsilcilerinin ücretler üzerindeki gelir vergisi yüküyle ilgili taleplerini de sunması bekleniyor.

Yeni Ekonomi Modeli: lütfen üstümüzde denemeyin

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: baz etkisi, ENAG, enflasyon, TÜFE, TÜİK

OKUMAYA DEVAM EDİN

Online pazar savaşları: E-ticaret vergileri neden değiştirildi?
Fed’den Alacakaranlık Operasyonu ve Türkiye
Merkez Bankası başkanı bugün var, yarın yok da piyasa karışır mı?
  • Terörsüz Türkiye: dışarıya demokrasi vaatleri, içeride baskıya devam15 Mayıs 2025
  • Suriye yaptırımları üzerine dörtlü toplantı: Erdoğan çevrimiçi katıldı14 Mayıs 2025
  • Yeni bir dönemin eşiğinde: Barış, sadece silahların susması değildir14 Mayıs 2025
  • Bir zamanlar Hacettepe Üniversitesi: sessiz direniş ve hafıza14 Mayıs 2025
  • Rusya-Ukrayna: 15 Mayıs İstanbul hala kesinleşmedi. Putin ne yapacak?13 Mayıs 2025
  • PKK’nın fesih kararı ve hükümetin yanıtlaması gereken sorular13 Mayıs 2025
  • Toplum Terörsüz Türkiye sürecinden habersiz: Araştırma12 Mayıs 2025
  • PKK kendini fesih ve silahlı mücadeleye son kararı açıkladı12 Mayıs 2025
  • Özel: Silah bırakılmasını bekliyoruz. Erdoğan: Müjdeleri alacaksınız10 Mayıs 2025
  • Yasakla koruyup baskıyla şekillendirerek yönetmeye çalışmak10 Mayıs 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP