Siyaset

Erdoğan tepkilerin ardından memur zammını yüzde 30’a çıkardı

AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gün önce yüzde 25 olarak açıklanan memur zammının yüzde 30’a yükseltildiğini duyurdu. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 3 Ocak’ta yüzde 25 olarak açıklanan memur maaşı zam oranını yüzde 30’a yükselttiklerini duyurdu. Yüzde 25 zam tepkilere sebep olmuş, muhalefet en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine yükseltilmesi için mecliste kanun teklifi vermişti.

4 Ocak’ta AK Parti grup toplantısında konuşan Erdoğan, yüzde 25 zam oranını duyurduktan bir gün sonra yaptığı açıklamada, “memur buluşmasına giderken bakanlarımıza yüzde 25 oranını daha da yukarı çıkaracak formüller bulma talimatını vermiştik. Dun ve bugün yürütülen çalışmalar sonucunda, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 30’a kadar çıkarabileceğimiz imkanlar sağladık,” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı, yıl içerisinde zam oranlarının artırabileceğini hatırlatarak “Yıl içinde beklenmedik durumlar ortaya çıkması halinde Temmuz ayında bunun düzenlemesini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” değerlendirmesini yaptı.

TÜİK verilerine göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Aralık ayında yüzde 1,18 oranında arttı. Bu artışa rağmen Kasım ayında yüzde 84 olarak gerçekleşen yıllık enflasyon baz etkisi ile yüzde 64’e geriledi. Memur ve Emeklilerin maaş zammını belirleyecek olan son 6 aylık enflasyon ise yüzde 15 oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 3 Ocak’ta yaptığı açıklamada emekli ve memurlara yüzde 25 zam yapılacağını duyurmuş, asgari ücret desteğinin de 250 TLye çıkarıldığını belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tepkilerin ardından gelen açıklamasında, zam oranını yüzde 25’ten 30’a, işverene ödenen asgari ücret desteğini de 250 liradan 400 liraya çıkarıldığını açıkladı. Buna göre en düşük emekli maaşı 3,500TL’den 5,500 TL’ye yükseldi.

Tepkilerin üzerine ek zam

3 Ocak’ta açıklanan yüzde 25 zam oranı tepkiye sebep olmuş, CHP Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde en düşük emekli maaşının asgari ücret miktarına yükseltilmesi için kanun teklifi vermişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yüzde 25 zam kararına tepki göstermiş, ENAG’a göre yüzde 138, İTO’ya göre yüzde 93 hesaplanan enflasyonun TÜİK tarafından düşük gösterildiğini iddia etmişti. Öztrak, “Makyajlı TÜİK enflasyonu ile milletten çalanlar, memura emekliye yüzde 9 ilave zammı seçim ulufesi gibi zarflayıp bir de üstüne alkış bekliyor. Sarayın şark kurnazlığına milletimiz cevabını verecek” ifadelerini kullanmıştı.

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale de “TÜİK uzun bir süredir beklenenin altında enflasyon açıklayarak memur ve emeklilerin refah kaybını artırıyor. Sadece bu sene bile TÜİK yerine İTO baz alınsaydı yüzde 17 daha fazla açıklanacaktı,” ifadelerini kullandı.

HDP’nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İşin şakasının olmadığı memur ve emekli maaş artış oranında bir kez daha görüldü. Yıllardır saray zenginleşirken halk fakirleşiyor. Bunu değiştirecek güç, yoksulluk sınırının altında yaşayan milyonlardır,” ifadesini kullandı.

Kamu-Sen’den tepki

Türkiye Kamu-Sen Başkanı Önder Kahveci, enflasyon artışının sürdüğünü belirterek, “bu ekonomik şartlar altında bu maaşlar hakkaniyet, adalet ve ekonomik gerçeklerle bağdaşmıyor,” dedi.

Kahveci, “Birçok kesim için destekler getirildi, memurlar da kendileri için bir destek bekliyor. Bu nedenle memur maaşlarına ek zam yapılarak geçmiş zararların telafi edilmesi, enflasyon farkının maaşlara aylık olarak yansıtılarak yıl içinde reel olarak erimesinin önüne geçilmesi ve refah payı verilerek maaşların reel olarak artmasının sağlanması zorunlu hale gelmiştir. Bu enflasyon rakamları karşısında 2023 yılı zamlarının yeni ekonomik gerçekler ışığında belirlenmesi kaçınılmaz olmuştur. Bunu sağlamanın yolu memurlara ve emeklilere gerçek anlamda maaş artışı getirecek ek zam ve refah payı talebimizin hayat bulmasından geçmektedir,” ifadelerini kullandı.

YetkinReport

Recent Posts

Ekonomide İmamoğlu etkisi: Merkez Bankası faizi yüzde 46’ya yükseltti

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) sürpriz bir kararla politika faizini 350 baz puan…

13 saat ago

Yerlikaya: Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu başladı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonunu 17 Nisan sabahı başlattıklarını duyurdu.…

15 saat ago

Ankara’da gergin gece, gergin gün. CHP’ye kayyım iddiası soruşturuluyor

Ankara’da son iki günde üst üste gelen birkaç gelişme siyasi spekülasyon ve gerilime neden oldu.…

1 gün ago

Sırrı Süreyya Önder’in tedavisindeki son durum

15 Nisan gecesi geçirdiği kalp krizi ardından ağır bir ameliyat geçiren TBMM Başkanvekili ve DEM…

2 gün ago

Bahçeli’nin İmamoğlu çağrısından daha ilginç olan ne biliyor musunuz?

MHP lideri Devlet Bahçeli 14 Nisan’da herkesi ters köşeye düşüren bir çıkış daha yaptı. Bahçeli’nin…

3 gün ago

İmamoğlu dosyası: heybedeki turplar neden çıkmıyor? Bitti mi yoksa?

Karl Marx ve Friedrich Engels’in Komünist Manifestosundaki “Dünyanın bütün işçileri, birleşin!” sloganını anımsatıyor. Zaten CHP…

3 gün ago