Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

İsveç’ten ABD’ye, Rusya’dan İran’a dek yoğun dış gündem

Yazar: YetkinReport / 09 Mart 2023, Perşembe / Oda: Siyaset

Türkiye seçim ortamında deprem yaralarını sarmaya çalışırken yoğun bir dış politika gündemiyle de uğraşıyor. Bugünden başlayarak İsveç’ten ABD’ye Rusya’dan Suriye ve İran’a dek önemli temaslar var. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 19 Şubat’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ziyaret ederek deprem ile ilgili geçmiş olsun dileklerini sunmuştu. 

Türkiye seçim ortamında deprem yaralarını sarmaya çalışırken yoğun bir dış politika gündemiyle de uğraşıyor. Bugünden başlayarak İsveç’ten ABD’ye Rusya’dan Suriye ve İran’a dek önemli temaslar var.

9 Mart’ta Brüksel’de Türkiye, İsveç, Finlandiya üst düzey heyetleri NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in gözetiminde iki ülkenin NATO üyeliği için Türkiye’nin onayını görüşmek üzere toplanacaklar. Bu aşırı sağcı bir siyasetçinin Stokholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakmasının engellenmemesi nedeniyle Ankara’nın görüşmeleri kesmesinden bu yana ilk görüşme olacak. Toplantı Stoltenberg’in Kahramanmaraş depremi ardından Türkiye’ye geldiğinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan talep etmesi üzerine yapılıyor. Toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın temsil edecek.

Akçapar’ın daha sonra Moskova’ya geçerek Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakanları toplantısının hazırlık temaslarına katılması bekleniyor. Daha önce bu toplantının Türkiye, Rusya ve Suriye arasında yapılacağı açıklanmıştı. İran’ın dahli Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 8 Mart’ta Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşmesinde kesinleşti.

Suriye ve Ukrayna

Suriye konusunda bir gelişme de ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley’in Suriye’nin kuzeydoğusundaki ABD Birliklerine yaptığı ziyaretin Ankara’da yol açtığı rahatsızlık. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake bu ziyaretin amacını sormak üzere Dışişleri Bakanlığına çağırıldı. Diplomatik kaynaklara göre Büyükelçi, Orgeneralin sadece Amerikalı subaylarla görüştüğünü söyledi ki bu bölgede etkin YPG/PKK isimleriyle görüşmediğini söylediği anlamına geliyor.

Öte yandan 16 Mart’ta Brüksel’de Avrupa Birliği’nin Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere yardım için düzenleyeceği Bağışçılar Konferansının muhtemelen bir hafta kadar sonraya kaldığı bildiriliyor. Bunun nedeni aynı gün Ankara’da Türk Devletleri Zirvesi, Moritanya’da da İslam İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakanları toplantısı ile çakışması.

Son olarak Ukrayna-Rusya tahıl anlaşmasının süresi 18 Mart’ta doluyor. Çavuşoğlu geçen hafta Doha’da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutteres ile bu konuyu da görüşmüştü. Tahıl anlaşması süresinin uzatılması için hem Dışişleri hem Millî Savunma Bakanlığı BM, Rusya ve Ukrayna yetkilileriyle temaslar yürütüyor.

Erdoğan ABD’ye NATO üzerinden seçim teminatı verdi

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: AB, bağışçılar konferansı, BM, dış politika, Finlandiya, İsveç, NATO, Suriye, tahıl, Ukrayna

OKUMAYA DEVAM EDİN

Beşiktaş Belediyesine de “Şafak Operasyonu”: Akbolat ilk kez konuştu
#MilliHesaplarNerede? Yeşil noktanın perde arkası
6 Parti Mucizeye Vesile Olur mu?
  • Ankara’nın Venezuela Sessizliği: Erdoğan ABD Demekten Neden Çekiniyor?5 Ocak 2026
  • Venezuela’dan İran’a: Sadece Petrol Değil Güç. Şayet Değil, Ne Zaman?4 Ocak 2026
  • ABD Venezuela Başkanını Kaçırdı, Ülkeye El Koydu. Darbe 3.0: İşgal3 Ocak 2026
  • Askeri Teknolojilerin Sivil Alanda Kullanılması: ASELSAN Örneği2 Ocak 2026
  • Avrupa 2026’da Dünyaya Hâlâ Demokrasi Dersi Verebilir mi?2 Ocak 2026
  • 2026’da 2025’ten Devraldığımız 6 Ağır, 2 İyi Yük: Sıfırdan Başlamıyoruz1 Ocak 2026
  • 2026’da Küresel Çatışma Riskleri ve Türkiye1 Ocak 2026
  • Ersoy’un Tahliyesine Yetmeyen İtirafı ve AK Partide İç Temizlik Talebi31 Aralık 2025
  • Açık Bırakılmaması Gereken İki Olay: Yalova’daki IŞİD ve Düşürülen İHA30 Aralık 2025
  • Avrupa Enerji Güvenliğinde Azerbaycan’ın Önemi30 Aralık 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP