6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından ağır yıkıma uğrayan Hatay’ın Samandağı sahilindeki sulak havza inşaat molozları ile dolduruluyor. Aynı arazinin 100 metre ötesinde çadır kent, ve sahra hastanesi kurulması tartışma yaratırken, Bakanlık’tan yapılan açıklamada moloz dökümünün “yanlış” olduğu ifade edildi.
Cumhuriyet gazetesinde Hatay’da depremin ardından yaşanan yıkımla ilgili yazı kaleme alan Tuluhan Tekeli, 17 km’lik Samandağı sahilinde, Mileyha Kuş Cenneti olarak bileinen sulak havzanın moloz boşaltımı için kullanıldığını aktardı.
Tekeli, “Samandağ sahilindeki sulak havzada adeta bir moloz dağı yükseliyor. 100 metre ötesinde çadır kent kurulmuş. Onun yanında ise Sahra Hastanesi var. Tam karşısına bir konteyner kent inşa ediliyor. Akıl dışı,” ifadelerini kullandı.
Bakanlık’tan cevap
Haber yayınlanmadan önce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Tekelioğlu’nu aradı ve Samandağ’daki molozlar konusunda yapılanları anlattı.
Birpınar, “Bize gösterilen alan orası olduğu için molozları döktük, sonra yanlış olduğunu anladık. Betonla demiri ayrıştıracağız ve molozları 2 ay içinde kaldıracağız. Zaten konteyner kent de oraya kurulmayacak” dedi.
Tekeli’nin yazısının tamamına ulaşmak için Cumhuriyet Gazetesi
Asbest tehlikesi
9 Nisan’da BirGün gazetesine mülakat veren Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, Samandağı sahiline moloz yığımı ile ilgili asbest tehlikesine dikkat çekmişti.
Atik, “Buradaki moloz tozlarında bizi en çok endişelendiren bir endüstriyel hammadde olan asbest. Asbest 2010 yılında yasaklandı. Yapılarda izolasyonda kullanılıyor. Bazen güneşlik olarak bazen de çok eski 30 yıllık binaların havalandırmaları üzerinde kaplama olarak kullanılıyor. Bu yıkılan binalar yerle bir oldu. Bu asbestler bu molozlara, bu taşlara karıştı. Sadece asbest değil birçok kimyasal madde, zehirli madde bunun içerisinde yerleşimle iç içe dökülüyor” ifadelerini kullanmıştı.