Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Gazetecilere Bayram gözdağı: Merdan Yanardağ da tutuklandı

Yazar: Murat Yetkin / 28 Haziran 2023, Çarşamba / Oda: Siyaset

Gazeteci Merdan Yanardağ tutuklanacağı duruşmaya girmeden önce Adliye Sarayında avukat ve arkadaşlarıyla görülüyor. Türkiye hak ve özgürlükler bakımından giderek Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerine benzemeye başladı. (Foto: Birgün Gazetesi)

Aslına bakarsanız bugün yazımda bu Bayram günü haksız yere hapiste tutulduğuna inandığım kişileri hatırlatacaktım. Kimilerini şahsen tanıyorum; Osman Kavala’yı, Selahattin Demirtaş’ı, Hakan Altınay’ı, Gültan Kışanak’ı. Her birini şahsen tanımam da gerekmiyor; siyaseten ibret olsun diye hapiste tutulduğuna inandığım Gezi Davası tutukluları örneğin. Aralarından Can Atalay 14 Mayıs’ta milletvekili seçildi ama bırakılmıyor. Onlara bu Bayram gününde yine selamlarımı yolluyorum ama Türkiye’nin demokratik haklar aleyhine işleyen gündemi yükü sürekli artırıyor. Bayram arifesinde, 27 Haziran’da Tele-1 Yayın Yönetmeni, gazeteci Merdan Yanardağ dolayı tutuklandı, cezaevine koyuldu.

Yanardağ ne gerekçeyle tutuklandı?

Hakkındaki suçlamama, terör örgütü propagandası yapmak. Neden? Çünkü Tele-1’in aynı zamanda ana haber bültenini de sunan Yanardağ 20 Haziran’daki AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun 19 Haziran’da 10Haber’de yer alan “Genel af değil ama af çalışması var” sözlerine tepki göstermiş. O sözlerin kaynağı da daha önce AK Parti Kalkınma Bakanı olan Müslüm Doğan’ın, 29 Ekim’de, Cumhuriyetin 100’üncü yılında “eline silah almamışlar için” bir genel af çalışması olduğu yolundaki sözleri. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da bir genel af çalışması olduğunu yalanlamış.
Merdan Yanardağ ise AK Partililerin sözlerine inanmamış, ki inanmayıp sorgulama hakkı vardır ve yine PKK lideri Abdullah Öcalan ile, bu defa sonunda Öcalan’ın serbest kalacağı bir diyalog süreci başlatabileceklerini öne sürmüş. Burada “Yakında sayın Öcalan da demeye başlarlar. Öcalan da yıllardır çok okuyor, filozof olmuştur’ diyor. Ayrıca diyor ki, kaldırın o zaman tecrit uygulamasını (görüşme yasağını) biz de avukatları aracılığıyla ne dediğini öğrenelim.
Bu kadar.

Ve kampanya başlıyor

İstanbul 7’inci Sulh Ceza Mahkemesinde Ramazan Çiçek’e verdiği ifadede, ironi yaptığını vurgulamak için yayında güldüğünü de söylemiş.
Terör örgütü propagandası denilen bu; Yanardağ “böyle olmasın” dediği için olmasın dediği şeyin propagandasını yapmakla suçlanıyor.
Mahkeme “üzerine atılı suçu işlediği” yolunda “kuvvetli şüphe” görmüş, daha önce Fethullahçıların yargıya hakim olduğu dönemde Ergenekon davası nedeniyle hapsedilen ama dava düşüp çıktıktan sonra yurtdışına çıkmayıp gazeteciliğine devam eden Yanardağ yurtdışına çıkabilir diye kuşku duymuş Mahkeme ve tutuklamış.
Peki, Yanardağ bu yayını yapınca ortalık karışmış, halk galeyana mı gelmiş? Hayır. Aradan günler geçmiş, önce İYİP Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem sonra TBMM’ye CHP’den seçilip şimdi AK Parti milletvekili olan Mehmet Ali Çelebi, Yanardağ’ı terörizm propagandası yapmakla suçlamaya başlamış. Hükümet yanlısı medya da peşinden.
Erdem şimdi “Fikirleri yüzünden tutuklanmasını istemedim” yollu açıklamalar yapıyor ama Yanardağ, Bayram’a tutukevinde giriyor.
Aleyhinde açılan kampanyada bir etkisi olup olmadığını söyleyemeyiz ama Yanardağ’ın son yayınladığı “İslamo-faşizm” kitabını da burada hatırlatalım.

Af çalışması varsa, siyasi af gelmeli

Merdan Yanardağ olayının hatırlattığı bir acı gerçek daha var. Türkiye basın özgürlüğünde dünyada en kötü durumda olan ülkelerden. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü sıralamasına göre 180 ülke arasında 165’inci sırada. Daha bir yıl önce 149’uncu sıradaydı. Bu hızlı düşüşte RTÜK’ün hükümetin hoşuna gitmeyen yayınlara ceza yağdırmasının da payı var.
İfade ve örgütlenme özgürlüğü alanlarında da farklı durumda değiliz. Avrupa Birliğinin yapıcı olmaktan çok itici tutumumun da bunda payı var; Türkiye AB ile bütünleşme ümitlerini yitirdikçe hak ve özgürlükler bakımından Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerine dönüşüyor.
Yanardağ, ülkemizdeki basın ve ifade özgürlüğünün durumunu gösteren son örnektir eme maalesef bu gidişle sonuncu örnek olmayacağı görülmektedir. Tutuklu yargılanması basın ve ifade özgürlüğü ihlalidir, serbest bırakılmalıdır.
Ortada Cumhuriyetin 100’üncü Yılı nedeniyle bir af çalışması varsa, bu siyasi mahkumları odağına alan af olmalı. Bunun da sınırları bellidir: devlet, başkalarına karşı değil kendisine karşı işlenen suçları affedebilir. Silahlı eyleme katılmış olmak gibi cinsel suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı gibi başka canlara zarar veren suçlar dışında tutulabilir.
Bayram kutlama yazısı bu olmamalıydı ama oldu işte, sorumlusu gazeteciler değil.

 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Af, Bahadır Erdem, basın özgürlüğü, Galip Ensarioğlu, genel af, Gezi davası, Hakan Altınay, Mehmet Ali Çelebi, Merdan Yanardağ, osman kavala, PKK, Selahattin demirtaş, Tele-1

OKUMAYA DEVAM EDİN

Cumhurbaşkanı Cumhuriyet’in 100. yılını bir kuru mesajla mı anacak?
İran yeni bir devrimin eşiğinde, gözünüzden kaçmasın
Yeni kabine üyeleri Erdoğan yönetiminde söz sahibi olabilecek mi?
  • Toker: Kirli para sistemi “istiap haddini doldurdu”1 Aralık 2023
  • Mehmet Şimşek’in AB iyimserliğine Hakan Fidan ne diyor?1 Aralık 2023
  • Erdoğan 50+1 ile yeniden seçilmeyi mi yoksa MHP ve HDP’yi mi kastediyor?1 Aralık 2023
  • Kissinger 100 yaşında öldü: Başımıza gelenlerden o da sorumluydu30 Kasım 2023
  • Akşener, CHP ile yerel seçim işbirliğini kurmaylarıyla görüşecek30 Kasım 2023
  • Erdoğan ve Bahçeli görüştü: Cumhur İttifakı yerel seçimde birlikte29 Kasım 2023
  • İran Cumhurbaşkanı neden gelmedi? Fidan, İsveç’e Meclis sözü verdi mi?29 Kasım 2023
  • Özel’den Bahçeli’ye: “Sizin uygulamalarınız yüzünden Kürtler daha az eşittir”28 Kasım 2023
  • Fatih Terim’siz “Fatih Terim Fonu”: BBDK ve MASAK’a düşen28 Kasım 2023
  • Fidan-Blinken görüşmesi öncesi, ABD ve NATO’dan İsveç baskısı28 Kasım 2023
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

Made with ♥ by tbtcreative.com © 2022 yetkinreport.com All rights reserved.

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP