Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Adeta ikinci çuval vakası ve ABD’nin YPG açmazı

Yazar: Murat Yetkin / 07 Ekim 2023, Cumartesi / Oda: Siyaset

Pentagon sözcüsü Patrick Ryder, 5 Ekim’deki açıklamasında ABD F16’larının Suriye’de Türk İHA’sı düşürdüğünü açıkladı. Dışişleri “operasyon etkilenmedi” gibi bir açıklama yaptı. Oysa ABD jetinin Türk SİHA’sını düşürmesi adeta “İkinci Çuval Vakasına” benziyor. 

ABD’nin 5 Ekim’de Suriye’de PKK’yı hedef alan bir Türk SİHA’sını düşürmesine, Dışişleri Bakanlığı 6 Ekim’de “Operasyon etkilenmedi” gibi daha önce eşi görülmemiş bir açıklama yaptı.” Üstelik ABD SİHA’nın Türkiye’nin olduğunu bilerek Ürdün’deki üssünden kalkan bir Amerikan F-16’sı tarafından düşürüldüğünü açıkça söylediği halde.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ABD’li karşıtı Anthony Blinken ile telefonda konuştuğu ve terörle birlikte mücadele konusunda mutabık kaldıkları duyuruldu akşam saatlerinde. Mutabakat acaba bir akşam önce Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile konuştuğunda IŞİD’le mücadelede PKK’yı bırakıp NATO müttefiki Türkiye ile ortak olma teklifi üzerine miydi? Hiç bir ayrıntı verilmedi.

Adeta İkinci Çuval Vakası

Oysa ABD jetinin Türk SİHA’sını düşürmesi adeta “İkinci Çuval Vakasına” benziyor. ABD askerleri 4 Temmuz 2003’te Irak’ın işgali sırasında Süleymaniye’de gözlemci olarak bulunan Türk askerlerinin başına çuval geçirerek tutuklamıştı, iki ülke ilişkileri yine dibe vurmuştu. Aslında SİHA bir açıdan bakıldığında Çuval Vakasından daha vahim özellikler taşıyor.

Orada, Türkiye’nin TBMM kararıyla Irak işgaline katılmamasına ABD askeriyesinin, özellikle CENTCOM’un hıncı söz konusuydu. Burada Türkiye’nin NATO müttefiki ABD tarafından, ABD’nin de terörist saydığı bir örgüte yönelik harekatını önlemek için insansız da olsa savaş uçağını kasten düşürmesinden söz ediyoruz.

CHP’nin yeni dış politika sözcüsü Namık Tan saldırıyı “kabul edilemez” diye kınadı ve mutlaka tepki verilmesi gerektiğini söyledi. Başta söz ettiğim Fidan-Blinken görüşmesi haberi daha sonra geldi.

YPG’yı PKK’dan ayrı sayma yalanı

Son örneğini ABD Dışişleri Sözcü Yardımcısı Vedant Patel’in basın toplantısında gördük. Patel ABD’nin PKK’ya karşı Türkiye’nin mücadelesinin yanında olduğunu söyledi ancak YPG sorulduğunda yorum yapmadı.

Oysa Amerikan istihbarat raporları YPG’yi PKK’nın uzantısı sayıyor.

ABD Kongresine 28 Nisan 2016’da ifade veren dönemin Savunma Bakanı Ashton Carter, Senatör Lindsay Graham’ın sorusu üzerine PYD ve YPG’nin PKK’nın uzantısı olduğunu kabul etmişti.

Zaten bu nedenle ABD Savunma Bakanlığı PKK’ya SDG gibi içine bazı Arap aşiretlerin de alındığı paravan bir örgüt kurdurmuştu, bunu da 2017’de örgütü bizzat kurduran ABD Özel Kuvvetler Komutanı Raymond Thomas 2017’da açıklamıştı.

ABD’nin Suriye’deki tavşana kaç, tazıya tut oyunu sonlarına doğru geliyor olabilir. Suriye’de Rusya ve İran etkenlerini de göz önünde tutarak söylüyorum. Bu arada 5 Ekim’de Suriye’de bir askeri okul mezuniyet törenine yapılan terör saldırısında en az 89 kişinin öldürülmesi üzerine Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Beşar Esad’ın sonuna dek yanında olduğunu söylemesini de ekleyelim.

Haftaya Suriye-Irak tezkeresi

1 Ekim terör saldırısı sonrası Türkiye’nin Suriye’de PKK’ya karşı operasyonunda ABD ile yaşanan ama adeta “Bak aslında ABD mahçup” diye geçiştirilmeye çalışılan gerilimin nasıl bir mutabakatla sonuçlanacağını söylemek için henüz erken.

Oysa Suriye ve Irak’a asker göndermek için, muhtemelen 10 Ekim Salı günü, Meclis’te yapılacak oylamaya bir kaç gün kaldı. İçinde bulunduğumuz terörle mücadele ve ABD ile zıtlaşma atmosferi, Meclis oylamasında en çok CHP’yi zorda bırakacak. CHP tezkereye evet mi, hayır mı diyecek? CHP üzerinde “hayır dersen YSP ile aynı saftasın” baskısı kurumaya çalışacaktır AK Parti ve MHP. Bunun 31 Mart 2024 yerel seçimlerine dek uzanan yansımaları olacaktır.

Ancak şimdi önemli olan, 1 Ekim terör eyleminin Türkiye’nin içe ve dış güvenliği açısından ne gibi değişikliklere yol açacağı.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: ABD, çuval vakası, İHA, İsveç, pentagon, SGD, Suriye

OKUMAYA DEVAM EDİN

Türkiye-BAE: Müslüman Kardeşlerden Paranın Kardeşliğine
Fidan, Antalya’da Lavrov’dan sonra Vaşington’da Blinken’la görüşecek
Yargıtay Savcısından Can Atalay Mütaalası: “AYM yetkisini aştı”
  • Ateşkes sonrası İran: liderlik değişimi olabilir mi?24 Haziran 2025
  • İç cephe kesitleri: Varank Küçükesat pazarında, Altaylı (da) Silivri’de24 Haziran 2025
  • İranlı kadınların hikayesi: direniş hiç durmadı23 Haziran 2025
  • Türkiye ABD’yi neden kınamadı? Perde arkasında neler oluyor?23 Haziran 2025
  • ABD’nin İran saldırısı bölgede ve Türkiye’de neleri tetikleyebilir?22 Haziran 2025
  • Gazeteci Fatih Altaylı tutuklandı: Cumhurbaşkanını tehditle suçlanıyor22 Haziran 2025
  • Savaş, Orta Doğu haritası ve Avrupa’nın sınırları22 Haziran 2025
  • ABD İran’ı vurdu. Trump dünyaya meydan okudu: ne yapabileceğimiz görüldü22 Haziran 2025
  • Kömürün, piyasanın, savaşın baskısı altında zeytin ağacını savunmak21 Haziran 2025
  • Leyla Alaton AK Parti Grubunu neden izledi, Erdoğan’la ne konuştu?21 Haziran 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP