Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

İsrail Gazze’deki Cibaliya mülteci kampına saldırdı

Yazar: YetkinReport / 01 Kasım 2023, Çarşamba / Oda: Siyaset

İsrail ordusu, Gazze’deki Cibaliya mülteci kampına saldırı düzenledi. 31 Ekim’deki saldırıda mahallenin tamamen yerle bir olduğu kaydedilirken, Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalara göre en az 100 kişi öldü. (Foto: AA) 

İsrail Ordusu, 31 Ekim’de Gazze’deki Cibaliya mülteci kampına bir saldırı düzenledi. Kampa yapılan bombardıman şimdiye kadar Gazze’ye düzenlenmiş en ölümcül saldırılardan biri olarak nitelendiriliyor.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ilk belirlemelere göre 100 kişinin öldüğü ve kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden 6 Blok Mahallesi’nin tamamen yerle bir olduğu kaydedildi. Gazze’deki bir doktor ise BBC’ye hastaneye 120 kişinin cansız ulaştığını aktardı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Cibaliya kampına yapılan saldırıyı doğruladı. IDF sözcüsü, kampta Hamas’ın üst düzey yöneticilerinin ve yeraltı altyapısının bulunduğunu, bombardıman sonucunda bir Hamas komutanının öldüğünü belirtti. Sözcü, son bir gün içinde hem hava hem de kara saldırılarında 300 hedefin vurulduğunu söyledi.

Reuters, Katar’ın ABD’nin koordinasyonunda Mısır, Hamas ve İsrail arasında, yabancı pasaport sahiplerinin ve bazı ağır yaralı sivillerin Gazze’den çıkışına izin vermek üzere Çarşamba günü Refah sınır kapısının açılmasına yönelik bir anlaşmaya aracılık ettiğini bildirdi.

ABD’den yapılan açıklamaya göre son 24 saat içinde Gazze Şeridi’ne 66 yardım kamyonu giriş yaptı.

İnsani durum ağırlaşıyor

İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanı 7 Ekim’deki Hamas saldırısından bu yana aralıksız devam ediyor. Saldırının ardından “Savaş durumu” ilan eden İsrail bölgeyi abluka altına aldı, elektrik ve su tedariğini kesti. İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana 11 binden fazla yeri vurduğunu duyurdu.

3. Haftasını dolduran bombardıman altındaki Gazze’de insani durum ağırlaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü Gazze’de bir “halk sağlığı felaketinin” yakın olduğunu söylerken, Unicef Gazze’nin normal günlük su üretiminin yalnızca yüzde 5’ine sahip olduğu ve susuzluktan kaynaklanan bebek ölümlerinin “büyüyen bir tehdit” olduğu uyarısında bulundu.

Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel, sabaha karşı Gazze Şeridi’ndeki iletişimin ve internetin tamamen kesildiğini duyurdu.

Bölgeye yardım ise ancak günler sonra diplomatik çabaların ardından Mısır sınırı olan Refah kapısından geçirilebildi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre 2,2 milyon insanın yaşadığı Gazze’de bombardımanlarda ölenlerin sayısı 8.500’ü geçti.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana İsrail’de 1.400’den fazla kişi öldürüldü ve Gazze’de rehin tutulduğu düşünülen 200’den fazla kişi de hala kayıp.

ABD Dışişleri Bakanı İsrail’e gidecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in 3 Kasım’da İsrail’i ziyaret edeceği açıklandı.

ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna ve İsrail için 100 milyar dolarlık ek bütçe talebinde bulunmuştu. ABD’li bakan Blinken’in Senato’da görülen ek bütçe görüşmelerindeki ifadesi protestolar sebebiyle kesintiye uğradı. 

Ziyareti sırasında İsrail hükümetinin üyeleriyle görüşecek olan Blinken, bölgede başka duraklara da uğrayacak. Blinken’in herhangi bir Filistinli yetkiliyle görüşüp görüşmeyeceği ise henüz belli değil.

Bu Blinken’in son üç hafta içinde Orta Doğu’ya yaptığı ikinci gezi olacak.

Uluslararası tepki ise büyüyor.

Bolivya, Gazze’deki askeri operasyonu nedeniyle İsrail ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı. Ülke İsrail ile ilişkilerini kesen ilk Latin Amerika ülkesi oldu.

İsrail’in güneydoğusunda yer alan Yemen’deki Husi savaşçıları ise İsrail’e doğru “çok sayıda” balistik füze ve insansız hava aracı fırlattıklarını açıkladı.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Biden, Blinken, Bolivya, Cibaliya, Filistin, Gazze, İsrail, yemen

OKUMAYA DEVAM EDİN

Kılıçdaroğlu ve Akşener, Erdoğan’ın oyun planını sarsıyor
ABD İsrail’in katliamını alkışlarken Çin Filistin’i birleştiriyor
Fidan da Öcalan’a “örgütün kurucu lideri” dedi. Ankara hareketli
  • Suriye yaptırımları üzerine dörtlü toplantı: Erdoğan çevrimiçi katıldı14 Mayıs 2025
  • Yeni bir dönemin eşiğinde: Barış, sadece silahların susması değildir14 Mayıs 2025
  • Bir zamanlar Hacettepe Üniversitesi: sessiz direniş ve hafıza14 Mayıs 2025
  • Rusya-Ukrayna: 15 Mayıs İstanbul hala kesinleşmedi. Putin ne yapacak?13 Mayıs 2025
  • PKK’nın fesih kararı ve hükümetin yanıtlaması gereken sorular13 Mayıs 2025
  • Toplum Terörsüz Türkiye sürecinden habersiz: Araştırma12 Mayıs 2025
  • PKK kendini fesih ve silahlı mücadeleye son kararı açıkladı12 Mayıs 2025
  • Özel: Silah bırakılmasını bekliyoruz. Erdoğan: Müjdeleri alacaksınız10 Mayıs 2025
  • Yasakla koruyup baskıyla şekillendirerek yönetmeye çalışmak10 Mayıs 2025
  • Kürt sorununa PKK’nın silahsızlandırılması yoluyla çözüm kapısındayız9 Mayıs 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP