ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in 2-10 Kasım tarihleri arasında planlanan ve İsrail’i de içeren Orta Doğu ve Asya seyahatinde Türkiye’ye de gelip gelmeyeceği ile ilgili belirsizlik sürüyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklanan resmi programda Blinken’in 2-10 Kasım tarihlerini kapsayan uluslararası temaslarında İsrail, Ürdün, Japonya, Kore ve Hindistan yer alırken Türkiye’den kaynaklara dayandırılan haberler ABD’li Bakan’ın Ankara’ya da geleceğini iddia etti.
Blinken’in ziyareti: Amerika tarafında lojistik sorunlar
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, 1 Kasım’da yapılan basin toplantısında bu belirsizlik ile ilgili soruya “Bu odadaki muhabirlerin Türkiye’ye gidebileceğimize dair tweet attıklarını gördüm. Bir ziyareti teyit etmediğimizi söyleyebilirim,” cevabını verdi.
YetkinReport’un ulaştığı Türk kaynaklar, Vaşington ve Ankara’nın bir görüşme konusunda antant kaldığını, ancak Amerikan tarafında lojistik sorunların henüz aşılamadığını belirtti.
Kaynaklar, “Blinken gelmezse çok şaşırırız. Her şey ayarlandı, fakat lojistik sorunlar aşılmaya çalışılıyor,” dedi.
Sorunların aşılması durumunda Blinken’in 5 veya 6 Kasım’da Ankara’da olması bekleniyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Amerikalı mevkidaşının 30 Ekim’de telefonla görüştüğü açıklanmıştı. Türk kaynak, bu görüşmenin söylenen tarihten iki gün önce yapıldığını ve bir ziyaret konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti.
Görüşmelerde ana gündemi İsrail’in Gazze’ye 7 Ekim’den bu yana aralıksız süren bombardımanı oluşturacak.
İran ziyaretinin hemen sonrasında
Blinken’in uluslararası temasları kapsamında Cuma günü İsrail’de olması bekleniyor.
ABD Dışişleri Bakanı’nın seyahati ile ilgil haberler, İran’lı üst düzey yetkililerin Ankara’ya ziyaretinin ardından geldi.
1 Kasım’da Dışileri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da İranın üst düzey diplomatı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya geldi.
İkili görüşmenin ardından yapılan basin toplantısında konuşan Fidan, İran Cumhurbaşkanı’nın da Türkiye’ye geleceğini söyledi.
Fidan, Gazze’de Türkiye’nin garantörlük önerisini yineledi ve “İsrail girdiği yanlış yoldan bir an önce geri dönmeli. Bölge içi ve bölge dışı tüm aktörleri kalıcı barışı desteklemeye çağırıyoruz,” dedi.
ABD’li kaynaklar, İran’ın İsrail’in bombardımanı sürerken bölgesel bir savaşa gidebilecek bir adım atabileceğinden endişe duyduklarını belirtiyor. ABD Başkanı Joe Biden, Suriye’nin doğusunda İran Devrim Muhafızları tarafından kullanılan tesislere yönelik ABD hava saldırılarına izin vermişti.
Beyaz Saray Sözcüsü Joe Kirby, Gazze’de bir ateşkesi desteklemediğini, böyle bir durumun ancak Hamas’a yardımcı olacağını belirten bir açıklama yapmış, öncesinde İsrail ve Ukrayna’ya askeri destek amacıyla 100 milyar dolarlık ek bütçe talep etmişti.
ABD İncirlik’e bombardıman uçağı konuşlandırdı
İranlı üst düzey diplomatın Ankara’daki görüşmesinin hemen öncesinde 31 Ekim’de ABD, Malatya’da bulunan İncirlik Üssü’ne bir çift B-1B Lancer bombardıman uçağını tatbikat amacıyla konuşlandırdı.
ABD Avrupa Komutanlığı, Lancer’ların Türkiye’de pist üzerindeyken bir “hot-pitting” yakıt ikmali tatbikatına katıldığını belirtti.
EUCOM, B-1B konuşlandırmasının “ABD’nin hazır olduğunu göstermek” ve “ülkenin ABD hava gücünü dünya çapında yansıtma yeteneğini sergilemek” için “uzun süredir planlandığını” söyledi.
Türk hükümetinden yapılan açıklamada “Uçakların İçirlik üssünden yakıt ikmali yapmasının bölgedeki çatışmalarla hiçbir ilgisi yoktur” denildi.
B-1B Lancers’ın İncirlik’e konuşlandırılması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO ittifakına katılma teklifini onaylayan yasa tasarısını onay için parlamentoya göndermesinden sadece bir hafta sonra gerçekleşti.