Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini 7 puan yükseltti

Yazar: YetkinReport / 02 Kasım 2023, Perşembe / Oda: Ekonomi

TCMB Başkanı Erkan, 2 Kasım’da açıkladığı Enflasyon Raporu’nda 2023 yıl sonu enflasyon tahminini 7 puan arttırarak yüzde 65’e yükselttiklerini duyurdu. Buna göre 2024 sonu için banka yüzde 36 enflasyon bekliyor. (Foto: TCMB) 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, yıl sonu enflasyon raporunu 2 Kasım’da yapılan basın açıklaması ile duyurdu.

Erkan, TCMB’nın enflasyon tahminini 2023 sonu için yüzde 58’den yüzde 65’e, 2024 sonu için ise yüzde 33’den yüzde 36’ya yükselttiklerini açıkladı.

2 Kasım’da Merkez Bankasının son enflasyon raporunu bir basın toplantısı ile açıklayan TCMB Başkanı Erkan konuşmasında, “Bu yıl sonu tahmin orta noktalarını 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 36 ve 2025 için yüzde 14 olarak güncelledik. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktalarını da 2023 yılı için yüzde 62 ve 68, 2024 yılı için ise yüzde 30 ve 42 olarak revize ettik,” dedi.

Erkan, açıklamasında, “Bu noktada iki hususun altını çizmek isterim. İlk olarak, jeopolitik riskler ve yönetilen yönlendirilen fiyatlara ilişkin belirsizliklerin artması nedeniyle tahminlerimiz üzerindeki belirsizlik aralığını genişlettik. İkinci olarak, tahminlerimizi yukarı yönlü güncellemiş olsak da dezenflasyonun başlama zamanı, hızı ve seyrinde bir değişiklik olmayacağını değerlendiriyoruz” dedi. (Erkan’ın açıklamasının tamamını buradan okuyabilirsiniz: TCMB)

Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu 26 Ekim’de yaptığı toplantısında politika faizini yüzde 30’dan 35’e yükseltmeye karar vermiş, yılın ilk üç çeyreğinde enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini belirtmişti. Kurul, enflasyonun tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğini, aylık enflasyonda düşüş beklediklerini belirtmişti.

Ağustos ayında Banka’nın bir önceki raporundaki yıl sonu tahminini yakalayan enflasyon, Eylül ayında da yükselişini sürdürdü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Eylül ayında yüzde 4,75 artarak yıllık yüzde 61,53 oldu.

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, Temmuz ayında Enflasyon Raporu tanıtım toplantısında 2023 yıl-sonu enflasyon tahminini yüzde 58 olarak, 2024 yıl-sonu enflasyon tahminini ise yüzde 33 olarak açıklamıştı. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Eylül ayı anketinde ise yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 67’ye yükseltmişti.

Orta Doğu’da kriz ve Türk ekonomisi: dış koşullar lehimize çalışmıyor

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: enflasyon, Enflasyon tahmini, faiz, gaye erkan, Merkez Bankası, PPK

OKUMAYA DEVAM EDİN

Şimşek olsa da olmasa da ekonomide çalkantılı bir dönemdeyiz
Tam karantina geciktikçe ekonomik maliyeti artıyor
Türkiye 5 gündür yanıyor: İzmir Karşıyaka kontrol altına alındı
  • Ankara’nın Venezuela Sessizliği: Erdoğan ABD Demekten Neden Çekiniyor?5 Ocak 2026
  • Venezuela’dan İran’a: Sadece Petrol Değil Güç. Şayet Değil, Ne Zaman?4 Ocak 2026
  • ABD Venezuela Başkanını Kaçırdı, Ülkeye El Koydu. Darbe 3.0: İşgal3 Ocak 2026
  • Askeri Teknolojilerin Sivil Alanda Kullanılması: ASELSAN Örneği2 Ocak 2026
  • Avrupa 2026’da Dünyaya Hâlâ Demokrasi Dersi Verebilir mi?2 Ocak 2026
  • 2026’da 2025’ten Devraldığımız 6 Ağır, 2 İyi Yük: Sıfırdan Başlamıyoruz1 Ocak 2026
  • 2026’da Küresel Çatışma Riskleri ve Türkiye1 Ocak 2026
  • Ersoy’un Tahliyesine Yetmeyen İtirafı ve AK Partide İç Temizlik Talebi31 Aralık 2025
  • Açık Bırakılmaması Gereken İki Olay: Yalova’daki IŞİD ve Düşürülen İHA30 Aralık 2025
  • Avrupa Enerji Güvenliğinde Azerbaycan’ın Önemi30 Aralık 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP