Telegraph gazetesinden Charles Hymas’ın haberine göre Manş Denizi’ni küçük teknelerle geçerek İngiltere’ye ulaşan göçmenler içinde Türkiye’den gelenlerin sayısı bir yılda üç katına çıktı.
Habere göre, 2022 yılında 1,127 Türk Manş Denizini geçerek İngiltere’ye ulaşırken, 2023 yılında bu sayı 3,060’a yükseldi ve Türkiye Afganistan ve İran’dan sonra İngilere’ye küçük teknelerle gelen göçmenler sıralamasında üçüncü büyük ülke oldu.
İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre tekne üzerinden İngiltere’ye geçişler geçtiğimiz yıl yüzde 36 azaldı ancak Türkiye’den gelen kişilerde artış görüldü.
Hymas’in haberine göre, Manş Denizi’ni geçen Türkler büyük ölçüde ekonomik göçmenler ya da suçlulardan oluşuyor. Hükümet kaynağı, “Küçük bir teknede canını kurtarmak için kaçan Türk vatandaşı neredeyse hiç kimse yok,” değerlendirmesinde bulundu.
Ağustos ayında İngiltere ve Türkiye, insan kaçakçılığı ile mücadelede işbirliğini arttırmak üzere yeni bir anlaşmaya imza attı. İngiliz hükümeti Türk göçmenlerin hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesini sağlayacak bir geri dönüş anlaşması yapmak üzere görüşmeler yürütüyor.
Ulusal Suç Ajansı (NCA), İngiltere’ye gelen küçük teknelerin çoğunun Çin’den gönderilen dıştan takma motorlar monte edilmeden önce Türkiye’deki arka sokak atölyelerinde inşa edildiğine inanıyor. Tekneler daha sonra Almanya’ya naklediliyor ve burada depolandıktan sonra talep üzerine Fransa kıyılarına gönderiliyor.
İngiliz İçişleri Bakanlığı’nın 3 Ocak’ta yaptığı açıklamaya göre İngiliz Hükümeti ile Ankara, Türkiye kolluk kuvvetlerinin “Organize Göç Suçlarıyla mücadele etmek ve yasadışı göç yolculuklarının bir parçası olarak kullanılan tekne parçaları ve diğer malzemelerin tedarik zincirini bozmak için ortak operasyonları hızlandırmasını” içeren bir ortaklık içinde.