Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hesaplamalarına göre yüzde 64,7 olarak belirlenen 2023 yılı tüketici enflasyonu, vatandaşlar tarafından yüzde 129,4 dolaylarında hissediliyor.
Ekonomim gazetesinden Maruf Buzcugil’in TÜİK yetkililerinin açıklamaları ve sunumlardan derlediği bilgilere göre, TÜİK, vatandaşların tüketim alışkanlıkları ve harcama kalıplarını dikkate alarak, hissedilen enflasyonun açıklanan enflasyondan 2 kat yüksek olduğunu hesapladı.
TÜİK’in hissedilen enflasyon hesabındaki temel dayanağını ise yıllardır yapılmakta olan Tüketici Eğilim Anketi’ndeki sorulara verilen yanıtlar oluşturuyor.
Buzcugil’in haberine göre algılanan enflasyonun, ölçülen enflasyondan yüksek olmasının en önemli sebebi,tüketicilerin gelir seviyelerinin, harcama kalıplarının ve tüketim alışkanlıklarının kişiden kişiye farklılık göstermesi, TÜFE oranının tespitinde kullanılan en çok kullanılan mal ve hizmet sepetinin bireylere göre değişmesi.
TÜFE oranının tespiti için oluşturulan sepetteki mal ve hizmetlerden bazılarının fiyatı bir dönemden diğerine artarken, bazıları sabit kalıyor. Bazı mal ve hizmet fiyatları ise mevsimsel ve konjonktürel etkilerle düşüyor. Bireyler düşen ve sabit kalan fiyatları değil, sadece ilgili dönemde yüksek artış gösteren sınırlı sayıdaki ürün fiyatını (ortalama beş ürün) dikkate alarak bir değerlendirme yapıyor. Hissettikleri enflasyonu bu doğrultuda oluşturuyorlar. Örneğin ekmek gibi temel tüketim maddelerinin yanı sıra tüketicilerin kiraları, internet, cep telefonu iletişim ücretleri gibi çok sayıda madde fi yatı her ay artış göstermiyor.