Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

İYİ Parti’yi bekleyen tehlike ve Kürt seçmen üzerinden faullü siyaset

Yazar: Murat Yetkin / 08 Mart 2024, Cuma / Oda: Siyaset
faullü siyaset

“İYİ Parti 31 Mart seçimlerinde Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olabilir. Ayrıntısına birazdan gireceğim ama önce o konuyla da teğet bağlantılı olarak Kürt seçmen üzerinden oynanan “faullü siyaset” konusu üzerinde durmak istiyorum.”

İYİ Parti 31 Mart seçimlerinde Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olabilir. Ayrıntısına birazdan gireceğim ama önce o konuyla da teğet bağlantılı olarak Kürt seçmen üzerinden oynanan “faullü siyaset” konusu üzerinde durmak istiyorum.

Kürt seçmen üzerinden faullü siyasetin son örneğini CHP’nin Afyon Belediye Başkan adayı Burcu Köksal’ın, seçildiği takdirde belediye kapılarının DEM Parti dışında herkese açık olacağını söylemesi ardından yaşananlarda gördük. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den de önce Köksal’ın sözlerini “İstemiyorsa başka partiye” keskinliğiyle reddetti. (Kimilerine göre CHP’nin fiili liderliğini de ilan etti.)

Nitekim Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ hemen “Kapımız açık” davetinde bulundu. Köksal’ın arkasındaki güç olduğu iddia edilen Kemal Kılıçdaroğlu ise T24’te Murat Sabuncu’ya bunun “alçak bir iftira” olduğunu söyledi. Hiçbir partiyi ötekileştirmediğini kendi Genel Başkanlığında kanıtlamıştı. (Kılıçdaroğlu’nun aynı mülakatta “Ben CHP’nin tüm belediye başkanlarının başarısını isterim, bu benim en büyük dileğim” demesi İmamoğlu’nu da içeriyordur her halde.)

AK Parti de faullü oynuyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AK Parti ve Cumhur müttefiki MHP lideri Devlet Bahçeli her fırsatta CHP ile DEM bağı kuruyor, DEM’i PKK ile bir tutarak algı yönlendirmesi yapıyorlar.

Oysa AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe’nin NTV yayınında Meral Danış Beştaş’ı kastederek “DEM Parti en güçlü figürlerinden birisini aday yaptı. Yüzde 8’lik oy potansiyeli var. Üstüne koymasını umuyoruz” dedi.

Bu da faullü oyun örneğidir. Böylelikle AK Parti’nin DEM’in güçlenmesinin Kürt seçmenin İmamoğlu’na yönelmesini engelleyeceği umudunu taşıdığı da görüldü.

Geçenlerde İmamoğlu’nun İstanbul’da Kürtçeden başka lisan bilmeyen insanlar gerçeğini hatırlatması, propaganda söylemine “7-8 milyon insanı terörist mi sayacaksınız” demesi de dikkat çekiciydi. İstanbul, dünyada en çok Kürt nüfusun yaşadığı şehirdir.

Hatırlayalım, özellikle 23 Haziran 2019’daki İstanbul seçim tekrarında Kürt seçmenin İmamoğlu’na yönelmesinde AK Parti’nin MHP’yle ittifakı etkili olmuştu.

İYİ Parti ve evdeki bulgur

2023 seçimi sonrası izlediği siyasetle Kürt seçmenden pek oy beklemediği anlaşılan partiler arasına İYİ Parti de katıldı.

İYİ Parti’ninki Kürt seçmen üzerinden faullü siyaset sayılmaz, o açıdan bir ikiyüzlülük sergilemiyor, açıkça saf belirliyorlar.

Ancak İYİ Parti’yi 31 Mart yerel seçimlerinde bekleyen bir kötü sürpriz, belediye meclislerine üye verememek olabilir. İYİ Parti Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olabilir.

2972 sayılı Mahalli İdareler Seçim Kanunu’nun 23’üncü Maddesine göre, belediye meclislerindeki asıl üye sayısının hesaplanmasında siyasi partiler ve bağımsız adayların o seçim bölgesinde en az yüzde 10 oy alması ölçüsü getirilmiş. Bu durumda o seçim bölgesinde yüzde 10 almayan partilerin belediye meclislerine üye vermesi mümkün görünmüyor.

Daha önceki seçimde örneğin İstanbul’da CHP listesinden gösterildikleri için İYİ Partililer Büyükşehir ve ilçelerde belediye meclislerinde yer alabilmişti. Dolayısıyla İYİ Partililerin belediye meclislerinde yer alması o seçim bölgesinde yüzde 10’u geçmelerine bağlı görünüyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: AK Parti, Burcu Köksal, CHP, dem parti, faullü, İmamoğlu, İstanbul, İYİ Parti, Kürt seçmen, siyaset

OKUMAYA DEVAM EDİN

Fidan, İran’a gidiyor: Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi gündem Suriye
Suriye’yle PKK konuşulurken DEM sordu: silah bırakanlar ne olacak?
Sadece Boğaziçi de değil; inat mı, taviz mi?
  • Silah bırakınca bitmeyecek ama silah bırakmadan başlamayacak28 Ağustos 2026
  • DEM bardağa dolu tarafından bakıyor: 200 yıllık defteri kapatmak istiyoruz27 Ağustos 2026
  • Türkiye Yaptırım Kıskacında: Güneyde İran, Kuzeyde Rusya27 Ağustos 2026
  • SDG dağıldı: Suriye’de Türkiye’nin istediği oldu. ABD memnun. İsrail’e dikkat26 Ağustos 2026
  • Bir Kavala mahkûmiyeti daha: denizi aşmaya çalışırken çayda debelenmek25 Ağustos 2026
  • Eğitimde Yapay Zekâ, Küresel Eğilimler ve Türkiye için Politika Önerileri25 Ağustos 2026
  • Aktaş davasında örgüt suçlaması çöktü, belediye başkanlarına ceza yağdı24 Ağustos 2026
  • Ukrayna Büyükelçisi: Karadeniz’de savaş var, gemi sahipleri dikkate almalı24 Ağustos 2026
  • Barış Sürecinin Dört Adamı ve Sürecin En Büyük Kırılganlığı24 Ağustos 2026
  • Türkiye’nin İsrail’e Karşı Caydırıcılığı Sınanmak İsteniyor22 Ağustos 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP