Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Yazar: YetkinReport / 08 Mayıs 2024, Çarşamba / Oda: Ekonomi

Enslasyon oranının hesaplanmasında esas alınan madde fiyat listesinin açıklanmaması son olarak 3 Mayıs’ta davayı açıp kazanan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve sendikacılarla TÜİK önünde protesto edilmişti.

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranları ise İstanbul Ticaret Odası (İTO) ya da ENAG gibi ayrı enflasyon hesapları yapanların her zaman altında ve genel olarak açıklanan resmi tahminlerin çok az altında ilan ediliyor. Son örnek olarak, Nisan 2024 enflasyon oranı tahmin edilen yüzde 70 yerine yüzde 69,8 olarak açıklandı.

Gazeteci Çiğdem Toker, bunun altında TÜİK’in tüketici enflasyon oranını açıklarken esas aldığı 400 kalemlik “madde fiyat listesinin” yattığını, enflasyon oranının “sağlıklı hesaplanmamasında” bu listedeki tercihlerin etkili olduğunu yazıyor. Toker T24’teki yazısında 2019’dan beri bu listenin kamuoyuyla paylaşılmadığını, DİSK’in bu konuda açtığı davayı kazandığını, TÜİK itirazının Danıştay’dan dönmesine rağmen “bilgi karartmasına” devam ettiğini vurguluyor.

TÜİK hesapları neden önemli?

Davayı açıp kazanan DİSK buna rağmen şeffaflıktan uzak uygulamanın devamını son olarak 3 Mayıs’ya TÜİK önündeki basın açıklamasıyla protesto etmişti.Çalışanların ücret artışlarında da TÜİK verileri esas alınıyor. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri, bağlantılı bulunduğu Hazine ve Maliye Bakanlığının ekonomik krizden çıkış için Orta Vadeli Programı (OVP) ve Merkez Bankasının enflasyonla mücadelesinde de esas alınıyor. .Yazının tamamını bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: bilgi karartma, Çiğdem Toker, DİSK, enflasyon, TÜİK

OKUMAYA DEVAM EDİN

Ortak politikalar ekonomi ve finans alanında gerçekçi
Enflasyonda yanlış hesap Erkan’dan döndü: Merkez tahmini yükseltti
Erdoğan bir hafta vermişti, Akkuyu raporu bir aydır çıkmadı
  • Terörsüz Türkiye: dışarıya demokrasi vaatleri, içeride baskıya devam15 Mayıs 2025
  • Suriye yaptırımları üzerine dörtlü toplantı: Erdoğan çevrimiçi katıldı14 Mayıs 2025
  • Yeni bir dönemin eşiğinde: Barış, sadece silahların susması değildir14 Mayıs 2025
  • Bir zamanlar Hacettepe Üniversitesi: sessiz direniş ve hafıza14 Mayıs 2025
  • Rusya-Ukrayna: 15 Mayıs İstanbul hala kesinleşmedi. Putin ne yapacak?13 Mayıs 2025
  • PKK’nın fesih kararı ve hükümetin yanıtlaması gereken sorular13 Mayıs 2025
  • Toplum Terörsüz Türkiye sürecinden habersiz: Araştırma12 Mayıs 2025
  • PKK kendini fesih ve silahlı mücadeleye son kararı açıkladı12 Mayıs 2025
  • Özel: Silah bırakılmasını bekliyoruz. Erdoğan: Müjdeleri alacaksınız10 Mayıs 2025
  • Yasakla koruyup baskıyla şekillendirerek yönetmeye çalışmak10 Mayıs 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP