Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Yazar: YetkinReport / 08 Mayıs 2024, Çarşamba / Oda: Ekonomi

Enslasyon oranının hesaplanmasında esas alınan madde fiyat listesinin açıklanmaması son olarak 3 Mayıs’ta davayı açıp kazanan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve sendikacılarla TÜİK önünde protesto edilmişti.

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranları ise İstanbul Ticaret Odası (İTO) ya da ENAG gibi ayrı enflasyon hesapları yapanların her zaman altında ve genel olarak açıklanan resmi tahminlerin çok az altında ilan ediliyor. Son örnek olarak, Nisan 2024 enflasyon oranı tahmin edilen yüzde 70 yerine yüzde 69,8 olarak açıklandı.

Gazeteci Çiğdem Toker, bunun altında TÜİK’in tüketici enflasyon oranını açıklarken esas aldığı 400 kalemlik “madde fiyat listesinin” yattığını, enflasyon oranının “sağlıklı hesaplanmamasında” bu listedeki tercihlerin etkili olduğunu yazıyor. Toker T24’teki yazısında 2019’dan beri bu listenin kamuoyuyla paylaşılmadığını, DİSK’in bu konuda açtığı davayı kazandığını, TÜİK itirazının Danıştay’dan dönmesine rağmen “bilgi karartmasına” devam ettiğini vurguluyor.

TÜİK hesapları neden önemli?

Davayı açıp kazanan DİSK buna rağmen şeffaflıktan uzak uygulamanın devamını son olarak 3 Mayıs’ya TÜİK önündeki basın açıklamasıyla protesto etmişti.Çalışanların ücret artışlarında da TÜİK verileri esas alınıyor. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri, bağlantılı bulunduğu Hazine ve Maliye Bakanlığının ekonomik krizden çıkış için Orta Vadeli Programı (OVP) ve Merkez Bankasının enflasyonla mücadelesinde de esas alınıyor. .Yazının tamamını bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: bilgi karartma, Çiğdem Toker, DİSK, enflasyon, TÜİK

OKUMAYA DEVAM EDİN

Ay Yıldız Yerleşkesi: Türkiye’nin Pentagonu
İşçilerin zehirlendiği Akkuyu sermayeyi dört katına çıkarıyor
Acemoğlu uyarıyor: ekonomik kriz derinleşebilir
  • Suriye işleri yine zora girdi. Süreç de ona bağlı. Gözler ABD elçisinde27 Ağustos 2025
  • “Hem denize düştük hem yılan ısırdı”: KKM Fırtınasının Acı Gerçeği26 Ağustos 2025
  • Erdoğan Sonrasında Yeni Dengeler, Yeni İttifaklar: 2028 Yol Haritası26 Ağustos 2025
  • Cumhur İttifakında Son Durum Fotoğraftaki Gibi: Ortada İki Sorun Var25 Ağustos 2025
  • Çin Ne Melek Ne Şeytan: Türkiye İçin Dersler ve Fırsatlar24 Ağustos 2025
  • CHP’nin Zor Eylül’ü24 Ağustos 2025
  • Barış Süreçlerinde Halkın Güveni: Türkiye İçin Kolombiya’dan Dersler23 Ağustos 2025
  • Ahmet Çakar’ın kovulması gerisinde casusluk filmi gibi bir arka plan var23 Ağustos 2025
  • İsrail insanlığı öldürüyor: Gazze’de kıtlık ilan edildi22 Ağustos 2025
  • AK Parti’den yeni tarzı siyaset: seçmeni kazanamıyorsan seçileni kazan22 Ağustos 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP