Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

İmamoğlu’nu Erdoğan’ın karşısına diken Özel’in sakin gücü Yavaş

Yazar: Murat Yetkin / 02 Haziran 2024, Pazar / Oda: Siyaset

CHP lideri Özel, 2 Haziran Rize Çay mitinginde. CHP’nin İmamoğlu’nu Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığına aday göstermesi, Özel ile Erdoğan arasındaki satranç hamlelerinden biri. AK Parti’nim Erdoğan dışında seçmen gözünde öne çıkan oyuncusu yok. CHP’nin Özel, İmamoğlu ve Yavaş gibi üç oyuncusu var. (Foto: CHP)

CHP lideri Özgür Özel’in, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanlığı için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu gösterdiği 1 Haziran günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da AK Parti’nin Kızılcahamam kampında yeniden sahaya inme kararı aldı; hem de ufukta seçim görünmediği halde.

Son hafta içinde Özel ve Erdoğan’ın çıkışları, bir başka açıdan satranç maçındaki hamleler gibi de okunabilir. Erdoğan’ın memleketi Rize’de 2 Haziran’da düzenlediği çay üreticileri mitingi gibi. (*)

Erdoğan’ın -en azından- 30 büyükşehri kapsayacak bu turunun 31 Mart seçim yenilgisi muhasebesi çerçevesinde üç amacı olduğu anlaşılıyor:

  • Seçmenle AK Parti arasında hasar gören bağları tamir,
  • AK Parti tabanıyla Genel Merkez arasındaki bağları tamir
  • AK Parti’nin Ekim sonrası yapılması beklenen ve “herhangi bir kongre” olmayıp yeniden yapılanmayla sonuçlanacağı tahmin edilen büyük kongresine hazırlık.

Tabii burada, özellikle birinci maddede Erdoğan’ın en büyük engeli devam eden ekonomik kriz. “Enflasyon rakamları düşüyor” söyleminin heyet pahalılığı geriletilmedikçe ve memur, işçi, emekli maaşlarına zam yapılmadıkça halkta karşılık görmesi zor.

İmamoğlu’nu öne çıkarmak

CHP’nin TBB Başkanlığı için İmamoğlu’nu aday göstermesinin de üç amacı olduğu görülüyor:

  • CHP, TBB Başkanı olarak İmamoğlu ile birlikte yurt sathında “kimsenin ne işi var demeyeceği” şekilde görünürlüğünü artırmak,
  • TBB Başkanı olarak İmamoğlu üzerinden “Cumhurbaşkanlığından bakanlara dek” kamu yönetimiyle temas için yeni bir kanal açmak,
  • Yurt sathında, özellikle Anadolu’da Erdoğan’ın karşısına İmamoğlu’nu çıkararak, aslında CHP tabanına da bir mesaj vermek.

İmamoğlu, Özel’in “iki forvetinden” birisi; diğeri de Ankara Büyükşehir belediye Başkanı Mansur Yavaş. Yavaş’ın yakın çevresine, kendisinin TBB ile ilgili bir beklentisi olmadığını ancak ne karar alınacaksa bir an önce alınması gerektiğini CHP yönetimine ilettiğini söylediği biliniyor.

Buna karşın Özel de Genel Merkez’in Yavaş’ın -güçlenen- etki ve konumunu dikkate aldığını gösteriyor. Cumhuriyet’te Mustafa Balbay’a anketlerde en beğenilen siyasetçinin Yavaş olduğuna işaretle Yavaş’ın “CHP’nin bütünlüğü ve CHP’nin her kesimden oy alma ikliminin sürmesi” hedeflerine “yüzde yüz” katıldığını söylemiş.

İkinci Erdoğan-Özel görüşmesi

Özel, TBB’de İmamoğlu’nu öne çıkarırken Yavaş’ı geride bırakmamaya özen gösteriyor; iki forvet anlayışı devam ediyor. Selefi kemal Kılıçdaroğlu’nu da doğrudan hedef almayıp çevresindekileri eleştirmesi de bu çerçevede.

Özel, Erdoğan ile yapacağı ikinci görüşmeye dek birkaç hamle daha yapabilir; keza Erdoğan da. Her ikisi de kendi tutumlarını gösterip Erdoğan’ın Haziran’ın 9’undan sonra ve Kurban Bayramından önce diye tanımladığı CHP ziyaretine dek birkaç hamle daha yapabilir.

Örneğin, Erdoğan’ın Kızılcahamam toplantısının açılışında “yumuşama için kırmızı çizgilerimizden vaz geçemeyiz” diyerek MHP’nin de kırmızı çizgileri olduğunu Özel’e hatırlatması önemli. Erdoğan bir yerde MHP lideri Devlet Bahçeli’nin fiili koalisyon ortaklığının dolaylı söz hakkı verdiğine işaret etmiş.

Aynı gün Özel de Gezi Davasından 18 yıl hapis cezası verilen Tayfun Kahraman’ın kızı Vera’nın anaokulu mezuniyet törenine katıldı, ayrıca Selahattin Demirtaş’ı ziyarete gideceğini söyledi ve İmamoğlu’nu Anadolu’da Erdoğan’ın karşısına çıkarma kararını açıkladı.

Erdoğan’ın ikincisi yok

Özel’in TBB Başkanlığına İmamoğlu’nu göstermesinin stratejik bir anlamı da var.

AK Parti’nin halkın önüne çıkaracağı Erdoğan’dan başka kimsesi yok, kalmadı.

Özel, AK Parti’nin hem oyun kurucu hem forvetinin aynı kişi, yani Erdoğan olduğunu görüyor.

Hali hazırda CHP’nin oyun kurucusu Özel, beğenilen siyasetçi sıralamasında üçüncü sırada; Erdoğan dördüncü. CHP lideri ilk defa beğeni sıralamasında AK Parti liderinin önünde; kalıcı olup olmaması ayrı konu. İlk iki sırada da Yavaş ve İmamoğlu’nu görüyoruz.

CHP’nin üç ismi var siyasetini sürükleme kabiliyetine sahip, AK Parti’nin tek.

Sanırım konuya böyle de bakmak gerekiyor.

Not:

(*) 2 Haziran 2024, saat 16.55’te güncellenmiştir.

 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Ekrem İmamoğlu, Gezi davası, Kızılcahamam, Mansur Yavaş, Özgür Özel, Tayfun Kahraman, Türkiye Belediyeler Birliği

OKUMAYA DEVAM EDİN

Kıbrıs’ta Beş Taraflı Konferans sürdürülebilecek mi?
Akşener CHP’li Taşdelen’e neden çıkıştı?
Meclis’te eşit kadın temsiline hayır dendi!
  • Özel: Silah bırakılmasını bekliyoruz. Erdoğan: Müjdeleri alacaksınız10 Mayıs 2025
  • Yasakla koruyup baskıyla şekillendirerek yönetmeye çalışmak10 Mayıs 2025
  • Kürt sorununa PKK’nın silahsızlandırılması yoluyla çözüm kapısındayız9 Mayıs 2025
  • Avrupa Birliği ile Türkiye’nin yeni ilişki dinamiği: güvenlik9 Mayıs 2025
  • 9 Mayıs Avrupa Günü mü, Zafer Günü mü?9 Mayıs 2025
  • Özel “Hürriyet kavgası” dedi. İmamoğlu’na yasak, Yavaş’tan cevap geldi8 Mayıs 2025
  • Merz dönemi sancılı başladı: Almanya modeli sarsılıyor7 Mayıs 2025
  • Erdoğan-Bahçeli: dört ay sonra yarım saat. İmamoğlu, PKK, ABD7 Mayıs 2025
  • Anayasa Mahkemesi Erdoğan’a bağımsız yargı ve adalet için yakarıyor6 Mayıs 2025
  • Ankara’dan PKK’ya silah bırakma ve fesih kararı için son hafta uyarısı6 Mayıs 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP