Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Meclis Can Atalay gündemiyle toplanıyor, AK Parti katılacak

Yazar: YetkinReport / 13 Ağustos 2024, Salı / Oda: Siyaset

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, muhalefet partilerinin Can Atalay’ın milletvekilliğinin görüşülmesi için mecliste olağanüstü toplantı başvurusu yapması üzerine TBMM Genel Kurulu’nu 16 Ağustos’ta toplantıya çağırdı. (Foto: Adem Altan/AFP via Getty Images)

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulumuş, muhalefet partilerinin Can Atalay’ın milletvekilliğinin görüşülmesi için mecliste olağanüstü toplantı başvurusu yapması üzerine TBMM Genel Kurulu’nu 16 Ağustos’ta toplantıya çağırdı. Sözcü gazetesinin haberine göre Genel Kurul toplantısına AK Parti de katılacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 16 Ağustos saat 14:00’te Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi gündemi ile olağanüstü toplanacak.

Muhalefet partilerinin bir ortak dilekçe sunarak TBMM’yi Can Atalay’ın vekilliğini görüşmek üzere olağanüstü toplantıya çağırmasının ardından gözler TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a çevrilmişti.

Geçtiğimiz hafta Türkiye İşçi Partisi (TİP) heyetini kabul eden Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulu’nu Anayasa’nın 93. ve TBMM İçtüzüğü’nün 7. maddeleri gereğince 16 Ağustos saat 14.00’te toplantıya çağırdı.

Anayasa Mahkemesi’nden Can Atalay kararı: Yok hükmünde

CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, TİP, Deva Partisi, Demokrat Parti ve Emek Partisi vekillerinin ortak çağrısı Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından gelmişti.

AYM 1 Ağustos’ta Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna karar vermişti. AYM, karar gerekçesinde “hukuken var olmayan işlem ile ilgili söz konusu talebin incelenebilmesine imkan bulunmadığını” belirtmişti.

Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili tutukluluk kararının hukuki değerden yoksun olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına karar verdi.

Atalay’ın avukatları kararın ardından tahliye için başvururken Atalay, milletvekilliğinin yeniden tanınmasını talep etmişti.

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak’ta okundu. Meclis’te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul’da Yargıtay yazısı okunarak Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.

AK Parti katılacak, MHP katılmayacak

Muhalefet, AYM kararının ile Can Atalay’ın milletvekilliğinin hiç düşmediği anlamına geldiğini savunurken AK Parti’li yetkililer Yargıtay’ın verdiği kesin hükmün geçerli olduğunu savunuyor.

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre yetkililer “milletvekilliği devamsızlık, istifa, kesin hüküm ve milletvekilliği ile bağdaşmayan görev yapma hallerinde düşürülebilir ve bu işlem AYM denetimine tabi değildir,” diyor.

AK Parti’li bir yetkili, “Atalay ile ilgili Yargıtay’ın verdiği kesin hükümde bir değişiklik yok. E-Devlet, UYAP’ta da bu hüküm duruyor. Bu hüküm sadece ve sadece yeniden yargılama yoluyla kalkabilir. Bunun yolları da bellidir. Avukatlarının ortaya koyacağı yeni bir delil ya da Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına bozma talepleri dışında Yargıtay kararı değişmez. Burada Meclis’in yapacağı bir şey yok. Kesinleşmiş bir yargı kararını yasama idari bir işlemle nasıl kaldırabilir”, diyor.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) muhalefetin başvurusunun ardından açıklama yayınlamış, olası bir Genel Kurul toplantısına katılmayacağını belirtmişti.

12 Ağustos’ta gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında konu gündeme geldi. Sözcü gazetesinin haberine göre AK Parti görüşmelerin ardından oturuma katılma kararı aldı.

 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: AK Parti, AYM, Can Atalay, Meclis, MHP, Numan Kurtulmuş, tıp, Yargıtay

OKUMAYA DEVAM EDİN

Rusya S-400 satamazsınız diyor, jetlerimiz Amerikan motoru bekliyor
Etiyopya-Somali anlaşması ne anlama geliyor? Müzakerelerde neler yaşandı?
Ankara’da derin Peker sessizliği ne zaman bozulacak?
  • İş dünyası AB’ye tepkili. Yalçındağ: Vize meselesi sıktı artık27 Haziran 2025
  • Yeni Ortadoğu’da Türkiye-İsrail başbaşa kaldı: gizli diplomasi zamanı27 Haziran 2025
  • CHP: 30 Haziran’da karar beklenmiyor ve o da AK Parti’ye yarayacak26 Haziran 2025
  • Erdoğan beş yıl sonra yine Trump’la: neden artık daha iyi geçinecektir?26 Haziran 2025
  • Ateşkes sonrası İran: liderlik değişimi olabilir mi?24 Haziran 2025
  • İç cephe kesitleri: Varank Küçükesat pazarında, Altaylı (da) Silivri’de24 Haziran 2025
  • İranlı kadınların hikayesi: direniş hiç durmadı23 Haziran 2025
  • Türkiye ABD’yi neden kınamadı? Perde arkasında neler oluyor?23 Haziran 2025
  • ABD’nin İran saldırısı bölgede ve Türkiye’de neleri tetikleyebilir?22 Haziran 2025
  • Gazeteci Fatih Altaylı tutuklandı: Cumhurbaşkanını tehditle suçlanıyor22 Haziran 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP