Siyaset

PKK fesih kongresi toplamadı, Rojava’da Kürt birliği kongresi toplandı

Hükümetin “silah bırakma ve fesih kongresi” beklediği PKK, Öcalan yönetmeden kongre toplamayacağını ilan etti. Kamışlı’da Rojava Kürtleri Birliği Konferansı toplandı. Ankara’da asabiyet artıyor.(Foto: Nerina Azad)

Ankara’da sabırsızlık artıyor, sinirler geriliyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin önerisi üzerine PKK’nın kurucu lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı Cezaevinden örgütüne yaptığı “silah bırakma ve kendini fesih” kongresi toplama çağrısına PKK yönetiminden “Öcalan yönetmeden Kongre toplamayız” yanıtı geldi.
Örgüt yönetimi 28 Nisan’da yaptığı 1 Mayıs kutlamasında Öcalan’ın “özgür yaşar ve çalışır koşullara kavuşarak parti kongresini yönetir hale gelmesini” beklediklerini, bu konuda kendilerine henüz “ulaşan somut bir şey olmadığını” açıkladı.
Özetle PKK yönetimi Öcalan’ın İmralı’dan silah bırakma ve fesih kongresini, yönetmesini istiyor. Adeta Cemil bayık, Abdullah Öcalan’a “sen kurdun, sen bitir” diyor.
Ankara ise Öcalan’ın serbest çalışma koşulları ve yasal düzenlemeler dahil her adımı öncelikle PKK’nin silah bırakma ve fesih kararına bağlıyor.
Adalet bakanı Yılmaz Tunç daha önce Öcalan’ın PKK Kongresini canlı video konferansı ile yönetmesinin mümkün olmadığını, dolaylı iletişim yöntemlerin bulunabileceğini söylemişti. Ankara, Öcalan’ın canlı yayında üzerinde anlaşılandan faklı çağrı yapma riskini de almak istemiyor.
PKK fırsattan istifade mesafe almaya çalışıyor.

Kürt birliği için Rojava kongresi

Ankara’nın Kandil’den beklediği haber gelmedi ama Nusaybin’in Suriye tarafındaki ikizi Kamışlı’dan geldi. 26 Nisan’da Kamışlı’da -DEM Parti temsilcilerinin de katılımıyla- toplanan “Rojava Kürtleri Ulusal Birlik” konferansında Suriye yönetiminde siyasi temsil ve Kürtçenin resmi dil olarak kabulü dahil özerklik talebi çıktı.
AK Parti ve MHP yetkilileri Nisan sonu Mayıs başı PKK’nın silah bırakma ve fesih kongresi kararı beklerken PKK ilk koşulunda ısrar edip zamana oynayarak uluslararası siyasi destek arıyor.
PKK’nın Suriye kolu PYD’nin de eş-düzenleyici olarak taraf olduğu Rojava Kongresi kararlarına Suriye’deki Ahmed Şara yönetimi, ülkenin toprak bütünlüğü ve daha önce SDG ile yapılmış anlaşmanın ihlali olarak tepki gösterdi.

Ankara’da asbiyet artıyor

Bir tepki de dün (27 Nisan) Katar’da bulunan Dışişleri bakanı Hakan Fidan’dan geldi. “Suriye’de terör örgütlerini devam ettirecek hiçbir girişimi kabul etmiyoruz” diyen Fidan sözlerini şöyle sürdürdü: “YPG ile Suriye’deki yönetim arasında geçtiğimiz aylarda imzalanan anlaşmanın hayata geçmesini bekliyoruz. DEAŞ nasıl sistemden çıktıysa PKK da sistemden çıkacaktır. Ya kendi isteğiyle, barış içerisinde, sulh içerisinde çıkacak, ya da başka türlü çıkacak.”
Fidan’ın son cümlesi, PKK’dan beklenen silah bırakma ve fesih kongresi haberi gelmedikçe Ankara’nın asabiyeti ve tehdit dozunu artırdığını gösteriyor.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

AK Partili Vekiller Gelmiyor, Meclis Toplanamıyor; İşte Nedeni

Meclis Genel Kurulu 9 Nisan günü iki kez yapılan oylamada toplantı yeter sayısı bulunamaması nedeniyle…

13 saat ago

Parçalanmış Dünyada Arabuluculuk ve Barış Tasarımı

İran savaşında son iki haftalık ateşkesin gelişi, tam anlamıyla “on birinci saat”te oldu. Bölge, daha…

13 saat ago

“Artık Her Yer Türkiye”: Dubai’nin Yerini İstanbul Alabilir mi?

ABD ve İsrail’in İran Savaşı henüz bitmedi ama şimdiden ilk kaybedenlerinden birinin Dubai olacağı konuşuluyor.…

13 saat ago

CHP’de Ankara, İzmir, Bursa: Özel Çemberi Daraltılıyor

Bursa’da 2024 seçimlerinde AK Parti’ye 9 puan fark atan CHP’nin tutuklu belediye başkanı Mustafa Bozbey’in…

1 gün ago

İran, ABD-İsrail Hücumunu Hürmüz’de Durdurdu: Kim Kazandı, Kim Kaybetti?

ABD Başkanı Donald Trump, sinirlerinin bozukluğu diline vuran “İran uygarlığını silme” tehdidinden saatler sonra Tahran’ın…

2 gün ago

Batı’nın Değerler Krizi: Seçici Sessizlik

  Batı için tarih boyunca ağır sıfatlar kullanıldı: iki yüzlü, riyakâr, emperyalist, sömürgeci, ırkçı…Biz de…

2 gün ago