Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Savunma Bakanlığı İran’dan göç akınına karşı teyakkuza geçti

Yazar: YetkinReport / 18 Haziran 2025, Çarşamba / Oda: Siyaset

Milli Savunma Bakanı Güler, Van’daki denetim ve  incelemelerden sonra İran sınır birliklerinin teyakkuza geçirildiğini açıkladı. Kaynaklara göre bu önlem saldırı değil göç ihtimaline karşı. Bu açıklama, Ankara’nın 13 Haziran’da başlayan İsrail saldırısı ardından ilan ettiği ilk somut önlem. (Foto: MSB)

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, “İran’da yaşanan son olaylar nedeniyle sınırlarımızdaki güvenlik tedbirleri artırılmıştır” dedi. Güler bu açıklamayı, Genelkurmay Başkanı Metin Gürak ve üst düzey komutanlarla Van’da İran sınırında yaptığı inceleme ve denetlemelerden sonra yaptı. Savunma kaynakları, YetkinReport’un sorusu üzerine arttırılan önlemlerin “Askeri bir tehdide yönelik teyakkuz değil, olası kitlesel göç ihtimaline karşı bir teyakkuz” olduğu yanıtını verdi.
YetkinReport’un sorusunu yanıtlayan İçişleri kaynaklarıysa şu an İran sınırında bir göç hareketliliği gözlenmediğini, İsrail’in 13 Haziran’da başlayan saldırısı ardından İran’dan Türkiye’ye geçişlerde bir artış kaydedilmediğini söylüyor. Bu da Savunma kaynaklarının “olası bir göç ihtimaline karşı teyakkuz” bilgisiyle aynı çerçevede.

Türkiye, yasadışı göç dalgalarından sonra Suriye ile sınırına 837 km, İran’la arasınaysa 251 km duvar örnüş durumda.

“İsrail büyük kargaşaya sürüklüyor”

Savunma Bakanı Güler’in açıklamasından notlar şöyle:
• “Yakın coğrafyamızda ortaya çıkan son gelişmeleri, ilk andan itibaren büyük bir dikkatle takip ediyoruz. Geçen hafta Cuma günü İsrail’in sınır komşumuz olan İran’a yönelik başlattığı hukuksuz saldırıları kınıyoruz. İsrail’in başta Gazze olmak üzere Lübnan’a ve şimdi de İran’a yönelik gerçekleştirdiği hukuk tanımayan saldırıları, çatışmaları tüm coğrafyaya yayma amacını bir kez daha açıkça ortaya koymuştur.”
• “Kendi kamuoyundaki eleştirilere dahi kayıtsız kalan ve sınır tanımayan saldırganlığı benimseyen İsrail, yakın coğrafyamızı eylemleriyle büyük bir kargaşaya sürüklemektedir.  Tüm uluslararası camia, bölgeyi kaos ve kargaşaya mahkûm etmeye çalışan İsrail yönetiminin keyfi eylemlerini durdurmak için acilen harekete geçmelidir.”

“Sınır hattımız ve semalarımız”

• “Türkiye olarak bu kritik gelişmelere karşı Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri çerçevesinde; proaktif bir güvenlik paradigmasıyla hareket ediyor, ilgili kurumlarımızla yakın bir koordinasyon hâlinde ülkemizi ilgilendirebilecek tüm ihtimallere karşı değerlendirmelerimizi yapıyoruz.
• “Özellikle vurgulamak isterim ki Millî Savunma Bakanlığı olarak vatanımızın ve asil milletimizin güvenliği için başta sınır hattımızın ve semalarımızın emniyeti olmak üzere gerekli tedbirlerimizi çok yönlü ve en güçlü şekilde alıyoruz, almaya da devam edeceğiz.
• “Hudutlarımızda kurduğumuz emniyet sistemleri pek çok ülke için de örnek teşkil etmektedir. Bundan sonra da meydana gelebilecek yeni gelişmelere karşı sınır güvenliğimizi en üst seviyede sağlamaya devam edeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın.”

Yeni hava savunma sistemleri

Bakanın açıklamasında sınır hattının yanı sıra “semalarımız” vurgusu önem taşıyor.
ABD Başkanı Donald Trump, İran Dini Lideri Ali Hamaney’i “koşulsuz teslim olması” için tehdit ederken İran semalarının artık kendi kontrollerinde olduğunu öne sürmüştü.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Türkiye’nin çok yakında yeni hava savunma sistemlerini devreye alacağını söyleyerek orta ve uzun menzilli füze stokunu arttıracağını söylemişti.
Bakan Güler de açıklamasında yapımı süren millî muharip uçağk (MMU) Kaan ve yerli teknolojiyle geliştirdiğimiz füzelerimizin entegre çalışacağı hava savunma sistemimiz “Çelik Kubbe” sayesinde, vatanımızın korunmasında en yüksek savunma kapasitesine ulaşmayı amaçladıklarını söyledi.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Çelik Kubbe, füze, göç, iran, İsrail, Van

OKUMAYA DEVAM EDİN

Deprem ve Adaylık Tartışmalarının Seçimlere Etkisi
İsrail bildiğini okusa da Gazze diplomasisi ara vermiyor
Erdoğan’dan Cemevi ziyareti Kılıçdaroğlu’ndan Aşura konuşması
  • Türkiye İçin Enerjide Megavatın Ötesinde Megastrateji Zamanı10 Temmuz 2025
  • “Seçmeni yanıltmadım” diyen Serap Yazıcı Özbudun’a bir hafıza notu10 Temmuz 2025
  • Eşitsizliklerle Yüzleşmeden Mutabakat Olmaz9 Temmuz 2025
  • “Turpun büyüğü” vuruşu için PKK’nın silah bırakması mı bekleniyor?9 Temmuz 2025
  • AK Parti “Dava” diyor. Peki, siz ne diyorsunuz?8 Temmuz 2025
  • 12 şehit olayında ihmal kuşkusu soruşturuluyor. Avaşin’de ne oldu?8 Temmuz 2025
  • Türkiye’nin önündeki on kritik gün sıcak gelişmelere gebe7 Temmuz 2025
  • İki tatsız tahmin: ufukta seçim ekonomisi var, yapısal reformlar yok7 Temmuz 2025
  • Bir sonraki propaganda cümlesi: birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç…6 Temmuz 2025
  • DEM Parti’den sürpriz çıkış: Türkiye’nin bugün birinci partisi CHP6 Temmuz 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP