Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Madem Demokrasi, Madem Avrupa Diyorsunuz, Selahattin Demirtaş’ı Bırakın

Yazar: Murat Yetkin / 04 Kasım 2025, Salı / Oda: Siyaset

AİHM Adalet Bakanlığının itirazını reddetti, hak ihlali kararı kesinleşti. Selahattin Demirtaş’ı tahliye etmek hukuken bağlayıcı, siyaseten de fırsat. Fotoğraf Demirtaş’ı 9 yılını doldurduğu Edirne Cezaevindeki yazı çalışmalarında gösteriyor.

Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016’da gözaltına alınıp tutuklandı. Dün 3 Kasım’da cezaevinde 9’uncu yılını doldurdu. Aynı gün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Demirtaş’ın mahkumiyetinin hak ihlali olduğu yönündeki kararına 8 Ekim’de itiraz ederek, Büyük Dairede görüşülmesini isteyen Türkiye’nin talebini reddetti. Böylece AİHM’nin Demirtaş dosyasındaki “hak ihlali” kararı kesinleşmiş oldu.
Demirtaş dosyasının ayrıntılarına, yapılan haksızlığa tekrar tekrar girmeyeceğim; zaten T24’te Gökçer Tahincioğlu gayet güzel toparlamış, hatırlamak isteyenler bu bağlantıdan okuyup dönebilir.
Ama Demirtaş hakkında hem Anayasa Mahkemesi (AYM) hem de AİHM tarafından daha önce alınmış ama uygulanmayan kararlar olduğunu biliyoruz.
Adalet Bakanlığı 8 Ekim’de AİHM kararına itiraz ettiğinde hem DEM Parti hem CHP tarafından eleştirildi; bu yapılan devam eden Terörsüz Türkiye süreciyle çelişiyordu.
Nitekim Demirtaş da karar üzerine Edirne Cezaevinden verdiği yazılı mesajında bu sürece gönderme yapmış:
• “AİHM kararı elbette önemlidir ve hukuken bağlayıcıdır. Ancak sadece bizim açımızdan değil, 86 milyon yurttaşımız açısından kendi aramızdaki “kardeşlik hukuku” her şeyden kıymetlidir.”

Terörsüz Türkiye ve Demokrasi Beklentisi

Artık MHP lideri Devlet Bahçeli de “Tahliyesi hayırlara vesile olacaktır” dediğine göre ümit var ama biz konuya demokrasi ve haklar açısından da bakalım.

Geçtiğimiz Pazar günü, 2 Kasım’da Erdoğan’ın Hukuk Başdanışmanı Mehmet Uçum, Terörsüz Türkiye sürecinde yeni adımlar atılacağını söylediği yazısında, bu bağlamda ilk defa demokrasi konusuna da değinmiş, “demokrasinin geliştirip ve güçlendirilmesi beklentilerinin” de bulunduğunu söylemişti.
Demokrasinin geliştirilip güçlendirilmesinden, örneğin siyasetçilerin tutuklu yargılandığı koşullarda söz etmek kolay değil. Sadece Demirtaş ve HDP/DEM’li siyasetçiler, sadece Ekrem İmamoğlu ve CHP’liler, sadece Osman Kavala ve Geziciler için söylemiyorum. Ama Avrupa ile ilişkilerin yakınlaşmasını, Rusya-Ukrayna, İsrail-İran eksenindeki gelişmeler üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri-Dışişleri-MİT sacayağına dayanarak yürütmeye çalışmak ne doğru ne de yeterli.
Erdoğan, en son Almanya Başbakanı Friedrich Merz’le 30 Ekim’de Ankara’daki ortak basın toplantısında Avrupa Birliğinden (AB) üyelik beklentilerini tekrarlamış, Merz de Kopenhag Siyasi Kriterlerine işaret etmişti. Bırakalım tam üyeliği, AK Parti hükümetleri Türk vatandaşlarına vize kolaylığı için 2016’da taahhüt ettiği maddelerden 6’sını hâlâ bekletiyor.

Demirtaş’ı Bırakın, Diğerlerini de

Oysa Anayasa’nın, AK Parti döneminde, CHP desteğiyle kabul edilmiş 90’ıncı Maddesinin, yani AİHM kararlarının uygulanmasıyla bile biraz olsun rahatlayacak bir ortam mevcut halihazırda.
Demirtaş hakkındaki karar bir fırsattır. Hemen değerlendirilmeli, diğer davalara da örnek olacak şekilde Demirtaş tahliye edilmelidir.
AYM’nin 17 Ekim’de yayınlanan Tayfun Kahraman kararı bir fırsattır; tahliye edilmeli ve yeniden yargılanmalıdır.
Yeni Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez’in 20 Ekim konuşmasında vurguladığı üzere AYM’nin hak ihlali kararı uygulanmalı, örneğin AYM kararına rağmen Yargıtay’ın siyasi destekli itirazıyla hapiste tutulan seçilmiş TİP Hayat Milletvekili Can Atalay tahliye edilerek TBMM üyeliği görevine başlatılmalıdır.
Osman Kavala hakkındaki AİHM kararları, Figen Yüksekdağ hakkındaki AİHM kararları uygulanmalıdır. Kavala, Kahraman ve Atalay gibi Gezi Davasından mahkûm edilen Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden de tahliye edilip yeniden yargılanmalıdır.
Bunlar için ne “geçiş yasasına” ne başka bir ek adıma ihtiyaç var; mevcut Anayasa ve yasaların uygulanması yeter.
Madem demokrasi diyorsunuz, madem AB diyorsunuz, işte fırsat: Demirtaş’ı bırakın, diğerlerini de.

* 4 Kasım 2025, 11.35’te güncellenmiştir.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: aihm, anayasa mahkemesi, osman kavala, Selahattin demirtaş

OKUMAYA DEVAM EDİN

Bugününü koruyamadığımız gençlerimizin geleceğini nasıl konuşalım?
Dün Fethullah cemaati, bugün Menzil cemaati, yarın hangisi?
CHP’nin Kürt sorunu tutumu seçim sonucunu etkileyebilir
  • Askeri Teknolojilerin Sivil Alanda Kullanılması: ASELSAN Örneği2 Ocak 2026
  • Avrupa 2026’da Dünyaya Hâlâ Demokrasi Dersi Verebilir mi?2 Ocak 2026
  • 2026’da 2025’ten Devraldığımız 6 Ağır, 2 İyi Yük: Sıfırdan Başlamıyoruz1 Ocak 2026
  • 2026’da Küresel Çatışma Riskleri ve Türkiye1 Ocak 2026
  • Ersoy’un Tahliyesine Yetmeyen İtirafı ve AK Partide İç Temizlik Talebi31 Aralık 2025
  • Açık Bırakılmaması Gereken İki Olay: Yalova’daki IŞİD ve Düşürülen İHA30 Aralık 2025
  • Avrupa Enerji Güvenliğinde Azerbaycan’ın Önemi30 Aralık 2025
  • Yalova’da IŞİD Operasyonu: 3 Polis Şehit, 6 Terörist Öldürüldü29 Aralık 2025
  • Yoksa İktidar Gazetecileri Artık İktidarı Savunmaya Çekiniyor mu?29 Aralık 2025
  • 2026’da Türkiye Ekonomisi ve Sözün Bittiği Yer28 Aralık 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP