İktidar ve muhalefet arasındaki gerilim bugün de karşılıkla açıklamalarla tırmanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki atışma, milletvekilliği dokunulmazlığı ve “andımız” konuları gündeme damgasını vurdu.
Partisinin haftalık grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın AKP Gençlik Kolları Kongresi’ndeki “Hayatın korkuyla geçti, korkaksın, bitkinsin” yanıt verdi.
Kılıçdaroğlu, “AK Parti Gençlik Kolları’ndaki bütün gençleri seviyorum, sevgi ve saygımı gönderiyorum. Erdoğan hiç kimseden korkmaz sanıyorsunuz ama Erdoğan benden korkuyor. Çünkü onun televizyon kanalında bile karşıma çıkmaya cesaret edemiyor. Çok iyi biliyor ki onu madara edeceğim” dedi.
CHP’nin 13 maddesi
Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik Reform Paketi’ne de değinen Kılıçdaroğlu, “Bunların Türkiye’nin sorunlarını çözme kapasitesi yok, kontrolü kaybetmiş vaziyetteler. Eski kalkınma planlarından cümleleri kopyalamışlar” dedi.
CHP lideri, partisinin planlarını ise 13 maddede özetledi:
1- İsrafa son vereceğiz.
2- Herkesin can ve mal güvenliğini sağlayacağız.
3- Devlet yönetiminde kesinlikle liyakat olacak.
4- Kuruluş kanunlarına göre bağımsız olan kurumlara müdahale edilmeyecek.
5- Devleti yönetenlerin iş borçlanmada işledikleri ilk günah bizim iktidarımız döneminde asla olmayacak.
6- Ekonomik ve Sosyal Konsey’e işlem kazandıracağız.
7- Bütçe disiplinini tam sağlayacağız.
8- TBMM’de Kesin Hesap Komisyon’u kuracağız.
9- Ulusal Vergi Konseyi kuracağız ve vergide adaleti sağlayacağız.
10- Sayıştay’ın evrensel ölçülerde denetim yapmasını sağlayacağız.
11- Kaynakların en verimli ve güzel kullanılmasını sağlamak amacıyla Stratejik Planlama Teşkilatı kuracağız.
12- Türkiye siyasetini kirlilikten arındıracağız.
13- İzlenen kavgacı ve İhvan politikasını tamamen değiştireceğiz.
Danıştay’ın okullarda “Andımız”ın okunmaması konusunda verdiği kararı da eleştiren Kılıçdaroğlu, bu konuda MHP lideri Devlet Bahçeli’ye yüklendi:
“Bizim gibi, Andımız’ın okunmasını istiyorsan, yapacağın basit bir şey var. Açarsın Erdoğan’a telefon, ‘Bu ant okunmadan kusura bakma bir daha bir araya gelemeyiz, ben ülkemi, bayrağımı seviyorum, Andımız’ın okunmasını istiyorum’ dersin. Yapar mı? Göreceğiz.”
Ömer Çelik’ten “çatlak” açıklaması
Erdoğan bugün Ford Otosan Gelecek Vizyon Toplantısı’na katılırken Kılıçdaroğlu’na yanıt, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi.
Sosyal medya hesabında “Milletimizin yararına herhangi bir siyaset üretme kabiliyetine sahip olmayan Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını ibretle takip ediyoruz. Kendisine biçtiği yegâne misyonun Cumhur İttifakı içerisinde çatlak aramak olduğunu görüyoruz. Oysa çatlak, Kılıçdaroğlu’nun kendi ittifakındadır. Kılıçdaroğlu’nun sahiplendiği ittifakın ‘siyasi tutkalı’ yok. Bu yüzden kendi çatlaklarını kapatmak için Cumhur İttifakı’na saldırıyor” diyen Çelik, “Kılıçdaroğlu, kendi ittifakı içerisinde Türkiye’nin bütünlüğünü hedef alanlara karşı niye susuyor? Cumhuriyetimizi ve demokrasimizin değerlerini tehdit edenlere niye ses çıkarmıyor. Atatürk’e saygısızlık edenlere neden tek kelime etmiyor?” ifadelerini kullandı.
Gergerlioğlu’nun milletvekilliği yarın düşüyor
Yine partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Bizim de gündemimizde ne kapatma ne de fezlekeler tartışması var, güçlü birikimimizle halkımızın büyük fedakârlığıyla yolumuza bir milim sapmadan devam edeceğimizi herkes duysun. Bizim gündemimiz halktır, adalettir, barıştır, demokrasidir” dedi ancak partisinin gündemlerinden biri de Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verilen hapis cezası kararı yarın TBMM Genel Kurulu’nda okunacak olması. Gergerlioğlu, milletvekilliğini düşürecek olan bu gelişmeyle ilgili olarak “Meclise darbe, sadece bomba atmakla olmuyor. 90 bin kişinin oyunu almış bir milletvekilini meclis dışına itmeye çalışmak bu meclise bir darbedir. Ben de bu darbeye karşı direneceğim” dedi.
Demirtaş’ın duruşmasında AİHM kararı zapta geçmedi
HDP’nin cezaevindeki eski eş başkanı Sehalattin Demirtaş ise kendisi hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği “Derhal serbest bırakılmalı” kararının ardından ilk kez hâkim karşısına çıktı.
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile tutuksuz yargılandığı ana davası Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya katılan Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Kahraman, mahkeme heyetine “AİHM’nin kararı yokmuş gibi davranıyorsunuz. AİHM kararını dikkate almadan duruşmaya devam edeceğiniz anlaşılıyor. Ancak ben sizden AİHM’nin kararını da zapta geçirmenizi beklerdim ama siz fezlekeleri okuyorsunuz hiçbir şey olmamış gibi” dedi.
“Taleplerinizi daha sonra iletirsiniz” diyen mahkeme başkanı ise fezlekeleri okumaya devam etti.
Demirtaş’tan mahkemeye: Kendinizi feda etmeyin
Medyascope.tv’den Özgür Özdemir’in aktardığına göre, Demirtaş duruşmadaki ironik konuşmasında şunları söyledi:
“Bu yargılamada Anayasa değil seçim kanunu uygulayalım. Siz desteklediğiniz partilerin iktidara gelmesi için aleni siyasi faaliyet yürütüyorsunuz. Sistemin değişmesine yardımcı oldunuz. Tek adam diktatörlüğünün kurulmasına yardımcı oldunuz. Biz Anayasa’yı ve AİHM kararını tanımıyoruz, takmıyoruz’ diyorsunuz. Siyasi sözcüleriniz Erdoğan, Bahçeli ve Soylu söylüyor, siz de bunun gereğini yapıyorsunuz. İktidar uğruna kendinizi feda etmeyin. İktidar bu seçimde yüzde 99 değişecek. Mecliste yargı komisyonuna çağrılacaksınız. Hakkınızdaki dosyalarımızı sonraki parlamento size soracak. And olsun, hukuk önünde bana yaptığınız her şeyin hesabını soracağım. Size durumumuzu anlatayım. Siz üç hakim ve bizler Ankara’da Atakule’nin altında oturmuş ve ‘Atakule var mıdır yok mudur’ tartışması yapıyoruz. Bizi aptal yerine koymanıza izin vermeyiz. Atakule vardır. ‘Bugünkü siyasi atmosferde bu yargılamayı bağımsız sürdürme imkanımız yok. Dolayısıyla bu yargılamayı seçimlere kadar durduruyoruz, Temmuz 2023’e duruşma günü veriyoruz’ dersiniz. Dünya tarihine geçersiniz.”
“Dosyayı erteleyip Bahçeli’ye de selam çakın bakalım, o sizin selamınızı alacak mı? Dokunulmazlıkların kaldırılması Anayasaya aykırı olduğu için AİHM kararında da bu durum tespit edildiğinden bu maddenin iptali için AYM’ye başvurmanızı istiyorum. Eğer umursamıyor ve seçime kitlenmiş durumdaysanız size fırsat vereyim. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyamı da bu davayla birleştirin. Burada daha iyi bir seçim kanunu uygularsınız. Bunları da yapmazsanız ‘reddi hakim’ talebinde bulunuyorum.”