Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Erdoğan’ın içine düşen korku: kızgınlık ve kırgınlık seçimi

Yazar: Murat Yetkin / 07 Temmuz 2022, Perşembe / Oda: Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Partililere “bu seçim kızgınlık ve kırgınlık seçimi olmasın” demesi aslında 2023 seçimlerine dair en büyük korkusunu gösteriyor olabilir. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 6 Temmuz’da AK Parti Genel Başkanı şapkasıyla Ankara Ticaret Odası konferans salonunda yaptığı toplantı ve orada söyledikleri en büyük endişesini açığa vurdu.
Erdoğan’ın yüreğine seçimi kaybedebileceği korkusu düşmüş ve bu korkunun nedenini gayet doğru olarak saptamış. Erdoğan’ın yüreğine düşen korku 2023 seçiminin kızgınlık ve kırgınlık seçimi olması.
O yüzden diyor “Bu seçim kızgınlıkla, kırgınlıkla, nefsaniyetle hareket edilebilecek bir seçim değildir” diye.
Kime diyor? Güya “istişare ve değerlendirme” toplantısı için Ankara’ya çağırdığı AK Parti’nin “Geçmiş Dönem Belediye Başkanlarına”. İstişare ve değerlendirmenin anlamı genellikle bir konuşma da onlara yapmak, daha doğrusu bir konuşma da onlara hitaben yapmak oluyor.
Zaten böyle bir toplantının yapılması bile başlı başına Erdoğan’ın artık kendi partisindeki kan kaybının farkında olduğunu ve onu durdurma çabasına girdiğini gösteriyor.
Yirmi yıllık iktidarında kimler geldi, kimler geçti? Herkesin gönlünü hoş tutmak mümkün değil. Ama seçimi yitirebileceği korkusu yüreğine düşmüş AK Parti liderinin. “Kayıpları telafi edeceğiz” sözüne sarılıyor.

“Karşımızda birleştikleri için yenildik”

Cumhurbaşkanının dünkü konuşmasından haber başlıklarına “Enflasyonu Şubat-Mart aylarında kontrol altına alacağız” sözü çıktı. Çok doğal. Çünkü kendisi de biliyor ki, kendi liderliğinde, MHP lideri Devlet Bahçeli desteğindeki AK Parti iktidarına duyulan “kızgınlığın” en önemli nedeni hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, enflasyon, işsizlik. Yani sadece eski belediye başkanlarının artık kendilerini bir köşeye atılmış hissetmeleri değil sorun. O “kırgınlık” boyutu. Her eski belediye başkanı bakan yardımcısı, ya da bir arpalıkta yönetim kurulu üyesi atanamıyor.
AK Parti’nin özellikle İstanbul ve Ankara Belediye başkanlıklarını CHP’ye kaybetmiş olması Erdoğan’ın “büyük üzüntüsü”, üç yıl sonra hala bunu vurgulaması, yaranın ne kadar derin olduğunu gösteriyor. Şu iki cümle bir başka itirafı içeriyor, bir de vaadi:
• “Bu şehirlerdeki seçimleri oy oranlarımız gerilediği için değil, rakiplerimizin tamamının karşımızda birleşildiği için kaybedildiği bir gerçektir. Kayıplarımızı inşallah ilk fırsatta telafi etmekte kararlıyız.”
İtiraf, 2019’da Cumhur İttifakını alt edenin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti lideri Meral Akşener ile kurduğu Millet İttifakı olduğudur.

Erdoğan’ın “telafi ederiz” vaadi

“Karşımızda birleşildiği için” sözü de bu seçime dair “Altılı Masa” endişesini dışa vuruyor; bu “dış korku”dur; yani, parti-dışı korku. Parti-içi korkuyu ise “ayıplarımızı ilk fırsatta telafi etmeye kararlıyız” sözüyle gidermeye çalışıyor.
Yani, “Bana kızgın ve kırgın olabileceğinizi biliyorum, ama yine de yanımdan ayrılmazsanız bugünkü kayıplarınızı ileride telafi edeceğim” demeye getiriyor AK Parti lideri.
Seçimi kazanınca AK Parti’nin yeniden güzel günlere döneceğinin işareti olarak da Çankırı’nın Dodurga beldesinde muhalefetin aday çıkarmadığı seçimi kazanmış olmasını gösteriyor.
Ben bu sözlerden Erdoğan’ın 2023 seçimlerinde “kırgınlara” de vaatlerde bulunarak iç kanamayı durdurmayı amaçladığını anlıyorum.
Öyle sanıyorum 6 Temmuz konuşması Erdoğan’ın “iç kanama” saptaması yaptığının ve seçimi kaybetme ihtimalini hesaplarına katıp yeni hamlelerle önlemeye çalıştığının dışa vurumu sayılmalı.

Çünkü 2023 seçimi gerçekten de AK Parti iktidarına muhalif olanların yanı sıra artık Cumhur İttifakı safında ekonomik klriz mağdurları için kızgınlık ve AK Parti bünyesinde aradığını bulamayanlar için de kırgınlık seçimi olmaya başladı.

 

 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: 2023 seçimi, Ankara, Cumhur İttifakı, Dodurga, ekonomik kriz, enflasyon, İstanbul, Millet İttifakı, Recep Tayyip Erdoğan

OKUMAYA DEVAM EDİN

Kadınların öfkesi, İran’ın açmazı: 100 gün geride kaldı
Soylu HDP ve CHP’yi hedef aldı, TBMM’de gerginlik yaşandı
AK Parti zordayken CHP kaybederse ne olur?
  • Erdoğan AK Parti’nin 25 yılını böyle özetledi: Yapamaz dediler, yaptık!15 Ağustos 2026
  • Yeni bir kapı açıldı: Türkiye şimdi nereye gidiyor?14 Ağustos 2026
  • Asteriks’in, Red Kit’in, Pıtırcık’ın Babası René Goscinny 100 Yaşında14 Ağustos 2026
  • “Kuriş suç örgütü” soruşturması ve Süleymancıların derin geçmişi13 Ağustos 2026
  • Geri Dönüşüm Atığı İthalatının Çevresel Etkilerinden Korunmak Mümkün mü?13 Ağustos 2026
  • Terörsüz Türkiye Sürecinin Dış Politikaya Olası Yansımaları13 Ağustos 2026
  • Petrolün Yeni Süper Gücü Yeni Stratejisiyle Çin mi Oluyor?12 Ağustos 2026
  • Terörsüz Türkiye’nin Siyasi Faturası Neden Özgür Özel’e Kesiliyor?12 Ağustos 2026
  • Terörsüz Türkiye oylaması Anayasayı Mecliste değiştirme ihtimali doğurdu12 Ağustos 2026
  • Anayasa, Hukuk ve Demokrasi Öcalan’a ve DEM Parti’ye emanet mi?11 Ağustos 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP