Sağlıkçıların eylemleri ikinci gününde; şiddet uygulayan emniyet müdürüne suç duyurusu; Erdoğan vatandaşlardan sabır istedi; İsrail-Türkiye havacılık anlaşması imzaladı; Tartışmalı tahıl taşıyan gemi Rusya’ya döndü, Ukrayna büyükelçiyi çağırdı; AYM Cizre’de hayatını kaybedenler için hak ihlali olmadığına karar verdi; Bakanlık Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ hakkında suç duyurusunda bulundu…
Türkiye’de Bugün olup bitenler:
1- Erdoğan vatandaşlardan sabır istedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kurban Bayramı dolayısıyla yayınladığı video mesaj’da ekonomik güçlüklere değindi, “Milltetimizden hayata geçirdiğimiz programlara daha güçlü destek ve biraz daha sabır talep ediyorum” dedi.
Erdoğan, mesajında, “Küresel ekonomideki bozulmanın ülkemize etkileri yanında kurdaki dalgalanmaların ve hayat pahalılığının insanlarımızın günlük hayatlarında yol açtığı zorlukları elbette biliyoruz” dedi.
- Metropoll anket şirketinin yaptığı araştırmaya göre Erdoğan’a kesinlikle oy vermem diyenler yüzde 41’i aştı.
- ArtıBir Araştırma Şirketi’nin yaptığı araştırmaya göre erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 82. Seçim isteyenlerin ana şikayeti ekonomik.
- Merkez Bankası piyasa katılımcıları anketine göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 69,94 olurken, dolar beklentisi ise 18,99 olarak gerçekleşti. Bir önceki anket döneminde enflasyon beklentisi yüzde 64,59’du. Dolar beklentisi ise bir önceki anket döneminde 18,89 seviyesindeydi.
2- Doktor Ekrem Karakaya’nın görev başında öldürülmesi üzerine sağlık çalışanları ve doktorlar tarafından başlatılan iki günlük grev ikinci gününde.
Eylem sürerken hekim arkadaşlarının Karakaya’yı anlattığı video gündeme geldi.
Eylemin ilk gününde Türkiye’nin birçok şehrinde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet yürüyüş ve basın açıklamaları ile protesto edildi.
İstanbul’da düzenlenmek istenen yürüyüşü polis biber gazı ve barikatlarla engellemek istedi. Polis saldırısı eleştirildi.
- Çapa Tıp Fakültesinde doktorların polis saldırısına uğradığı eylemi izleyen gazetecilere şiddet uyguladığı görüntülere yansıyan İstanbul Emniyet Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında basın meslek örgütleri suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.
Zengin’in başka eylemlerde de protestoculara uygunsuz bir şekilde müdahale ettiği daha önce de görüntülere yansımış, onur yürüyüşüne yapılan müdahale sırasında bir katılımcıyı taciz ettiği iddiasıyla yine hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.
- CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şiddetle mücadele kanunu çıkarılması için meclisi olağanüstü toplanmaya çağırdı.
Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda hem Dr. Ekrem Karakaya hem de aynı gün öldürülen Avukat Servet Bakırtaş’ın isimlerini taşıyan bir kanun çıkarma önerisinde bulundu.
CHP Lideri, mesajında “Eğer gerçekten üzgünseniz, gelin bu meseleyi derhal halledelim. Bakırtaş-Karakaya Şiddeti Önleme Kanunu’nu çıkartalım. Hemen” ifadelerini kullandı.
- MHP Lideri Bahçeli ise eylemi hedef aldı ve boykotu yanlış bulduğunu belirten bir mesaj yayınladı. Bahçeli, Kurban Bayramı mesajında, 2 günlük eylem kararı alarak grevlere öncülük eden Türk Tabipleri Birliği’ni (TTB) hedef aldı. Bahçeli “Türkiye düşmanı ellerde itibar ve inandırıcılığını kaybeden, bölücülüğün aparatı haline gelen Türk Tabipleri Birliği’nin maksatlı kışkırtmasıyla doktorlarımızın 2 gün süreyle boykot yapmalarını çok yanlış buluyor, muayenelerin iptalini de mahsurlu ve gayrimeşru bir eylem olarak değerlendiriyorum” dedi.
3- Cari açık mayısta 6,47 milyar dolar oldu, cari açık 3,15 milyar dolar arttı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), Mayıs ayı ödemeler dengesi istatistiklerine göre ödemeler dengesi mayısta 3,15 milyar dolar artışla 6,47 milyar dolar açık verdi. On iki aylık cari işlemler açığı 29 milyar 444 milyon dolara yükseldi.
TCMB verilerine göre bu gelişmede bir önceki yılın aynı ayına göre, hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin 2,32 milyar dolar artarak 3,22 milyar dolara yükselmesi ve birincil gelir dengesi kaynaklı çıkışların 417 milyon dolar azalarak 913 milyon dolara gerilemesine rağmen ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının 5 milyar 699 milyon dolar artarak 8 milyar 753 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.
4- Ukrayna’nın çalıntı tahıl taşıdığını iddia ettiği tartışmalı kargo gemisinin Rus karasularına döndüğü açıklandı.
Ukrayna bir hafta önce Rusya bayraklı geminin Ukrayna’dan çalınan tahılları taşıdığını belirterek Türkiye’den gemiye el koymasını talep etmişti. Türkiyeli yetkililer, tartışmalı geminin yapılan incelemelerin ardından Rus karasularına geri döndüğünü açıkladı.
Kararı eleştiren Kiev, Türkiye’nin Ukrayna büyükelçisini çağırdı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, “Çalıntı Ukrayna tahıllarıyla dolu olan Rusya gemisi Zhibek Zholy’nin Türk makamlarına suç delili sunulmasına rağmen Karasu limanından ayrılmasına izin verilmesinden dolayı üzgünüz” dedi. Açıklamada, “Ukrayna tarafının itirazı dikkate alınmadan gemi 6 Temmuz akşamı serbest bırakıldı. …Kabul edilemez durumla bağlantılı olarak, Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’na davet edildi,” ifadelerine yer verildi.
5- İsrail ve Türkiye arasında 1951’den bu yana ilk kez havacılık anlaşması imzalandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye ile İsrail arasında gerçekleştirilen görüşmelerin sonrasında 71 yıl aranın ardından yeni hava ulaştırma anlaşmasının parafe edildiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye ile İsrail arasında 4 Temmuz’da İstanbul’da sivil havacılık müzakereleri gerçekleştirildiği belirtilerek, mutabık kalınan hususların kaleme alındığı mutabakat zaptı için dün telekonferans yoluyla imza töreni düzenlendiği ifade edildi.
İsrail Ulaştırma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre anlaşmanın “Türk şirketlerinin İsrail’e uçuşlarının yanı sıra İsrail şirketlerinin Türkiye’deki çeşitli noktalara uçuşlarının yeniden başlamasıyla sonuçlanması bekleniyor.”
6- İçişleri Bakanlığı, “İç savaş çıkacak” açıklaması yapan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün suç duyurusu dilekçesinde, Özdağ’ın 4 Temmuz’daki basın açıklamasında “iç savaş çıkacağı” yönünde iddialarda bulunduğu belirtildi.
7- Anayasa Mahkemesi (AYM) Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında hayatını kaybedenlerin yaşam hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında hayatını kaybedenlerin yaşam hakkının ihlal edildiğine dair yapılan başvuruyu esastan reddetti.
AYM’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, AYM, esas yönünden “Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının öldürmeme yükümlülüğü bakımından ihlal edilmediğine” hükmetti. Kararda ayrıca yine esas yönünden, “Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edilmediği” bildirildi.
Başvuruyu yapanların avukatı Ramazan Demir, Twitter hesabından AYM’nin kararına tepki gösterdi ve davayı, yeniden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını bildirdi.
8- Konya’da Ayşe D’ye şiddet uygulayan Özgür Duran’a engel olmak isterken ölümüne sebep olduğu için tutuklanan ve 12 yıl hapse mahkum edilen Kadir Şeker tahliye oldu.
Üst mahkeme, Yargıtay kararı sonrasında yeniden yargılama kararı verilen ve 10 yıl, 10 ay hapis cezasına çarptırılan Kadir Şeker’in tutukluluğuna yapılan itirazı kabul ederek Şeker’in tahliyesine karar verdi. Şeker, karar sonrası tahliye edildi.
9- Boğaziçi’nin ardından ODTÜ Rektörlüğü de mezuniyet törenini “güvenlik gerekçesiyle” iptal etti.
ODTÜ Rektörü Verşan Kök imzasıyla yayımlanan mailde “Stadyumda düzenlenmesi planlanan bir törende gruplaşmalara neden olabileceği ve farklı grupların tören alanımızı kendi amaçları doğrultusunda bir protesto alanına çevireceği yönünde bilgiler almış bulunuyoruz” ifadeleri yer aldı.
Törenler bölümlerde yapılacak.