Daniel Fırtınası Libya’yı vurdu. Sağanak yağışın üzerine iki büyük barajın çökmesiyle yaşanan felakette yaklaşık 2 bin kişi hayatını kaybetti, 10 bin kişinin kayıp olduğu düşünülüyor.
Ülkenin kuzeydoğusunda pek çok kenti etkisi altına alan sağanaklar, en çok doğudaki Derna’yı vurdu. İki barajın sel baskısı altında çökmesi sonucu suyun Derna’ya doğru aktığı ve feci hasara yol açtığı belirtilirken, şehirde 6 bin kişinin kayıp olduğu düşünülüyor.
Sağanak yağmurun, geçen hafta Yunanistan’da sel felaketine yol açan ve Akdeniz’e doğru ilerleyerek tropikal kasırga benzeri bir kasırgaya dönüşen çok güçlü bir alçak basınç sisteminin sonucu olduğu belirtildi.
Atina’da esrarengiz çatışma
Atina’da Alman plakalı bir otomobilin tarandığı ve içinde bulunan 6 kişinin öldüğü bildirildi. Öldürülenlerin Fransız pasaportu sahibi olduğu belirtilirken, çatışma Yunan basınında geniş yer buldu.
Devlet televizyonu ERT, polisin saldırının organize suç grupları arasındaki bir anlaşmazlıkla bağlantılı olabileceğine inandığını belirtti. Kurbanlardan birinin daha önce ülkeye kaçak giriş nedeniyle dikkat çekmiş biri olduğu iddia edildi.
eKathimerini’de konuyla ilgili yer alan habere göre, kurbanlar silah taşımıyordu. Araç içinde yapılan aramalarda herhangi bir silaha rastlanmaması, saldırının bir pusu olabileceği ihtimalini ortaya çıkardı. Kısa Dalga’nın haberine göre çatışma Türkiye’de başlayan çete savaşlarının bir uzantısı olabileceği iddia ediliyor.
Ayrıca Yunan polisi, kurbanların kimliklerinin sahte olduğundan şüpheleniyor. Kurbanların kimliklerini ve sabıka geçmişlerini ortaya çıkaracak parmak izi ve DNA ile kimlik tespiti süreci başladı.
Erdoğan’dan Anayasa çıkışı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, müzeye çevrilen Ulucanlar Cezaevi’nde yaptığı konuşmada Anayasa değişikliğinden “vazgeçmediklerini” söyledi.
Erdoğan, “her ne kadar 1987’den itibaren 23 kez değiştirilmiş, hatta 2017’de tarihî bir yönetim sistemi değişikliğine gidilmiş olsa da elimizdeki metin hâlâ bir darbe anayasasıdır,” dedi.
Cumhurbaşkanı, “Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçiş yapılırken anayasayı tümden yeniden yazma teklifimiz, yine muhalefetin uzlaşmaz tavrı sebebiyle maalesef hayata geçemedi. Yine de milletimize verdiğimiz sözün takipçisi olmayı sürdürdük. Milletimizi, hak ettiği anayasaya kavuşturma idealimizden hiç kopmadık” dedi.
Ayhan Bora Kaplan’ın ifadesi ortaya çıktı
Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan yurtdışına çıkmaya çalışırken yakalanan Ayhan Bora Kaplan’ın mahkeme ifadesi ortaya çıktı.
T24’ten Asuman Aranca’nın haberine göre Kaplan, işkence iddiasına ilişkin, “Ben örgüt kurmadım, yönetmedim, bahsi geçen insanları tanımıyorum. Barış Kurt’u restoranımıza gelip gittiği için tanıyorum. Bu olay tarihi 15 Temmuz’dan hemen hemen 1 hafta sonrasıdır. FETÖ’cü kumpası olabilme ihtimali vardır” dedi.
Ankara’da suç örgütü yönettiği iddiasıyla Esenboğa Havalimanı girişinde gözaltına alınan Ayhan Bora Kaplan, mahkeme sorgusunun ardından tutuklandı. Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği, Kaplan’ın yanı sıra örgüte üye oldukları iddia edilen 13 kişinin daha tutuklanmasına karar verdi. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 3. Sınıf Emniyet Müdürü N.A.Ç. ile eski polis U.K. adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.
Akbelen’de yurttaşların nöbet tuttuğu alana jandarma girdi
Muğla Milas ilçesindeki Akbelen Ormanında yapılmak istenen kömür madenine karşı direniş başlatan yurttaşların nöbet tuttuğu alana jandarma müdahale etti. Jandarma’nın bir kişiyi de gözaltına aldığı belirtildi.
Gazeteci Kazim Kızıl sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Akbelen’de çadırların kurulduğu ve özel mülk olan alana girişler yasaklandı,” dedi.
Valilikten yapılan açıklamada, konteyner ve çadırların özel mülk olan arazide “izinsiz olarak kurulduğunu” ve “özel mülkiyet sahibinin başvurusu üzerine” kaldırıldığı belirtildi.
Bianet’in haberine göre, Kamp alanının üzerine kurulduğu arazinin sahibi Hasan Demir, bu iddiayı yalanladı.