Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Merkez Bankası politika faizini yüzde 30’a yükseltti: “Enflasyon artışı sürecek”

Yazar: YetkinReport / 21 Eylül 2023, Perşembe / Oda: Ekonomi

Para Politikası Kurulu, 21 Eylül toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30’a yükseltti. Kurul, enflasyonunun yükselme eğiliminde olduğunu, Merkez Bankası’nın Temmuz ayında yüzde 58 olarak açıkladığı yıl sonu enflasyon oranının üst sınırında enflasyon beklediklerini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Gaye Erkan yönetiminde 21 Eylül’de toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) yüzde 25 olan politika faizini yüzde 30’a çıkarma kararı aldı.

Kurul, açıklamasında “dezenflasyonun kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına” karar verdiğini belirtti.

Açıklamada, enflasyonun Temmuz ve Ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleştiği, “petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulmanın” “enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturduğu” ifade edildi.

Kurul açıklamasına şu ifadelere yer verdi:

“Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.”

“Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.”

“Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.”

Merkez Bankası Başkanı Erkan, Temmuz ayında Enflasyon Raporu tanıtım toplantısında 2023 yıl-sonu enflasyon tahminini yüzde 58 olarak, 2024 yıl-sonu enflasyon tahminini ise yüzde 33 olarak açıklamıştı. Ancak Ağustos ayı enflasyon rakamları yıl sonu beklentisini aşarak yüzde 58,9 olarak açıklandı. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Eylül ayı anketinde ise yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 67’ye yükseltildi.

Para Politikası Kurulu, bir önceki toplantısında sürpriz bir kararla politika faizini 750 baz puan artırarak yüzde 25’e çıkarmıştı.

Ekonomi yazarı Fatih Özatay, YetkinReport’taki değerlendirmesinde, yüzde 25’lik politika faizinin olumu olduğunu ancak enflasyon beklentileri düşünüldüğünde politikaların devamının gerektiğini belirtmişti: 

Faizde yüzde 25 kararı olumlu, devamı için gözler Eylül’de

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: enflasyon, faiz, gaye erkan, Mehmet Şimşek, Merkez Bankası, para politikası, Para Politikası Kurulu, politika faizi, rasyonelleşme, sadeleşme

OKUMAYA DEVAM EDİN

Türk iş dünyasından AB’ye çağrı: yeni bir hikaye yazmanın tam zamanı
Musk ile Twitter Arasındaki Meydan Savaşı Nasıl Sonuçlanır?
Petrol Oyunu Değişiyor: BAE’nin OPEC’ten Ayrılması Ne Anlama Geliyor?
  • CHP’li Belediyelere Yönelik Operasyonlar Devam Ediyor:Erdal Beşikçioğlu’na da Gözaltı30 Temmuz 2026
  • Ege ve Akdeniz’de Yangınlara Müdahale de Tehlike de Sürüyor30 Temmuz 2026
  • Davutoğlu, aktif siyasetten ayrıldı, Gelecek Partisini feshetti30 Temmuz 2026
  • Sinem Dedetaş da gözaltında: varan 3829 Temmuz 2026
  • “Terörsüz Türkiye”: Barışı Yönetmek, Yeni Ortadoğu Düzenini de Yönetmektir29 Temmuz 2026
  • Yeni Parti Programında Yolsuzluk, Yargı ve Yönetim Konuları28 Temmuz 2026
  • Kardeşlik Söylemi Yetmez: Barış Sürecinin Asıl İhtiyacı Güvendir28 Temmuz 2026
  • Öcalan “Üniter devlet” çağrısı yapar mı? 31 Temmuz Cuma’yı bir görelim27 Temmuz 2026
  • Karadeniz’den Hazar’a, Türkiye’nin Etrafındaki Ateş Çemberi Yayılıyor27 Temmuz 2026
  • Filenin Sultanları ikinci kez dünyanın en büyüğü26 Temmuz 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP