Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Erdoğan dozu arttırdı: Hamas terör değil kurtuluş örgütüdür

Yazar: YetkinReport / 25 Ekim 2023, Çarşamba / Oda: Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hamas terör örgütü değil kurtuluş örgütüdür” sözleri beklenen bir çıkış değildi; uluslararası yankı bulması kaçınılmaz görünüyor. Erdoğan AK Parti Grubundaki konuşmasını yapmak için kürsüye yürürken. (Foto: TCCB)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Filistinli Hamas örgütünü “bir terör örgütü olarak değil, kurtuluş gurubu” olarak gördüğünü söyledi. 25 Ekim’de AK Parti TBMM Grubuna hitabını neredeyse tamamen Gazze Krizine ayıran Erdoğan şöyle konuştu:
• “Savaş uçaklarıyla gece gündüz şehirleri bombalayan, binalarıyla sokakları ateşe boğan, tanklarıyla silahlarıyla saldırıyı gerçekleştiren başka ülke bulamazsınız. İsrail ve dünyaya sesleniyorum. Ey İsrail! Sen bir örgüt olabilirsin, Batı’nın sana borcu çok, ama Türkiye’nin sana borcu yok.
• “Bu İsrail çocukları öldürüyor, o çocukların halini gördük, bunların paramparça oluşuna asla izin vermeyiz, çünkü insanlıktan nasibimizi aldık. Hamas bir terör örgütü değil topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur.”
Gazze’de yaşanan katliamın gerisindeki faillerin İsrail’e sınırsız destek verenler olduğunu söyleyen Erdoğan, İsrail’in de kendi kalıcı güvenliğinin yolunun sürekli askeri operasyonlardan geçmediğini artık anlaması gerektiğini vurguladı.

İsrail planları iptal

Türkiye’nin Yahudi düşmanlığına, anti-Semitizme kapalı olduğunu söyleyen Erdoğan buna örnek olarak 500 yıl önce İspanya’da Engizisyondan kaçan Yahudilere Türklerin kucak açtığını ve bugün İsrail yönetimine destek olanlar bölgeden ayrıldığında İsrail halkına gerektiğinde kucak açacağın da yine Türkler olacağını söyledi. Erdoğan, ABD’yi ismen anarak şunları şöyledi:
• “Ey İsrail yanına ister Amerika’yı al ister Batı’yı. Amerika adaletle hükmedilmesini istemediği için o da kaybedecek. Bütün bir mesele adil bir dünyanın kurulmasından geçer. Her gün alçakça öldürülen yüzlerce çocuk kadınlara sırtını dönen alçaklar için artık konuşma vakti gelmiştir.”
İsrail’le ilişkilerin normalleşmesi çerçevesinde 20 Eylül’de New York’ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesine de değinen Erdoğan şöyle devam etti:
• “Ben bu Netanyahu’nun bir kere elini sıktım. Tabii iyi niyetimiz vardı, suistimal etti. İsrail’e gitme planımız vardı gitmeyeceğiz iptal.
Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırısıyla başlayan gelişmeler olmasaydı, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın o hafta Avrupa’ya doğal gaz satışı için boru hattı görüşmeleri amacıyla İsrail’e gitmesi bekleniyordu.

“İnsani, siyasi ve askeri”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in kendi kalıcı güvenliğinin de BM kararlarında da yer aldığı üzere, başkenti Doğu Kudüs olmak üzere Filistin ve İsrail devletinin haklarının korunacağı iki devletli çözümde olduğunu görmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan bu çerçevede oluşturulacak uluslararası garantörlük sistemine Türkiye’nin “insani, siyasi ve askeri” katkıda bulunmaya hazır olduğunu vurguladı.
Katar’daki temasları ardından konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da iki devletli çözümü kabulü için Batı ülkelerinin İsrail’e telkinde bulunmanın ötesinde artık “baskı uygulaması” gerektiğini söyledi.
Erdoğan’ın “Hamas terör değil kurtuluş örgütüdür” sözleri beklenen bir çıkış değildi. Çıkışın uluslararası planda yankılara yol açması kaçınılmaz görünüyor. Ankara, 7 Ekim saldırısı ardından Hamas siyasi temsilcilerinden ülkeyi terk etmelerinin istendiği haberlerini yalanlamıştı.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Filistin, Gazze, Hakan Fidan, Hamas, İsrail, Katar, kurtuluş örgütü, Netanyahu, terör örgütü

OKUMAYA DEVAM EDİN

İlk Suriye’nin geleceği toplantısından kareler: kim, kiminle, nereye?
CHP “Değişim” dedi: Özgür Özel CHP’nin yeni lideri
ABD’deki Ara Seçimler: Geleceğe Karşı Başkaldırı ve Türkiye
  • Okul Katliamı Toplumsal Çöküşün Yansımaları16 Nisan 2026
  • Türk Silahlı Kuvvetlerinin 13 ülkede 70 binden fazla askeri var16 Nisan 2026
  • Erdoğan da “Seçim Zamanında” Dedi. Peki, Nasıl Yeniden Aday Olacak?16 Nisan 2026
  • Kahramanmaraş’ta Okul Katliamı: 9 ölü, 13 Yaralı.15 Nisan 2026
  • Yolsuzluk davaları hukuk için mi, yoksa muhalefeti sindirmek için mi?15 Nisan 2026
  • Bahçeli İkilemi: Seçim İki Ay Kala Yapılsa Zamanında mı Olur Erken mi?15 Nisan 2026
  • Savaş Herkesi Etkiliyor Ama Türkiye Enerji Enflasyonunda Birinci14 Nisan 2026
  • İran Savaşı Etkisiyle Türkiye Veri Trafiğinde Yeni Rota Olabilir mi?14 Nisan 2026
  • AİHM’den Türkiye’ye Siyasi Yargı Soruları ve Sürecin Sürdürülebilirliği13 Nisan 2026
  • Hazar’dan Akdeniz’e, Karadeniz’den Afrika’ya Türkiye Enerji Mimarisi13 Nisan 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP