Seferihisar ilçesi açıklarında dün gerçekleşen ve İzmir merkezini vuran depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 51 oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yaralı sayısının da 896 olduğunu açıkladı.
İzmid’deki son durum ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Oktay, “Sağ ulaşmaya çalışıyoruz. 896 vatandaşımız yaralanmış durumda. Çoğunluğu taburcu olmuş durumda. Üçü ağır, toplam 8 yoğun bakım hastası bulunmakta. Artçı depremler devame diyor. Artçı depremler ne kadar devam ederse o kadar normale döneceğimiz anlamına gelir bu. 831 artçı deprem oldu. 1.238 binada çalışmaları tamamlamış durumdayız. Bornova’da 4 ağır hasarlı binamız, bir orta hasarlı, 111 az hasarlı binamız var. Bayraklı’da 6 bina yıkık, 7 bina acil yıkılacak durumda, 9 bina ağır, 3 orta ve 260 bina da az hasarlı olarak tespit edilmiş durumda, 586 binada hasar yok. Seferihisar’da ne yıkık ne de hasarlı binamız yok” dedi.
Kurtarma çalışmaları sürüyor
Oktay ayrıca kurtarma çalışmalarının da devam ettiğini anlattı: “6 alanda 8 bağımsız birimimiz var. 2 bin 76 arama kurtarma personelimiz sahada, 8 binada çalışmalarını sürdürüyor.”
Deprem sonrası oluşan tsunami nedeniyle 19 teknenin battığını, 23 teknenin ise kurtarıldığını söyleyen Oktay, hasar tespit çalışmalarınnın sürdüğünü aktardı.
Bölgede devam eden arama kurtarma çalışmaları için AFAD, JAK, STK’lar ve belediyelerden 5.520 personel, 20 arama kurtarma köpeği ile 872 araç görevlendirildi.
Acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla bölgeye AFAD tarafından 960 çadır, 100 genel maksat çadırı, 4520 battaniye, 3756 yatak, 2900 uyku seti; Türk Kızılay tarafından 2.049 çadır, 51 genel maksat çadırı, 6.888 yatak, 16.050 battaniye ve 2.657 mutfak seti sevk edildi. Kızılay tarafından bölgeye 257 personel, 281 gönüllü, 38 ikram aracı, 56.300 öğün kapasiteli mobil beslenme üniteleri ile yiyecek içecek gönderildi.
Yerel yetkililer de hasarlı olduğu düşünülen binalara girilmemesi uyarısında bulunurken, yiyecek ve konaklama desteğinde bulundu.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Türkiye’nin dört bir yanından gelen kurtarma ekipleri tek bir amaç için çalışıyor; o da bir canı daha kurtarmak. Dualarımız kurtarılmayı bekleyen vatandaşlarımızla.” dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Ekim günü deprem bölgesini ziyaret ederek bilgi aldı. Erdoğan, “En kısa zamanda da inşaat çalışmalarıyla birlikte, evleri yıkılan vatandaşlarımız için bu evler yapılıp buralara taşınmasını sağlamış olacağız. Ola ki vatandaşlarımız içerisinden kiralık bulan arkadaşlarımıza biz bizzat kira bedellerini ödemek kaydıyla oralara yerleşmesini sağlayacağız.” diye konuştu.
Erdoğan, sosyal medyadan da “İzmir depremi dolayısıyla geçmiş olsun ve taziye mesajlarını ileterek yardıma hazır olduğunu bildiren tüm dost ülkelere teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak tüm kurumlarımızla sahada vatandaşımızın yanındayız, duruma tam olarak hakimiz.” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremin hemen ardından yaptığı açıklamada 38 ambulans, 35 ekip ve 2 ambulans helikopterinin olay yerine ulaştığını bildirmişti.
Koca, vatandaşların yakınlarıyla ilgili endişeleri ile ilgili olarak 184 SABİM hattını arayabileceklerini söyledi.
Tsunami can aldı
AFAD depremin büyüklüğünü 6.6 olarak açıklarken, Kandilli Rasathanesi büyüklüğü 6.8 olarak kaydetti. 14.51’de gerçekleşen depremin ardından bir tsunami dalgasının oluştuğunu ancak suların geri çekildiği bildirildi. Televizyon kanalları İzmir’in ilçelerinde suyun geri çekilme görüntülerini yayınladı. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Orhan ilçesinde bir balıkçı barınağındaki üç aracın denize sürüklerdiğini teyit etti.
Can kayıplarından birinin, dalgalara kapılarak boğulan, tekerlekli sandalye kullanan bir vatandaş olduğu bildirildi.
Bayraklı’da büyük hasar
Yıkılan binaların Bayraklı ve Bornova ilçelerinde olduğu bildirildi.
Bayraklı’daki bir binadan üç vatandaşlarımız kurtarıldı ve yürüyek ambulansa bindirildi. İlerleyen dakikalarda iki vatandaşımız daha yaralı olarak aynı enkazdan çıkarıldı. Çalışmalar, ekiplere destek olan vatandaşlar tarafından sürdürülmekte.
Trafik yoğunluğundan dolayı kurtarma ekiplerinin enkaz noktalarına ulaşmakta zorluk çektiği bildirildi. İzmir Emniyet Müdürlüğü, vatandaşlara trafiği tıkamamaları çağrısında bulundu.
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ilçede 10 kadar binanın hasar gördüğünü, özellikle yıkılan 9 katlı bir binanın endişe verdiğini söyledi.
Kurtarma ekiplerinin beklendiğini söyleyen Sandal, bir kadının yaralı olarak binadan çıkarıldığını söyledi.
Yerel yetkililer panik halindeki halkını geceyi geçirebilmesi için çalışmalar başlattıklarını söylediler.
CNN Türk canlı yayınına katılan Prof. Dr. Süleyman Pampal “Sevindirici yanı büyük deprem sıklığı azdır bu fayda. 6.6 ile 7 arasında 10-15 kat fark var. 6.6 yine de ülkemizde yıkıcı etkiye sahiptir. Depremin ivmesi üst merkezden itibaren uzaklaştıkça azalır. Depremin denizde olması bir şanstır, yıkıcı etkisini de azaltır. Derin bir deprem geniş bir alanda hissedilir” dedi.
Bilgisayar oyunu oynayan bir gencin deprem anında yaşadıkyarı, internet kullanıcıları tarafından paylaşıldı.
Yunanistan’da iki genç öldü
Deprem, Türkiye ile birlikte Yunanistan‘ı da etkiledi. Ege’deki Sisam adasında 17 yaşındaki Aris ve 15 yaşındaki Clarie’in yaşamını yitirdiği, 19 kişinin de yaralandığı açıklandı.
“İmar Barışı’nın sonuçları”
Bir CHP heyetiyle bölgeye giderek incelemelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Türkiye’nin deprem bölgesi olduğu yöneticiler tarafından çoğu kez unutuluyor. Bugün depremin yaşandığı İzmir’de, Bayraklı‘da ağır hasar var. Çoğu binada kolonlar kesilmiş. Yıkılan binalardan bir tanesinin altında bulunan büyük bir marketi genişletmek için kolonların kesildiği anlaşılıyor. Yıkılan bir binada daha hukuk bürolarını genişletmek için içerideki kolonlar kesilmiş. Bunların hepsi statiği bozuyor ve ufak bir sarsıntıda yıkım ile sonuçlanıyor” dedi.
Gazete Duvar‘ın haberine göre Öztunç şöyle konuştu: “İzmir’de yüz binlerce binaya imar barışı adı altında ruhsat verildi. Devamlı imar barışı çıkartmak müteahhitleri daha fazla kazanmak için eksik malzemeli binalar yapmaya yönlendiriyor. Ayrıca yıkılan binaların çoğunun ruhsatları da 1999 yılı öncesine dayanıyor. O binalar da en ufak sarsıntıda yıkılıyor. Diğer yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin koordinatörlüğünde insanların temel ihtiyaçları da karşılanıyor. Özellikle Bayraklı bölgesinde çok sayıda hasarlı bina var. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hemen görevlendirmeler yapıldı. İnşaat Mühendisleri şu anda sahada hasar tespiti yapıyorlar.”