Gazeteci Barçın Yinanç, T24’te yayınlanan enerji yazısında, Rusya’yla Türkiye’nin yaptığı olan uzun vadeli alım anlaşmalarından bir tanesinin 2021 yılında sona erecek olduğuna dikkat çekerek, içinde bulunduğumuz yılın doğal gaz tedarikinin geleceği açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.
Yinanç, dört ayrı firmanın Gazprom’la yaptığı anlaşmaların da süresinin bu yıl dolacağını vurguladı.
“Bitmedi; Bakü-Tiflis-Erzurum hattı üzerinden gelen Azerbaycan gazının alım anlaşması, Nijerya’dan (sıvılaştırılmış doğalgaz) LNG alımını sağlayan 22 yıllık anlaşmanın süresi de 2021’de dolacak,” diyen yazının bir bölümü şöyle:
“Türkiye’nin 5, 10, 25 yıl sonra ne kadar doğal gaza ihtiyacı olacak; dünya enerji piyasalarındaki gidişat nedir; özel sektöre yer açmak gerekir mi; AB’nin “yeşil anlaşma” vizyonu nedeniyle doğalgazdan kaçmamız lazım mı? Liyakatın nostaljik bir kelime olduğu ülkemizde içi ne yazık ki boşaltılan BOTAŞ, TPAO, Enerji Bakanlığı’nda bu hesaplamaları yapacak kaç tane ehil uzman kaldı? Rusya ile müzakerelerde; işin içine Akkuyu nükleer santralı; Libya ve Suriye’de yaşanan sorunlar giriyor mu? Bu durumda Ankara Rusya’ya karşı fiyat pazarlığını biz tüketiciler lehine ne ölçüde kullanabiliyor Bu soruların yanıtları bulanık. … Bu konuların sektörel kanallar yerine geniş kitlelere ulaşacak şekilde tartışılmasını dert eden var mı; emin de olamıyorum. İktidar kanallarını anlarım da “muhalif” olarak adlandırılan kanallarda da komplo teorileri yerine, el yakan doğalgaz faturalarının arkasındaki nedenler neden tartışılmaz anlamıyorum.”