Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Rusya-Ukrayna tahıl anlaşmasının ardından ilk gemi yola çıktı

Yazar: YetkinReport / 01 Ağustos 2022, Pazartesi / Oda: Ekonomi

Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in geçen ay Rusya ile Ukrayna arasında bir tahıl ve gübre ihracat anlaşmasına aracılık etmesinden sonra Ukrayna kıyılarında mahsur kalan tahılların tahliyesi için ilk kargo 1 Ağustos’ta Odessa’dan yola çıktı. 

Türkiye Savunma Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre, Ukrayna ve Rusya’nın Birleşmiş Milletler gözetiminde ve Türkiye’nin kolaylaştırıcılığında mütabakata vardığı tahıl anlaşmasının ardından yaklaşık 26 bin ton mısır taşıyan ilk gemi 1 Ağustos sabahı Odesa limanından ayrıldı. 

Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yaptığı açıklamaya göre Sierra Leone bandıralı Razoni gemisinin yarın sabah İstanbul açıklarına gelmesi, ardından İstanbul’da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezinin oluşturduğu komite tarafından incelenmesi bekleniyor.

Gemi Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler temsilcileri tarafından incelendikten sonra Lübnan’a doğru yola çıkacak. 

Akar, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada “Dün yapılan çalışmalar çerçevesinde tüm taraflarla mutabık kaldık. Bu kapsamda bugün 07.30’da gemi çıktı. Mısır yüklü bir gemi. 27 bin tonluk bir yükü var. Koordinasyon merkezlerinde çalışmalar takip ediliyor.

Bundan sonraki gemiler de benzer şekilde herhangi bir aksaklık çıkmadan devam edecek. Bu tamamen insanı bir konu. Bekleyen insanlar var.  Yarın 15.00 civarında İstanbul Boğazı açıklarında bulunacak, demirlemesine müteakip müşterek heyet kontrol edecek.” dedi

17 gemi Ukrayna’dan çıkacak

Moskova ve Kiev’in 22 Temmuz’da İstanbul’da onayladığı insiyatifle Ukrayna’nın Chornomorsk, Odesa ve Pivdennyi limanına giren ve çıkan tahıl sevkiyatları için güvenli geçiş sağlanması amaçlanıyor. Anlaşma kapsamında Karadenizde güvenli bir sevkiyat koridoru oluşturulması, halen denizde bulunan mayınlar sebebiyle bu koridordan geçecek gemilere Ukrayna tarafından bir klavuz geminin eşlik etmesi planlandı. Gemiler buradan İstanbul’da oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi temsilcileri tarafından incelenecek ve son adreslerine yola çıkacak. 

Ukrayna cumhurbaşkanlığı yetkilileri, Ukrayna’nın Karadeniz limanlarına yaklaşık 600.000 ton kargo ile demirlemiş 17 gemi olduğunu belirtiyor. Geriye kalan 16 gemide yaklaşık 580.000 ton olan Ukrayna tahılı bulunuyor.

Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Ukrayna tarafından deniz yoluyla yapılan sevkiyatlar durdu ve tahıl, yemeklik yağlar, yakıt ve gübre arzında yaşanan bu sıkıntı sebebiyle küresel fiyat artışları yaşandı. İşgalin yanında Rusya, kendisine uygulanan yaptırımların da ihracatı yavaşlattığını belirtti. 

“Dünya için rahatlama günü”

Ukrayna Dünya’nın en büyük beşinci tahıl ihracatçısı ve Lübnan’ın buğday ithalatının yüzde 80’i Ukrayna’dan geliyor. Ülkenin aynı zamanda Somali, Suriye ve Libya gibi ülkeler için de en büyük tedarikçi konumunda olması tahıl krizi sebebiyle bu ülkelerde açlık tehlikesinin ortaya çıkmasına da sebep oldu. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı, özellikle sevkiyatların aksaması nedeniyle gıda kıtlığı ve açlık tehdidi altındaki ülkeler için “dünya için bir rahatlama günü” olarak nitelendirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın ilk tahılının aylarca süren Rus ablukasından sonra Odesa’dan ayrılması, özellikle Orta Doğu, Asya ve Afrika’daki dostlarımız için dünya için bir rahatlama günü” dedi.

Kremlin, Razoni’nin gidişini “çok olumlu” bir haber olarak nitelendirdi.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Hulusi Akar, koordinasyon merkezi, Odesa, Rusya, tahıl, tahıl koridoru, Ukrayna

OKUMAYA DEVAM EDİN

Halkbank ile hatırladık: ABD ile kriz devam ediyor
Erdoğan’ın acı reçetesi, zam yağmuru, borç arayışı ve IMF senaryosu
Beş soruda Karadeniz’de doğalgaz gerçekleri
  • Özel: Silah bırakılmasını bekliyoruz. Erdoğan: Müjdeleri alacaksınız10 Mayıs 2025
  • Yasakla koruyup baskıyla şekillendirerek yönetmeye çalışmak10 Mayıs 2025
  • Kürt sorununa PKK’nın silahsızlandırılması yoluyla çözüm kapısındayız9 Mayıs 2025
  • Avrupa Birliği ile Türkiye’nin yeni ilişki dinamiği: güvenlik9 Mayıs 2025
  • 9 Mayıs Avrupa Günü mü, Zafer Günü mü?9 Mayıs 2025
  • Özel “Hürriyet kavgası” dedi. İmamoğlu’na yasak, Yavaş’tan cevap geldi8 Mayıs 2025
  • Merz dönemi sancılı başladı: Almanya modeli sarsılıyor7 Mayıs 2025
  • Erdoğan-Bahçeli: dört ay sonra yarım saat. İmamoğlu, PKK, ABD7 Mayıs 2025
  • Anayasa Mahkemesi Erdoğan’a bağımsız yargı ve adalet için yakarıyor6 Mayıs 2025
  • Ankara’dan PKK’ya silah bırakma ve fesih kararı için son hafta uyarısı6 Mayıs 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP