Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Erdoğan “yanılmayın” dedi: faiz artabilir ama politika aynı

Yazar: YetkinReport / 14 Haziran 2023, Çarşamba / Oda: Ekonomi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Mehmet Şimşek’in Hazine Bakanı olmasının faiz politikalarında ciddi değişikliğe gidileceği anlamına gelmediğini söyledi. Erdoğan, “ben aynıyım” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Mehmet Şimşek’in Hazine Bakanı olmasının faiz politikalarında ciddi değişikliğe gidileceği anlamına gelmediğini söyledi. Azerbaycan’dan dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Şimşek ile “atacağı adımları Merkez Bankası ile atmasını kabullendik” dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

• “Bizim bankalar noktasında sıkıntımız yok. Bizim bankacılık sektörümüz zaten güçlüdür. Fakat bütün mesele şimdi finans yönetimini daha güçlü hale getirelim ve finans yönetimini güçlü hale getirmek suretiyle bir defa enflasyondaki düşüşü de daha aşağı indirelim.

“Aynıyım”

• “Bazı arkadaşlar, ‘Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor’ gibi bir yanılgının içine düşmesin. Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası ile atmasını kabullendik, hayırlı olsun dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye düşürmekteki kararlılığımızı da bildirdik.

•“Bunu neye dayanarak söylüyoruz? Biliyorsunuz başbakanlığım döneminde biz (enflasyonu) tek haneye düşürdüğümüzde faiz 4,6’ydı, enflasyon da 6,2’ydi. O zaman yine bu işleri beraber yaptık ve şimdi de Sayın Bakanımıza bunları söyledik, aynı şekilde bunu birlikte yapmalıyız.

•“Biz o zaman ‘düşük faiz, düşük enflasyon’ teorisiyle çalıştık. Şimdi de aynı anlayışla çalışıyorum, aynı düşüncedeyim ve bu şekilde bunu başarabiliriz diye inanıyorum.”

Ne demek istedi?

Erdoğan “Finans sektöründe kaynak arayışlarını devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz” de dedi.

Cumhurbaşkanının bu sözleri 22 Haziran’daki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı öncesi faiz artışına yeşil ışık olarak yorumlandı.

Oysa Erdoğan, Şimşek’in enflasyonu düşürmesi için Merkez Bankasının faiz artırabileceğini ama bunun kendi ekonomik politikasında değişim anlamına gelmediğini söylüyor. Aynı zamanda Şimşek’in Merkez Bankası üzerinde yetkili olduğunu vurgulayarak Gaye Erkan’ın atanmasının TCMB bağımsızlığı anlamına gelmediğini de söylemiş oluyor.

Böylece Erdoğan’ın BDDK başına, Merkez Bankası başındayken eleştirilerin hedefi olan Şahap Kavcıoğlu’nu ataması da anlam kazandı. Erdoğan bu açıklamasıyla “Şimşek Hazine ve Merkez’den sorumlu, ekonominin ipleri benim elimde” demiş oldu.

 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: BDDK, Ekonomi, Erdoğan, Erkan, faiz, Merkez Bankası, şimşek

OKUMAYA DEVAM EDİN

Instagram engeliyle porno siteleri zirvede, dolandırıcılara gün doğdu
Türkiye’nin Rusya’ya uçak satma ihtimali üzerine sorular
“Bayramın ilk günü güneş enerjisi kullanımı rekor kırdı”
  • İkinci Hamaney Döneminde İran ve Ortadoğu’da Yayılan Savaş9 Mart 2026
  • İran Savaşı Kaybederse Bir de Tazminat Ödemek Zorunda Kalabilir mi?9 Mart 2026
  • 8 Mart Mesajları, Savaşın Görünmeyen Cephesi ve Kadınlar8 Mart 2026
  • İmamoğlu Davası Başlıyor: Yargı-Siyaset İlişkileri de Yargılanıyor8 Mart 2026
  • Ukrayna’dan sonra İran Örneği: Erdoğan, İnönü Siyaseti İzlemeye Başladı7 Mart 2026
  • Türk–İspanyol Dostluğu Yeni Bir Ritim mi Tutuyor?7 Mart 2026
  • Irak’ın First Lady’sinden ABD-İsrail’e: Elinizi Kürtlerden Çekin6 Mart 2026
  • İsrail Gerçekten Türkiye’ye Saldıracak Kadar Çıldırmış Olabilir mi?6 Mart 2026
  • İspanya: İran Füzesini İncirlik’ten Saptayıp ABD Gemisine Bildirdik6 Mart 2026
  • İran Füzesi: İncirlik mi, Kıbrıs mı? Ve Diğer Sorular5 Mart 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP