Milletvekili seçimlerine Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) çatısı altında girerek TBMM’de 20 sandalye kazanan Saadet Partisi ve Gelecek Partisi parlamentoda ortak bir grup kurma konusunda anlaşmaya vardı.
Karar, 6 Temmuz’da SP lideri Temel Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu tarafından Ankara’da düzenlenen ortak bir basın toplantısıyla duyuruldu.
Toplantıda söz alan Davutoğlu, seçimlerin ardından muhalefet partilerinin kendi içinde muhasebelerini yaptıklarını, kendi değerlendirmeleri sonucunda seçmenin “dağınıklığa izin vermeden güçlü alternatiflere ihtiyaç duyduğu mesajını” ilettiğini belirtti.
Davtuoğlu, “Seçimler sonrasında ortaya çıkan karamsar tabloyu dağıtmak, dağınıklık görüntüsünü ortadan kaldırmak, yeni iş birliği imkanlarını, ittifak imkanlarını ortaya çıkarmak ve en önemlisi de iktidarın yanlışlıkları karşısında TBMM’nin denetim gücünü arttırmak üzere iki parti olarak bir çok konuda fedakarlıklar yaparak adım attık. Bu da Saadet – Gelecek ittifakı adı altında yeni bir çalışmayı birlikte yürütme kararlılığıdır. Gelecek Partisi ve Saadet Partisi milletvekilleri ortak bir grup çalışması içine girecekler,” dedi.
Saadet Partisi altında birleşecek
Davutoğlu, Gelecek Partisi milletvekillerinin meclis çatısı altıda bir devre için Saadet Partisi grubu olarak faaliyet göstereceklerini ancak kendi kimliklerini koruyacaklarını belirtti. İki partinin vekilleri meclis sayfasında Saadet Partisi milletvekili olarak listelendi.
Anlaşmaya göre grup başkanı Gelecek Partisi’nden olacak. Grup Başkanvekilliği ise iki parti arasında paylaşılacak. Grup konuşmaları dönüşümlü olarak yapılacak.
İki partinin bu kararı “müşterek” aldığını belirten Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, konuşmasında “birlik” mesajı verdi. İki lider de parti birlikteliğinin yerel seçim sürecini de içerdiğini mesajlarına ekledi.
Karamollaoğlu, “bundan sonraki seçimlerde biz eğer birlik beraberlik içinde yine bu ittifakları sürdürerek girebilirsek çok güzel neticeler alacağımıza inanıyorum,” dedi.
“Milli Görüş” grubu
Saadet lideri Temel Karamollaoğlu altılı masa görüşmelerinden bu yana Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile ittifak kurmak için girişimde bulunuyordu. Bu girişim seçimlerin ardından meclis grubu çalışmaları olarak evrildi.
Üç parti meclis grubu kurmak üzere toplantılarını sürdürürken, geçtiğimiz hafta DEVA Partisi lideri Ali Babacan grupta yer almayacaklarını, bağımsız olarak çalışmalarını sürdüreceklerini açıkladı.
Babacan, “Önerilen birleşme modeli parti yönetiminde çift başlılık ve mesaj karmaşasına yol açacağı ve sürdürülebilir olmayacağı gerekçeleriyle uygun bulunmamıştır,” dedi.
Saadet Partisi ve Gelecek Partisi, DEVA partisi gibi milletvekilliği seçimlerine Millet İttifakı ile CHP listeleri altında girdi. Meclis’te 20 sandalye kazanan 2 parti meclisteki en büyük 6. Parlamento grubunu oluşturacak.
Meclis grubu kurulması ile Saadet ve Gelecek partileri TBMM komisyonlarında görev alabilecek ve Genel Kurulda söz hakkı kazanabilecek.
Yeni meclis grubu ilk grup toplantısını meclis kapanmadan önce gerçekleştirmeyi planlıyor.