Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) 20 Temmuz toplantısında politika faizini yüzde 15’ten yüzde 17,5’e çıkardı. PPK’nın açıklamasında kararın bir yandan artan vergilerin fiyatlama davranışlarındaki bozulmaya bağlı olarak enflasyon oranına olumsuz etkisi diğer yandan turizm gelirleri, dış yatırımcılar, dış finansman ve döviz rezervlerindeki olumlu gelişmelere göre alındığı yazıldı.
Açıklamada yüzde 17,5 politika faizi kararında yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşmanın da esas alındığı vurgulandı. PPK bir önceki, faizi tyüzde 8,5’ten 15’e çıkardığı 22 Hazirandaki toplantısı ardından yayınlanan gerekçeli kararında 2018’den bu yana gündemde olan yüzde 5 enflasyon hedefinin “gerçekleştirilmekten çok uzak” olduğunu kabul etmişti.
Yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın başkanlık ettiği bu ikinci toplantısında politika faizinin yüzde 17,5 olarak belirlenmesi piyasa beklentilerinin altında kaldı. Merkez Bankası’nın 14 Temmuz’da yayınlanan Piyasa Katılımcıları anketinde faiz beklenti ortalaması yüzde 19,17 olarak saptanmıştı.
Yüzde 17,5 için ne dediler?
İktisatçılar ve piyasa oyuncuları da Merkez Bankasının politika faizini yüzde 17,5 olarak belirlemesine olumsuz tepkiler verdi. Eleştiriler arasında henüz yeni bir enflasyon hedefi açıklanmadan, faizin neye göre yüzde 2,5 puan yükseltildiği geliyor.
Mahfi Eğilmez, Twitter hesabında “Yapısal reformların yapılmadığı, hiçbir ekonomik programın açıklanmadığı bir ortamda kerhen artırılan faizle bir yere varmak mümkün değil” dedi.
Türkiye’ye yönelik yatırım fonlarını yöneten oyunculardan Wolfgang Piccoli de Twitter hesabında şu yorumu yaptı:
• “Sadece akaryakıt zamlarının önümüzdeki 2-3 ayda faize 200 baz puan eekleyecekken 250 baz puan artış… Ortodoksluğa dönüş için büyük dayanak gerçekten. (..) Şaka mı yapıyorsunuz? Ama [BAE ile imzalanan yatırım anlaşmasını kast ederek] 50,7 milyarlık pakete bakalım biz.”
Enflasyon oranının yüzde 60’a koşarken faizin yüzde 17,5 yapılmasını eleştiren Uğur Gürses ise Twitter hesabında “Faiz kararından piyasa bozulmadı görüntüsünü yutturmak için gümbür gümbür döviz satılıyor. “Eski hamam eski tas” diye yazdı.