Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Yüzde 17,5 faiz piyasa beklentilerinin altında kaldı

Yazar: YetkinReport / 20 Temmuz 2023, Perşembe / Oda: Ekonomi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun politika faizini yüzde 15’ten yüzde 17,5’e çıkarması piyasa beklentilerinin altında kaldı.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) 20 Temmuz toplantısında politika faizini yüzde 15’ten yüzde 17,5’e çıkardı. PPK’nın açıklamasında kararın bir yandan artan vergilerin fiyatlama davranışlarındaki bozulmaya bağlı olarak enflasyon oranına olumsuz etkisi diğer yandan turizm gelirleri, dış yatırımcılar, dış finansman ve döviz rezervlerindeki olumlu gelişmelere göre alındığı yazıldı.
Açıklamada yüzde 17,5 politika faizi kararında yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşmanın da esas alındığı vurgulandı. PPK bir önceki, faizi tyüzde 8,5’ten 15’e çıkardığı 22 Hazirandaki toplantısı ardından yayınlanan gerekçeli kararında  2018’den bu yana gündemde olan yüzde 5 enflasyon hedefinin “gerçekleştirilmekten çok uzak” olduğunu kabul etmişti.
Yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın başkanlık ettiği bu ikinci toplantısında politika faizinin yüzde 17,5 olarak belirlenmesi piyasa beklentilerinin altında kaldı. Merkez Bankası’nın 14 Temmuz’da yayınlanan Piyasa Katılımcıları anketinde faiz beklenti ortalaması yüzde 19,17 olarak saptanmıştı.

Yüzde 17,5 için ne dediler?

İktisatçılar ve piyasa oyuncuları da Merkez Bankasının politika faizini yüzde 17,5 olarak belirlemesine olumsuz tepkiler verdi. Eleştiriler arasında henüz yeni bir enflasyon hedefi açıklanmadan, faizin neye göre yüzde 2,5 puan yükseltildiği geliyor.
Mahfi Eğilmez, Twitter hesabında “Yapısal reformların yapılmadığı, hiçbir ekonomik programın açıklanmadığı bir ortamda kerhen artırılan faizle bir yere varmak mümkün değil” dedi.
Türkiye’ye yönelik yatırım fonlarını yöneten oyunculardan Wolfgang Piccoli de Twitter hesabında şu yorumu yaptı:
• “Sadece akaryakıt zamlarının önümüzdeki 2-3 ayda faize 200 baz puan eekleyecekken 250 baz puan artış… Ortodoksluğa dönüş için büyük dayanak gerçekten. (..) Şaka mı yapıyorsunuz? Ama [BAE ile imzalanan yatırım anlaşmasını kast ederek] 50,7 milyarlık pakete bakalım biz.”
Enflasyon oranının yüzde 60’a koşarken faizin yüzde 17,5 yapılmasını eleştiren Uğur Gürses ise Twitter hesabında “Faiz kararından piyasa bozulmadı görüntüsünü yutturmak için gümbür gümbür döviz satılıyor. “Eski hamam eski tas” diye yazdı.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: 5, enflasyon, faiz, Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu, yüzde 15, Yüzde 17

OKUMAYA DEVAM EDİN

Enflasyon 11 puan artarak yüzde 59’a yükseldi
Yüzde 17,5 faiz üzerine KKM kararı: Ya program ne zaman?
Bir avuç dolar için: Erdoğan’ın siyasette geldiği durak
  • İmamoğlu Davası: Gizli Tanıklar Düşüyor, Hakimler Değişiyor, Süre Uzuyor13 Aralık 2025
  • Sekiz yıllık sessizliğin ardından Kıbrıs’ta konuşma zamanı13 Aralık 2025
  • Ankara’da Suriye Asabiyeti Artıyor: Hem SDG Hem İsrail12 Aralık 2025
  • TBMM’de Çocuk Tacizi: “Üstünü Örtmeye Çalışanlar da Soruşturulsun”12 Aralık 2025
  • Mehmet Akif Ersoy Tutuklandı; İktidarın Medya Prenslerindendi12 Aralık 2025
  • Y Kromozomu ve Erkeklik: Çöküş mü, Evrim mi?11 Aralık 2025
  • Futboldan Medyaya, Siyasete Dek Topyekûn Çürüme: Ne Patlamaz Lağımmış?10 Aralık 2025
  • Uyuşturucu Suçlaması: Habertürk, Yayın Yönetmeni Ersoy’u Görevden Aldı10 Aralık 2025
  • İmamoğlu Diploma Duruşmasında: Savunmaya Değil, Suçlamaya Geldim8 Aralık 2025
  • Süreçte Barış Vicdanı Neden Eksik?8 Aralık 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP