Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı enflasyon hesaplamalarını paylaştı. TÜİK’e göre Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 4,53 artış göstererek yıllık yüzde 67,7’e yükseldi.
TÜİK’e göre TÜFE’deki değişim 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,53, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,54, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,07 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 55,91 olarak gerçekleşti.
Bağımsız enflasyon araştırma grubu ENAG’ın Şubat ayı için enflasyon hesaplaması ise yüzde 4,32. Buna göre ENAG yıllık enflasyonu yüzde 121,98 olarak hesapladı. Yıllık yüksek görünse de aylık enflasyon artışında ilk defa TÜİK hesaplamaları ENAG hesaplarının üzerinde çıktı.
ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Şubat ayında %4,32 arttı.
E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise %121,98 olarak gerçekleşti.https://t.co/8XFsmjW6eI
— ENAG (@ENAGRUP) March 4, 2024
Bakan Şimşek: “Yıllık enflasyon yüksek kalacak”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, HaberTürk ve Bloomberg ortak yayınında ekonomi ile ilgili yaptığı açıklamada, enflasyonun “Mart’tan itibaren trende oturacağını” söyledi. Şimşek, “ama yıllık enflasyon yüksek kalacak” dedi.
Bakan Şimşek, “Enflasyonda trend programla uyumlu bir şekilde. Ocak ayında enflasyon bir miktar yüksek çıktı. Şubat’ta onun devamı olabilir. Mart’tan itibaren enflasyon trende oturacaktır. Ama yıllık enflasyon yüksek kalacak. Biz bunun iletişimini yaptık. Çünkü baz etkisi var. İkincisi de para politikası gecikmeli çalışır. 12 ay, hatta 18 aya yayılan bir aktarım mekanizması var,” dedi.
Ek vergi konusunda da konuşan Şimşek, “Vatandaşa da piyasalara da iş alemine de sürpriz yapmayacağız. OVP’deki vizyon neyse onu uygulayacağız. Orada vergi istisnalarını gözden geçireceğiz diyor. KDV, gelir vergisi, kurumlar vergisi genel oranlarında artış olmayacak. MTV’de bir düzenleme olmayacak” dedi.
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 8 Şubat’ta 2024 yılı ilk Enflasyon raporunda 2024 yılı sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 36 olduğunu açıklamıştı. Enflasyon tahmin grafiğine göre yıl ortasında enflasyonda artış Mayıs ayından sonra ise düşüş tahmini yapılıyor.
TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Türkiye ekonomisi ile ilgili değerlendirmesinde Merkez Bankası’nın yüzde 36 yılsonu enflasyon tahmininin gerçekleşemeyeceğini, iç talebin hâlâ çok şiddetli olduğunu ve Maliye politikalarının TCMB politikalarını desteklemesi gerektiğini söyledi.
Altınsaç, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerinin gerçekçi olmadığını Mayıs’ta yüzde 73’ün üzerinde enflasyon beklediklerini, yıl sonu hedefinin de yüzde 36’nin üzerine olacağını söyledi.