Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

TÜİK ENAG’ı geçti, Bakan Şimşek: “yıllık enflasyon yüksek kalacak”

Yazar: YetkinReport / 04 Mart 2024, Pazartesi / Oda: Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı enflasyon hesaplamalarını paylaştı. TÜİK’e göre Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 4,53 artış göstererek yıllık yüzde 67,7’e yükseldi. Konu ile ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “yıllık enflasyon yüksek kalacak” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı enflasyon hesaplamalarını paylaştı. TÜİK’e göre Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 4,53 artış göstererek yıllık yüzde 67,7’e yükseldi.

TÜİK’e göre TÜFE’deki değişim 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,53, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,54, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,07 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 55,91 olarak gerçekleşti.

Bağımsız enflasyon araştırma grubu ENAG’ın Şubat ayı için enflasyon hesaplaması ise yüzde 4,32. Buna göre ENAG yıllık enflasyonu yüzde 121,98 olarak hesapladı. Yıllık yüksek görünse de aylık enflasyon artışında ilk defa TÜİK hesaplamaları ENAG hesaplarının üzerinde çıktı.

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Şubat ayında %4,32 arttı.

E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise %121,98 olarak gerçekleşti.https://t.co/8XFsmjW6eI

— ENAG (@ENAGRUP) March 4, 2024

Bakan Şimşek: “Yıllık enflasyon yüksek kalacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, HaberTürk ve Bloomberg ortak yayınında ekonomi ile ilgili yaptığı açıklamada, enflasyonun “Mart’tan itibaren trende oturacağını” söyledi. Şimşek, “ama yıllık enflasyon yüksek kalacak” dedi.

Bakan Şimşek, “Enflasyonda trend programla uyumlu bir şekilde. Ocak ayında enflasyon bir miktar yüksek çıktı. Şubat’ta onun devamı olabilir. Mart’tan itibaren enflasyon trende oturacaktır. Ama yıllık enflasyon yüksek kalacak. Biz bunun iletişimini yaptık. Çünkü baz etkisi var. İkincisi de para politikası gecikmeli çalışır. 12 ay, hatta 18 aya yayılan bir aktarım mekanizması var,” dedi.

Ek vergi konusunda da konuşan Şimşek, “Vatandaşa da piyasalara da iş alemine de sürpriz yapmayacağız. OVP’deki vizyon neyse onu uygulayacağız. Orada vergi istisnalarını gözden geçireceğiz diyor. KDV, gelir vergisi, kurumlar vergisi genel oranlarında artış olmayacak. MTV’de bir düzenleme olmayacak” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 8 Şubat’ta 2024 yılı ilk Enflasyon raporunda 2024 yılı sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 36 olduğunu açıklamıştı. Enflasyon tahmin grafiğine göre yıl ortasında enflasyonda artış Mayıs ayından sonra ise düşüş tahmini yapılıyor.

enflasyon yüksek kalacak

 

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Türkiye ekonomisi ile ilgili değerlendirmesinde Merkez Bankası’nın yüzde 36 yılsonu enflasyon tahmininin gerçekleşemeyeceğini, iç talebin hâlâ çok şiddetli olduğunu ve Maliye politikalarının TCMB politikalarını desteklemesi gerektiğini söyledi.

Altınsaç, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerinin gerçekçi olmadığını Mayıs’ta yüzde 73’ün üzerinde enflasyon beklediklerini, yıl sonu hedefinin de yüzde 36’nin üzerine olacağını söyledi.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: ENAG, enflasyon, Mehmet Şimşek, TÜİK

OKUMAYA DEVAM EDİN

Erdoğan ve TÜSİAD: Devlet Herkesindir
TCMB 2023 enflasyon tahmini yüzde 23, BM tahmini yüzde 42
İsrail’den yangın söndürme uçakları dosyasını açıyoruz
  • Trump “Bir günde barış” demişti ama Rusya-Ukrayna savaşı sürüyor29 Mayıs 2025
  • Zirai don: sebze-meyve azaldı, fiyatlar arttı, çiftçi zararda29 Mayıs 2025
  • Yenilikçi üniversiteler sıralamasında ODTÜ, İTÜ, Yıldız ilk üçte28 Mayıs 2025
  • Bugün darbe ürünü dedikleri Anayasa Erdoğan ve Bahçeli’nin ürünü28 Mayıs 2025
  • Bosna-Hersek yeniden ısınıyor: yeni güvenlik yapısı ihtiyacı ve Türkiye28 Mayıs 2025
  • Alınmadığı oyunu bozabileceğini göstermek: Türkiye’nin görünmeyen gücü27 Mayıs 2025
  • Yeni Şafak ekonomiyi yerden yere vurdu: Mehmet Şimşek’i yeme operasyonu27 Mayıs 2025
  • ABD Büyükelçisi Barrack: Suriye bölünmeyecek, yeni Sykes-Picot olmayacak26 Mayıs 2025
  • Bakırhan, Uçum’la sert tartıştı, PKK video sızdırdı… Süreçte sorun var25 Mayıs 2025
  • Türler yok oluyor, biyoçeşitlilik çöküyor, insan bunun neresinde?25 Mayıs 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP