Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Elon Musk, Kadirov’un Cybertruck’ını uzaktan kumandayla Kapattı mı?

Yazar: YetkinReport / 22 Eylül 2024, Pazar / Oda: Ekonomi, Hayat

Çeçen lider Ramzan Kadirov’un Elon Musk iddiası elektrikli “akıllı” araçların kullanıcıları dışında uzaktan kapatılması tartışmalarını alevlendirdi.Fotoğrafta Kadirov, Musk’ın hediyesi olup uzaktan kapatırdığını öne sürdüğü makinalı tüfek monta edilmiş Cybertruck aracıyla poz veriyor. (Foto: Telegrem/Kadirov)

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov’un ortaya attığı bir iddia, yapay elektrikli “akıllı” araçların kullanıcılarının bilgisi dışında, üreticileri tarafından kullanım dışı bırakılıp bırakılamayacağı tartışmasını alevlendirdi. Kadirov, 19 Eylül’de Telegram’dan Elon Musk’a “Yaptığın erkeklik mi?” diyerek, makineli tüfek monte ettirip Ukrayna savaşında Rusların hizmetine verdiği Cybertruck’ı “kapattığını” öne sürmüştü.
Çeçen lider 20 Eylül’de bir Telegram yayını daha yaparak -yine Musk hediyesi olduğu imasıyla- iki Cybertruck aracını daha makineli tüfeklerle donatarak cepheye gönderdiğini ve bunların Batı teknolojisinin Batı desteğindeki Ukrayna güçlerine karşı başarılar kazandığını öne sürmüştü.
Kadirov daha önce, 17 Ağustos’ta bu Cybertruck’ın kendisine Elon Musk tarafından hediye edildiğini öne sürmüş, Musk da 19 Ağustos’ta “X” hesabından soranlara “Hakikaten benim bir Rus generaline Cybertruck hediye edeceğimi düşünecek kadar geri zekalı mısınız?” yanıtını vermişti.
Teknoloji yazarı Füsun Sarp Nebil, Türkİnternet sitesinde bu tartışmadan yola çıkarak elektrikli araçların kullanıcıları dışında uzaktan kapatılması, müdahale edilmesi tartışmalarına dikkat çekiyor.

Uzaktan kapatılabilir mi?

Araçların “hacklenmesi”, uzaktan kumanda edilmesi uzun süredir konuşuluyor. Elektronik konsollara ve dijital anahtarlıklara sahip içten yanmalı motorlu araçlar bile hacklenmeye açıktır.
Elektrikli araçlar sürüşün birçok yönüyle ilgilenen karmaşık bir sistem yazılımına sahiptir. Herhangi bir nedenle bilgisayar korsanları sistemin güvenlik kodlarına erişirse, kişisel bilgilerinize erişebilir ve bazı işlevleri uzaktan kontrol edebilirler. İyi haber şu ki üreticilerin karmaşık güvenlik duvarı sistemleri aracın tamamen ele geçirilmesini önleyecektir. Araba bilgisayarınızda şifreler veya bankacılık bilgileri varsa, bu da hacklenmeye karşı hassastır.
Tesla’nın otonom otopilot özelliği İsrail’deki Ben Gurion Üniversitesi araştırmacıları tarafından test edildi. Aracın yönünü değiştirmesine neden olan drone ile yansıtılmış yol işareti görüntülerini göstererek Tesla’nın Otopilot modunu kandırmayı başardılar.

Test edildi, onaylandı

Araştırmacılar bulgularını Tesla’ya ve test ettikleri diğer otopilot sistemlerinin üreticilerine bildirdiler. Nebil’in yazdığına göre bu arada, genç bir Alman bilgi teknolojisi güvenlik uzmanı, sahiplerinin bilgisi olmadan 25 Tesla aracını hackledi. Uzaktan kapı ve pencerelerin kilidini açabildi, araç stereosunu ayarlayabildi, araç farlarını yakıp söndürebildi ve hatta Tesla’ların motorlarını çalıştırabildi.
Bu yıl başında, sadece otomotiv sektörüne odaklanan Tokyo Pwn2Own hack etkinliğinde Hacker’lar, 1 milyon dolardan fazla ödüllü yarışmada Tesla otomobiller, Team Synacktiv hacker ekibi tarafından iki kez başarılı bir şekilde hacklendi. Team Synacktiv 450.000 dolar kazandı.
Yani araç ne kadar marifetliyse konforunuzu artırıyor ama sizi de yeni tehlikelere açık hale getiriyor.
Füsun Sarp Nebil’in ayrıntılı analizinin tümünü bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: çeçenistan, Cybertruck, elektrikli otomobil, elon musk, Ramzan Kadirov, Rusya, Tesla, Ukrayna

OKUMAYA DEVAM EDİN

Bir diktatöre direnişin adı: Mirabal Kardeşler
Balkanlar’da Yeni Oyun Kuruluyor: Türk-İngiliz İşbirliğine Yer Var mı?
Türkiye, OECD’nin “gri listesinden” çıkabilir mi?
  • Erdoğan, Miçotakis’le Ege konuşurken, Libya’yla Petrol Anlaşması Yapıldı12 Şubat 2026
  • DEM Parti–Erdoğan Görüşmesi: Süreç Kurumsallaşıyor mu?12 Şubat 2026
  • Akın Gürlek Ataması Meclis’i Karıştırdı: İlk Skandal, İlk Kavga11 Şubat 2026
  • Erdoğan’ın Adalet ve İçişleri’ne İki Şahini Ataması Ne Anlama Geliyor?11 Şubat 2026
  • İstinaf Mahkemeleri Savunma Hakkını Kısıtlamamalı11 Şubat 2026
  • Japonya’da İlk Kadın Başbakan Takaichi’nin Tarihi Zaferi10 Şubat 2026
  • Akran Zorbalığı Sicili ve Üniversiteye Kabulde Güney Kore Örneği10 Şubat 2026
  • CHP’de Özeleştiri ve Revizyon Zamanı Geldi Geçiyor10 Şubat 2026
  • Savunma Bakanı Güler: Suriye’den Henüz Çekilmiyoruz9 Şubat 2026
  • Tarım ve Hayvancılık Maliyetlerini Konuşmadan Gıda Fiyatları Konuşulamaz9 Şubat 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP