Türkiye’nin Eylül 2024 enflasyon oranı, düşüş beklentilerini boşa çıkararak ülkenin ekonomik gidişatı hakkında endişeleri artırdı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışı yüzde 49,38, aylık artış ise yüzde 2,97 olarak gerçekleşti.
Ekonomi yazarı, gazeteci Erdal Sağlam 10 Haber için kaleme aldığı değerlendirmesinde bu rakamların “sanıldığı gibi düşüşe işaret etmediğini” belirtti.
Sağlam, “Eylül ayı enflasyon verileri hiç de söylendiği gibi ‘baz etkisinin ötesinde aylık fiyat artışlarının düşmeye başladığı’nı göstermedi. Aksine birçok sorunun varlığı açığa çıktı,” dedi.
“Enflasyon düşmeye başlamadı”
Son aylarda döviz kurundaki artışlara ve likidite yönetimindeki sıkıntılara değinen Sağlam, “Ekonomi yönetimi enflasyon yıllık yüzde 50’nin altına inince bundan başarı hikayesi çıkarmayı planlıyordu ama Eylül enflasyonu buna izin vermedi,” değerlendirmesinde bulundu.
Merkez Bankası’nın bundan sonra “daha temkinli ve sert” olmasının beklendiğini belirten Sağlam, “faizlerin uzun süre yüksek kalması başta olmak üzere sürecin uzaması siyasi baskıyı artırıp başka sıkıntılara neden olabilir, dedi.
Sağlam, enflasyona katkıda bulunan bir faktör olarak son dönemdeki döviz kuru artışlarına işaret etti.
Merkez Bankası’nın yaklaşımını eleştiren Sağlam,, “Son üç ayda kur artışlarını hızlandırmış olmaları, yüksek döviz girişi varken gereksiz bir rezerv biriktirme telaşı ile kurlarda düşüşe izin vermemeleri, beklentileri bozmuş görünüyor,” dedi.
Sağlam, “Merkez Bankası artık kurların artmasına izin veremez; gerekirse satmak zorunda kalacak,” öngörüsünde bulundu.
Sağlam’ın yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz: 10Haber
Erdoğan: enflasyon biraz daha zaman alacak. Yeni gerekçe: İsrail
Yeni Orta Vadeli Program: Enflasyona yukarı, büyümeye aşağı revizyon