Dışişleri Bakanlığı 18 Kasım günü iki yalanlama birden yayınladı.
Dışişleri Bakanlığı kaynakları önce Hamas’ın siyasi bürosunu Katar’dan Türkiye’ye taşımasına izin verildiği yolunda İsrail basınında çıkan haberleri yalanladı. Kaynaklar “Hamas Siyasi Büro üyeleri zaman zaman Türkiye’yi ziyaret etmektedirler. Hamas Siyasi Bürosunun Türkiye’ye taşındığı yönündeki iddialar ise gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.
Güvenlik kaynakları Hamas’ın da telegram hesabında “Bazı İbranice medya platformlarında yayınlanan ‘HAMAS yöneticilerinin Katar’dan ayrılarak Türkiye’ye gittiği’ şeklindeki haberlerin gerçek dışı olduğu” yayının yapılmış olmasına dikkat çekti.
Dışişlerinin Hamas yalanlamasından iki saat sonra da Ukrayna konusundaki yalanlama geldi. Bakanlık kaynakları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrindeki G20 zirvesinde, Ukrayna’nın NATO başvurusunun on yıl işleme alınmaması ve Rusya işgal cephe hattının dondurulmasını önereceği iddiasını yalanladı. İddia Bloomberg haber kanalı tarafından ortaya atılmıştı. Dışişleri, Türkiye’nin “Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın sona erdirilmesine yönelik diplomatik girişimleri desteklemeyi” sürdüreceğini vurgulandı.
İki yalanlamanın arka planı
Türkiye’nin hem kuzey hem güneyinde devam etmekte olan çatışmalara dair Türkiye’yi ilgilendiren iki iddia, ABD’de Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi ardından uluslararası ilişkiler atmosferinde ülkelerin birbirlerinin konumunu bozarak kendilerine yer tutma çabasının bir ürünü olarak görülebilir.
Hamas konusundaki iddia bir haftadır gündemdeydi. Katar’ın Hamas’tan Siyasi Bürosunun ülkeden ayrılmasını istediğini yalanlamıştı. Ancak İsrail kaynakları Türkiye’yi uluslararası camiada Hamas ile özdeşleştirmek amacıyla bu iddiayı medyaya sızdırıyordu.
Ukrayna konusundaki iddianın ise ABD Başkanı Joe Biden’ın giderayak Trump’ı Ukrayna konusunda zora sokmak amacıyla, Ukrayna’ya Amerikan füze ve SİHA’larını Rusya topraklarına atabilmesi için izin vermesiyle aynı gün yayınlandı. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dimirtri Peskov, bu kararın ABD’nin Ukrayna savaşında yeni bir sayfa açması anlamına geldiğini söyledi. Putin, geçtiğimiz günlerde ABD’nin böyle bir karar alması durumunda Rusya’nın karşılık vereceğini söylemişti.
Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin NATO üyesi olarak Ukrayna’yı desteklese de her iki komşusuyla da ilişkilerini sürdürmeye çalışmasının bazı Batılı ülkelerde rahatsız yarattığının farkında olduklarını söylüyor.