Nisan ayı enflasyon oranı bir önceki aya göre yüzde 1,68 artarak yüzde 17,14’ü buldu. Yurt içi üretici fiyatlarının bir yıl önce aynı aya göre %35,17 artması, ekonomistler tarafından artışın süreceği şeklinde yorumlandı.
Enflasyon, şimdiden Mayıs 2019 sonrasındaki 23 ayın en yüksek.
Ekonomist Uğur Gürses, rakamların açıklanmasının ardından enflasyon hedefini sorguladı.
Gürses, Twitter hesabından “Ara malı maliyetinin yılın ilk 4 ayında yüzde 16 arttığı ekonomide yıllık yüzde 12 enflasyon tahminine gülerler” dedi.
Mevcut tabloyu “faiz artırmanın eşiği” olarak tanımlayan Gürses, 20 Mart’ta gerçekleştirilen Merkez Bankası başkanı değişliğinin gerekliliğini sorguladı.
Yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bundan dört gün önce enflasyon raporunu açıklarken 2021 sonu tahminini yüzde 12,2 olarak açıklamıştı.
TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç da yine Twitter hesabından, üretici fiyatlarındaki artışa bakarak enflasyonun daha da yükseleceği öngörüsünde bulundu.
Gizem Öztok Altınsaç’ın enflasyon rakamlarının açıklanmasından önceki Merkez Bankası toplantısına dair analizini okumak için tıklayabilirsiniz.
Mısır’a heyet gitti
Bu arada Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkileri iyileştirme çabaları, bugün Türkiye’de gelen bir hamleyle ivme kazandı. Habertürk’ün haberine göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki bir heyet Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitti. Mart ayında Mısır’la diplomatik ilişkilerin başladığını açıklamıştı.
İkizdere köylüsünden mesaj var
Öte yandan, bir süredir Rize’daki İkizdere ilçesindeki İşkencedere Vadisi’nde Cengis inşaat tarafından inşa edilecek limanda kullanılmak üzere taş çıkarılacak ocağın yapılmasına direnen köylüler, önemli bir mesaj verdi. Sokağa çıkma yasağı koşullarında iş makinelerinin vadideki ağaçları kesmesine güçlükle engel olan köylüler, “Artık dayanacak gücümüz kalmadı” diyerek yardım çağrısında bulundu.
Gazete Duvar’nı haberine göre, köylüler ormanın içinden geçerek alana vardı ve iş makinesinin önünde bulunan ağaçlara Türk bayrağı asarak makinelere karşı koydu.
Gazeteciler yasal baskı altında
Bugün, Dünya Basın Özgürlüğü günü. Ülke çapında çok sayıda gazeteci ve yayın kuruluşu bugün vesilesiyle ülkede ifade özgürlüğüyle ilgili açıklamalarda bulunurken, Türkiye Gazeteciler Sendikası da çeşitli mecralarda yayınlanan ilanında şu rakamlara yer verdi:
Sadece son bir yılda:
-Gazeteciler toplam 226 yıl 8 ay 25 gün hapis cezasına mahkûm edildi.
-128 davada 274 gazeteci yargılandı.
-101 gazeteci hakkında soruşturma açıldı.
-44 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı.
-23 gazeteci sözlü olarak tehdit edildi.
-57 gazeteci toplamda 144 gün gözaltında kaldı.
-6 gazeteci gözaltında darp edildi.
-62 haber sitesine ve 1411 haber içeriğine erişimin engellenmesine karar verildi.
-RTÜK marifetiyle toplam 7.488.851,00 TL idari para cezası ve 41 defa yayın durdurma cezası verildi.
-322 basın kartı iptal edildi.
-Basın İlân Kurumu gazetelere toplam 212 gün ilân kesme cezası verdi.
-Medyada işsizlik %35 seviyesine çıktı.
-Beş ayrı medya kuruluşunda 1400 çalışanın toplu sözleşme hakkı işveren itirazıyla engellendi.
-Ve 43 gazeteci hâlâ cezaevinde tutuluyor.
Vatandaş gazeteciliğine de engel
Gazetecilerin ifade özgürlüğü açıklamaları, İçişleri Bakanlığı’nın vatandaşlara toplumsal olaylarda video kaydı almayı yasakladığı, böylelikle “vatandaş gazeteciliğine” ve sosyal medya özgürlüklerine de ket vurduğu ve bir döneme denk geldi.