Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Türkiye ve dünyadan İsrail’e Doğu Kudüs tepkisi

Yazar: YetkinReport / 10 Mayıs 2021, Pazartesi / Oda: Siyaset
İsrail polisi, Mescid-i Aksa önünde. (Fotoğraf: Twitter)

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, İsrail’e uluslararası insani hukuk ve insan hakları hukuku doğrultusunda yıkım ve tahliyeleri durdurması çağrısı yaparken, BM Güvenlik Konseyi’nin Doğu Kudüs’te artan şiddet olayları üzerine bugün acil olarak toplanma kararı aldığı bildirildi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te devam eden şiddet olayları ve Filistinli ailelerin Şeyh Cerrah ve Silvan mahallelerindeki olası tahliyelerinden derin endişe duyduğunu söyleyen Guterres, İsrail-Filistin sorununun, ilgili BM kararları, uluslararası hukuk ve ikili anlaşmalar doğrultusunda çözülmesi çağrısında bulundu.

Şeyh Cerrah bölgesindeki 30 Filistinli ailenin evlerinin tahliye edilerek buraları Yahudi yerleşimcilerin ikametine açma planları üzerine 7 Mayıs’ta başlayan gerginlik ve çatışmalar dün de sürdü. Haberlere göre, dün gece en az 14 Filistinli yaralandı. Böylece İsrail polisinin Mescid’i Aksa’yı da bastığı 7 Mayıstan bu yana yaralananların sayısı 300’ü aştı. 

ABD ve Arap Birliği tepkisi

 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan İsrailli mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD’nin endişelerini iletti. Telefon, ABD’de bazı Demokrat vekillerin tepkisi üzerine geldi.

Arap Birliği de bugün acil olarak bu konuyu görüşecek. 

Siyasilerden açıklamalar

Filistin konusu meclisteki tüm partilerin tepki gösterdiği ender olaylardan biri oldu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İslam ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyayı İsrail’in Mescid-i Aksa’ya, Kudüs’e ve Filistinlilerin evlerine yönelik saldırılarına karşı etkili şekilde harekete geçmeye davet ediyorum” dedi.

Erdoğan, İsrail devletinin saldırılarına sessiz kalarak veya kayda değer tavır ortaya koymayarak, dolaylı şekilde destek veren herkes orada yaşanan zulme ortaktır” ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroılu da yine Twitter üzerinden “İsrail polisinin Mescid-i Aksa cemaatine yaptığı saldırıları şiddetle kınıyorum. Filistinli kardeşlerimizle dualarımız aynı, yüreklerimiz birdir” dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli, “İsrail terör devletidir, şiddeti politik enstrüman olarak kullanmaktadır. Diğer yanda Batı Şeria’da sürekli kamçılanan Yahudi yerleşimci terörü mazlumları evinden barkından çıkarmaktadır. Kudüs yaslıdır, Gazze hüzünlüdür, Batı Şeria gariptir, Filistin iki ateş arasındadır” açıklamasını yaptı.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, Mescid-i Aksa’ya dönük saldırıya ilişkin yazılı açıklamasında srail hem insanlığa hem de uluslararası hukuka aykırı bir şekilde bu topraklara yerleşimcileri yerleştirerek Filistin topraklarını işgal ediyor” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de “Mübarek Ramazan ayında Mescid-i Aksa’da ibadet eden Filistinli kardeşlerimize, İsrail polisinin gerçekleştirdiği saldırıları şiddetle kınıyorum. Bu insanlık dışı olay karşısında Filistinli kardeşlerimizin yanındayız” ifadesini kullandı. 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: AKP, Antonio Guterres, Arap Birliği, BM Güvenlik Konseyi, CHP, Devlet Bahçeli, Doğu Kudüs, Filistin, Hayfa, HDP, İsrail, Jake Sullivan, Kemal Kılıçdaroğlu, Kudüs, Meral Akşener, Mescid-i Aksa, MHP, Recep Tayyip Erdoğan, Şeyh Cerrah, yerleşimciler

OKUMAYA DEVAM EDİN

Erdoğan İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladı
Covid-19 açıklananın çok üzerinde fakat çıkış hâlâ mümkün
ABD Başkanı Biden duyurdu: İsrail ateşkes önerisi sundu
  • Erdoğan ve Putin Trump’a “diplomasi”, Netanyahu “Birlikte vuralım” diyor15 Haziran 2025
  • Özel, Bayburt’ta, Erdoğan’a: İsrail’e, ABD’ye dik duruş bekliyorum15 Haziran 2025
  • Göç, Güç, Gerilim: ABD’de siyasi şiddet tırmanıyor15 Haziran 2025
  • Netanyahu’ya sözü geçmeyen Trump ve İsrail’in İran saldırısından 5 ders14 Haziran 2025
  • Yeni çatışmalar, yeni dünya düzensizliği ve Hindistan-Pakistan krizi14 Haziran 2025
  • İsrail-İran çatışması: Uzun sürer mi, Türkiye’ye yansımaları ne olur?13 Haziran 2025
  • Ankara’nın İsrail’in İran saldırısı raporu: 6 dalga, 200 uçak, iç destek13 Haziran 2025
  • Ahmet Hakan CHP’ye vurmak için bakın neyi unutmuş: centilmenlik konusu12 Haziran 2025
  • Yeni Anayasa karşılığında Öcalan’a siyaset ve Suriye’de SDG’ye onay mı?12 Haziran 2025
  • Ümit Özdağ bırakılmadı, Gaziosmanpaşa CHP’den AK Partiye el değiştirdi11 Haziran 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP